Posjetili smo jedan od najljepših kompleksa u Zagrebu

Budim se u dvoetažnom loftu. Pogled s galerije seže mi na velike staklene stijene. Grad se budi, maglu raspršuju prve zrake sunca. Miris kave i odluka da jutro traje duže… Druga misao: dolazim doma s koferom i milijun vrećica, približavam se zgradi, izlog svijetli u božićnim tonovima. Ulazim u zgradu, miriši po finom parfemu, u lobbyu me dočekuju fotelje za odmor, svjetleća instalacija i divno svjetlo koje zrači finoćom,  elegancijom i osjećajem doma. Treća misao: iz ureda uzimam laptop i odlazim u atrij. Mirisi cvijeća i aromatičnih biljaka razbistruju mi um. Sjedim ispred ureda, a imam osjećaj da sam negdje u prirodi…

Šetamo gradilištem Allegheny Plaze na zagrebačkoj Trešnjevci i upravo mi te misli prolaze glavom.

Lijepo će biti živjeti i raditi ovdje, komentiram zajedno s dizajnericom Allegheny Plaze Mirandom Vukasović s kojom sam imala priliku obići novo gradilište poslovno-stambenog kompleksa koje se užurbano dovršava.

Novost koju ovaj kompleks donosi na zagrebačko tržište nekretnina su atraktivni loftovi. Riječ je o dvoetažnim prostorima s dvovisinskim staklenim stijenama, mnoštvom svjetla, spiralnim stubama koje vode na galeriju, divnim pogledima na Zagreb.

Na donjoj etaži je open space prostor s dnevnim boravkom, blagovaonicom i kuhinjom, a na galeriji su spavaće sobe i kupaonica.

Postoje manji i veći loftovi, dvoetažni stanovi, penthouse stanovi s fantastičnim pogledima na grad, kao i klasični jednoetažni stanovi te uredi raznih veličina. Stanovi se površinom kreću od 60 do 200-injak kvadrata, a uredski prostori od 300-injak do oko 1000 kvadrata.

Ono što me se dojmilo u ovom poslovno-stambenom kompleksu je što stanovi budućim stanarima neće biti samo životni prostor, već pružaju kompletan urbani lifestyle.

Mnoštvo dnevnog svjetla, briga o okolišu, kvalitetni materijali, suvremeni standard življenja, zanimljiva arhitektura, dizajnersko osmišljeni zajednički prostori, hortikultura, tihi luksuz…  I moj pragmatični favorit – solarni paneli na krovu.

Naime, Allegheny Plaza prva je poslovno-stambena zgrada koja ima solarnu elektranu na krovu što poslovnim i dijelu stambenih korisnika uvelike snižava troškove grijanja i hlađenja te pridonosi energetskoj učinkovitosti.

Solarna elektrana i energetska učinkovitost, po mom mišljenju, danas su ‘must have’ suvremenog stanovanja, kao i bogata oprema koja pruža udobnost života u novogradnji.

Solarni paneli, sustav podnog grijanja, Samsung dizalice topline, SCHÜCO aluminijska stolarija, velikoformatna Marazzi keramika, KNX smart home sustav, Hansgrohe i Duravit sanitarna oprema, prvoklasni parket, parking s 230 V utičnicama spojenim na solarnu elektranu preko kojih je osigurano punjenje električnih automobila, nivo je opreme koji čeka buduće stanare Allegheny plaze.

Šetajući po budućim stanovima primjećujem malo drugačiju tipologiju tlocrta od one tipično “zagrebačke”. To uopće ne čudi s obzirom da je za arhitekturu zaslužan tim internacionalnih arhitektonskih ureda koji su na zagrebačko tržište stanova donijeli neka osvježenja.

Svi stanovi okupani su dnevnom svjetlošću te umjesto klasičnih prozora imaju velike klizne staklene stijene i mogućnost izlaska na lođu iz gotovo svih soba. Lođe su idealne širine tako da pružaju mogućnost boravka na svježem zraku i stvaranja zelene oaze, a opet nisu preduboke da stanovima kradu svjetlost pretvarajući ih u ‘tunele’. Pojedini stanovi imaju i krovne prozore što prostorima daje zanimljivost, atraktivnost te osjećaj prostornosti.

A što će biti dolje u atriju? …pitam portugalsko-hrvatsku dizajnericu Mirandu Vukasović koja je bila zadužena za dizajn interijera, vizualno oblikovanje te oblikovanje zajedničkih prostora.

– Atrij se oblikovao prema ideji da nam naš horizont bude uvijek u ravnini s drvećem i prirodom, tako da stanarima i poslovnim korisnicima pruža osjećaj užitka u prirodi u gustom urbanom području. Želja je da to bude prostor u kojem se možemo opustiti i imati kratki odmor – da sjednemo na klupu, uzmemo kavu, pošaljemo neki mail, u lijepom ambijentu obavimo telefonski poziv. Klupe su dizajnirane na način da svaka ima mali pomični stolić koji poput latice reflektira svjetlost i nebo. Separei su međusobno odvojeni, okruženi drvećem i biljkama stvarajući privatnost i zelenu mini oazu. S posebnom pažnjom biraju se drveća i biljke koji će tijekom cijele godine pružati novo iskustvo i ljepotu. Želimo da u svako godišnje doba neka druga biljka cvate i otkriva novu ljepotu – ispričala je međunarodno nagrađivana dizajnerica Miranda Vukasović koja je i u ostalim javnim prostorima te u ulaznom izlogu osmislila dizajnersko-senzoričke instalacije koje se tijekom različitih godišnjih doba mijenjaju.

Bit će zanimljivo prolaziti Novom cestom jer će izlozi u pročelju imati instalacije čije se boje osvjetljenja mijenjaju po godišnjim dobima, a ono što će budućim korisnicima biti vrlo važno je da će brigu o hortikulturi i o ostalim elementima zelene oaze, kao uostalom i svim zajedničkim prostorima, voditi posebna tvrtka zadužena isključivo za održavanje ovog stambeno-poslovnog kompleksa.

Sve u svemu, nakon ugodnog razgovora i vizualizacija, jedva čekamo zaviriti u ovaj novi kompleks i doživjeti djelić moderne arhitekture usklađen s prirodom.