Počinje ubrzo škola. Vodič za brzinski makeover

Za manje od tjedan dana počinju škola i vrtić, mnogima i po prvi put. Jeste li preuredili sobu klincima? Evo par korisnih savjeta koji nam svima mogu pomoći, čak i ako još nemate klince

Uređenje dječje sobe veliki je izazov. Kako osmisliti sobu koja će razvijati kreativnost, male dječje svjetove mašte, biti sigurno utočište, a istovremeno kako u nju smjestiti sve potrebne stvari i naravno igračke?

Ikea

Kako osmisliti sobu koju će dijete moći mijenjati, doradjivati, premještati, koja im neće brzo dosaditi, a opet da svakih par godina ne moramo kupovati sav namještaj iz početka?

Dizajnholik

Kako, dakle, napraviti cool sobu koja će odgovarati na sve izazove dječje mašte i sve razvojne faze koje dijete prolazi, a kako pritom ne bankrotirati.

Ferm living

Teško. Ali, ipak postoji način. Proučila sam savjete stručnjaka, arhitekta, stilista, roditelja i sastavila vam prilično korisne savjete koji će vam pomoći da vrlo brzo i efikasno uredite dječju sobu.

Ferm living

Prvo i osnovno, budite svjesni da ćete sobu tijekom odrastanja trebati nekoliko puta mijenjati. Jednostavno potrebe i želje bebe, todlera i školarca nisu iste, a da ne govorimo o tinejdžerima kojima se interesi mijenjaju iz godine u godinu.

Zara Home

Dakle, pomirite se da ćete par puta morati kupovati krevet, madrac, stolce, stolove, ormare… Zato nije loše odmah u startu razmisliti i o nešto skupljem transformabilnom namještaju koji raste kao i dijete.

Ikea

Naime, na tržištu postoji sad već veliki broj kreveta koji se mijenjaju kako dijete raste, tako da zapravo jedan te isti krevet možete koristiti od rođenja, pa praktički do škole, odnosno od druge godine do tinejdžerskog doba. To su kreveti koji se na različite načine razvlače i pretvaraju u veće, kako dijete raste, a razne transformacije nude i prematalice za bebe i kolijevke koje postaju komode, pisaći stolovi…

Stokke

Naravno, da su takvi komadi namještaja skuplji, ali takav namještaj može se koristiti na različite načine praktički desetljećima za razliku od namještaja koji se kupuje samo za određenu dob.

Leander

Druga stvar koju morate znati je da je dječja percepcija bitno različita od percepcije odraslih, tako da ako se vama neki prostor čini velik, djeci je on ogroman, a mnoga djeca osjećaju neku vrstu nelagode i straha u prevelikim prostorima i sobama.

Lago

Odlična opcija je da velike prostore podijelite u manje zone te da prostor dječje sobe smanjite i perceptivno pripitomite baldahinima i šatorima koji djeci služe kao svojevrsni zaklon te ih djeca jako vole.

H&M Home

Dječju sobu zato treba zonirati i to u pravilu: zona za spavanje, igru, crtanje i modeliranje, učenje, čitanje. Te zone mogu se međusobno i preplitati, mogu se transformirati jedna u drugu, no važno je da u svojoj sobi dijete imate mogućnost i odmora, igre i kreativnosti i učenja.

Zara Home

Jako važno je da u skladu s uzrastom i dijete uključite u proces organizacije prostora te u preuređivanje soba. Veselit će se i sobu će osjećati kao nešto svoje, a ne nešto nametnuto što se mami sviđa.

H&M Home

I da, to ne znači da sve mora izgledati kao iz skandinavskih časopisa i Instagram profila, a niti da sobe moraju biti krcate s posterima na superjunake. Motivi poput karte svijeta, zvjezdanog neba, trokutića, kvadratića, kružića mogu čak i više potaknuti maštu i kreativnost te djeca u njima mogu pronaći inspiraciju za svoje male, potpuno nove svjetove.

H&M Home

Uz to, nikada, ali nikada nemojte podcijeniti igračke. Igračke su važne jer razvijaju dječju mašte i pomažu u učenju svijeta koji nas okružuje, ali i raznih uloga u društvu.

H&M Home

I ne, ne mislim da je kuhinja isključivo za curice, a autići da dečke. Moji klinci koliko god voljeli kamione i bagere, od malih nogu uče kuhati u svojoj mini kuhinjici i to totalno obožavaju. Možda i više od bagera.

No, činjenica je da današnja djeca imaju nevjerojatnu količinu igračaka i da je potrebna jasna organizacija prije nego što u sobi vašeg djeteta zavlada apsolutni kaos.

H&M Home

Investirajte u red. Kupite razne kutije i od njih napravite garaže, kućice za lutke, medvjediće, za lego kocke, dinosaure… Neka svaka vrsta igrački ima svoju kutiju i postavite ih u dohvat djece i to po principu, ono s čim se češće igraju na niže police, a ono s čim se češće igraju na više. I onda, neka pospremanje postane dio igre.

Ikea

I da, ono što je nama odraslima ponekad teško pada, pogotovo kada smo umorni. Zapamtite da ste im vi uzor i kada vas ne žele kopirati.

Snurk / Male stvari