Počeo je art&design festival Haustor.65. Evo highlighta

Znate onu priču – tri frenda otvorila su kafić u gradu jer su htjeli neko svježe, malo drugačije mjesto s njihovom glazbom i estetikom… E ta tri frenda, inače dizajnera, zajedno s još dosta drugih prijatelja, također dizajnera i umjetnika, pokrenuli su art&design festival.

Da, tako počinju uspješne priče – iz srca, bez previše kalkulacija, s puno pozitive i vlastitog angažmana. I zato uopće ne čudi što je prošle godine festival Haustor.65. bio totalni hit i to praktički bez ikakve reklame. Samo usmenom predajom.

Naime, dečki iz Regular.bara iz dizajnerskog studija Regular Company u haustoru na adresi Ilica 65 u kojem se i nalazi kafić, organiziraju drugo izdanje Haustor.65 festivala.

Festival se održava od 27. travnja do 1. svibnja, a evo i copy-paste programa za dane koji nam prethode…


Četvrtak 28.04. – Atelier

U četvrtak haustor Ilice 65 postaje Atelje gdje će nekoliko umjetnika pod vodstvom Slavka Kosanovića Lunara svoja djela kreirati uživo. Slaven Kosanović Lunar jedan je od najpoznatijih hrvatskih street art umjetnika, grafiter i grafički dizajner koji je proizašao iz rane hrvatske graffiti scene. Radovi mu krase gradove kao što su Amsterdam, Atena, Auckland, Berlin, Hanoi, Havana, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio. Osim crtanja i slikanja grafita, ističe se i njegova umjetnost nastala klasičnim tehnikama slikanja kistom, akrilom na platnima velikoga formata, kao i njegovi prepoznatljivi prikazi životinja, konkretno mačaka, koje lete u balonima nebeskim prostranstvima.

Umjetničko će stvaranje imati i glazbenu pratnju zahvaljujući Bocci Sofistifunku za kojeg se može reći da je neka vrsta “stare duše” koja se oslanja na zvukove iz 70-ih.

Još od ranih dana Bocca Sofistifunk pokazuje zanimanje za glazbu i uživa u pucketanju vinila. Njegova neiscrpna želja za otkrivanjem “starih” i novih zvukova otvorila je vrata brojnih klubova i festivala na kojima je nastupao s brojnim DJ-ima i glazbenicima. Bocca Sofistifunk se ne ograničava na glazbene žanrove ili glazbena razdoblja te spaja stariju i noviju produkciju, soul, jazz, funk, hip-hop, disco, broken’beat i house glazbu kroz brojne setove. Voli iznenaditi publiku koja nikada ne zna što će svirati, ali što god svira, mora biti funky.

BOIR

Petak 29.04. – RegulArt, Tabula Rasa

Dugoočekivana izložba Šibenčanina Jakova Tabule održat će se u Regular.Baru, u petak 29.04. gdje će se izložiti njegove ilustracije nastale u periodu od 2017. do 2022. godine.

Tabula je javnost zaintrigirao svojim prepoznatljivim stilom i alternativnim vizijama svakodnevice, a njegovi su digitalni crteži do sada bili izloženi u Sarajevu te će ovo biti prvi put u pet godina djelovanja da će njegove linijske apstrakcije, koje su postale i dio svjetske elektroničke scene, biti izložene u više fizičkih oblika te formata u Hrvatskoj.

JAKOV TABULA

Njegova djela nastaju kao dio jednog svijeta te postoje elementi koji se prenose iz slike u sliku. Svaka je kreacija prepuna detalja, a na njima prevladava emocija, povezanost te uvijek prisutna kozmička tama iz koje je sve proizašlo. Svojim portretima teži ka apstrakciji, prikazuje likove iznad realnog i prirodnog, mijenjajući realnost svojim umjetničkim stvaralaštvom koje djeluje hipnotički na nas.

Osim umjetničkog programa, Tabula će, uz DJ Reskova, u petak biti zadužen i za onaj glazbeni.

LITTLE WONDER

Subota 30.04. – ShowOff

U subotu 30.04. Haustor.65 se pretvara u mjesto na kojem će mnogi renomirani hrvatski dizajneri predstavljati svoje radove. Nezaobilazni modni komadi, zanimljiv nakit i brojni drugi oblici umjetnosti oživjet će haustor Ilice 65 gdje će zasigurno svaki radoznali pojedinac pronaći kakvu sitnicu za sebe koju krasi odlika hrvatske proizvodnje i vrijednog rada naših kreativaca.

Jedan od mnogih atraktivnih brandova koji ćete imati prilike upoznati na ShowOffu je Little Wonder –  hrvatski brand nakita koji stavlja naglasak na lokalnu proizvodnju te ručni rad. Rođen je iz čiste ljubavi i želje za stvaranjem nečeg posebnog što će učiniti žene sretnima. Njegova ljepota te zaštitni znak leže u miješanju naizgled nespojivih materijala u unikatan i jedinstven nakit kakav možete nositi u svakoj prilici. Ovaj je brand stvoren za snažne žene i žene koje se ne boje istaknuti.

LITTLE WONDER

Rijetko će tko ostati ravnodušan prema kolekciji torbi branda Qwerty Elemental čiji je dizajn inspiriran starim pisaćim strojem. Svi metalni dijelovi, uključujući tipke, izrađeni su u obrtničkim radionicama prema ideji dizajnerice Patrizije Donà. Kolekcija je do sada dobila pet nagrada, među kojima i međunarodnu nagradu Platinum A’Design Award 2020.

Patrizia Donà

Ljubitelje mode zasigurno će razveseliti mnoštvo atraktivnih komada brandova Chicks on Chic te Zagreb Social Club.

Slow fashion brand Chicks on Chic dizajnerice Emine Štrkljević ima snažne poveznice s prošlosti i vintage krojevima budući da se dizajnerica na početku svoje karijere bavila redizajnom vintage odjeće. Sve kolekcije se izrađuju u Hrvatskoj u malim serijama od pažljivo i ručno biranih materijala s velikim naglaskom na detaljima.

Chicks on Chic

Zagreb Social Club je brand ulične mode koji proizvodi klasične artikle kao što su majice kratkih i dugih rukava ali i kompleksnije odjevne komade kao što su parke, jakne, artikli od pletenine i torbe za putovanja. Važno je napomenuti da se svi artikli proizvode u Hrvatskoj u suradnji s mladim kreativcima, što Zagreb Social Club čini lokalnim brandom od korijena prema gore.

Zagreb Social Club

Još jedan interesantan brand čiji će vas radovi čekati na ShowOffu je i mammii – hrvatski brand ručno rađenog nakita i malih skulptura koji su produkt dizajnerice Maje Miletić. Ovaj put će na festivalu predstaviti presjek radova uz uvid u proces nastajanja, male makete i uporabne predmete. Osim vlastitog nakita, posjetitelji će imati prilike uživati i u zanimljivoj suradnji dvaju brandova. Lokomotiva će pokazati par noviteta iz svoje radionice, a upravo su detalji za pojedine komade nastali u suradnji s dizajnericom Majom Miletić iz mammii studia.

LOKOMOTIVA
mammii

Maja je ove komade oplemenila detaljima metalnih lanaca, te metalnim ručno rađenim nakitom. Komadi koji će biti izloženi idealni su za ovo prijelazno razdoblje, a bit će to zanimljiva kombinacija iznimno nosivih haljina te malo ozbiljnijeg “tailoringa”, dok su siluete vrlo ženstvene ili blago predimenzionirane. Većina komada je vrlo nosiva, versatilna, te odiše pomalo buntovnim punk karakterom.Osim odjeće i nakita, svoje će dojmljive komade izložiti i BOIR koji prostire stol za kulinarske avanture i inovacije, kreirajući pribor za blagovanje koji fine dining iskustvo podiže na potpuno novu razinu. Interdisciplinarni studio BOIR osnovali su 2018. godine produkt dizajnerica Vlatka Leskovar – Zidar i Ivan Zidar, chef i grafički dizajner. Ivanovo sveobuhvatno poznavanje lokalnih namirnica i beskrajna ljubav prema kulinarskom eksperimentiranju spojila se s Vlatkinim intenzivnim istraživanjem načina na koji fizički predmeti inspiriraju rituale i stvaraju uspomene.

BOIR

“Suvremeni fine dining smatramo kazalištem za osjetila. Ako je stol pozornica, onda naš pribor za blagovanje predstavlja rekvizite i kulise. On otvara novi prostor za izvedbu, izazivajući kreativne umove chefova i gurmana”, objašnjavaju Vlatka i Ivan.

BOIR

Cijeli će doživljaj na novu će razinu podići i glazbeni program čiji će dnevni dio voditi Pytzek, a DJ pult će navečer preuzeti Mrle i Krešo Jurina.

Nedjelja 01.05. – Brunch

Petodnevni festival na terasi Regular.Bar-a zatvara uz Brunch popraćen glazbenim programom za koji je zadužen Hibou. Mala zakuska za sve sudionike i ugodno druženje na terasi stavit će točku na još jednog, vjerujemo uspješnog, Haustora.65.

U bogatom umjetničko-glazbenom programu možete uživati svakog radnog dana od 18:00 do 00:00, dok subotom dnevni program počinje u 11:00 te traje do 17:00, a noćni program kreće od 21:00 i traje sve do 02:00 u nedjelju.

LITLLE WONDER