Ovo smo čekali. Ikeini najljepši komadi ponovno u prodaji

Ikea slavi 75 godina i to na zanimljiv način – ponovnim izbacivanjem nekih od svojih najuspješnijih komada namještaja koji su obilježili dizajn 50-ih i 60-ih, 70-ih i 80-ih i 90-ih godina. Upoznajte kolekciju Gratulera

Moja želja se ispunila. Kada sam nedavno bila u Ikeinom muzeju u Švedskoj i gledala sve te divne stvari koje su nastale tijekom svih tih godina pomislila sam – da se bar neke od tih stvari ponovno vrate u prodaju.

I vratile su se. I to u limitiranoj kolekciji GRATULERA kojom Ikea slavi svojih 75 godina postojanja.

Naime, na taj se poseban način Ikea želi prisjetiti prošlosti i zahvaliti mnogim ljudima koji su sudjelovali u njenom globalnom uspjehu. Jedan od načina zahvalnosti je i da svojim kupcima ponovo omogući omiljene proizvode iz proteklih 75 godina.

Osjećali smo snažnu potrebu za dijeljenjem i slavljenjem naše povijesti i baštine, a istodobno smo željeli istaknuti raznolikost stilova i dizajna Ikea proizvoda u posljednjih 75 godina – izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderica tvrtke Ikea of Sweden.

Kolekcija GRATULERA će u robne kuće Ikea stizati u tri navrata tijekom ljeta i jeseni 2018., predstavljajući time i različita vremenska razdoblja tijekom ovih 75 godina. Prvi dio kolekcije podsjetit će nas na pedesete i šezdesete godine kada su prevladavali tamni tonovi i drvo, a Ikea bila tipično skandinavska trgovina namještajem.

Drugi dio kolekcije posvećen je sedamdesetima i osamdesetima, vremenu kada je Ikea započela eksperimentirati s novim proizvodnim tehnikama, dok su u njenim kolekcijama vladale zaigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci.

Treći i posljednji dio kolekcije podsjećanje je na kraj 20. i početak 21. stoljeća, doba u kojem se Ikea vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svijetlom drvu.

– Svaki od tri segmenta GRATULERA kolekcije razlikuje se od ostalih, označavajući vremensko razdoblje njegovog nastanka; od tamnog drva s klasičnim dizajnom u prvom dijelu kolekcije, preko vrlo razigranog stila s jarkim bojama u drugom dijelu, do trećeg s prirodnijim izgledom materijala koji podsjećaju na skandinavske šume, dok su dekoracije jednostavnijih motiva, skoro grafičkih  – pojasnila je Karin Gustavsson, kreativna liderica tvrtke Ikea of Sweden.

Kolekcija će uključivati fotelje, pomoćne stoliće, rasvjetu i tekstil u različitim varijantama. Moderni naslonjač EKENÄSET, tepih FÄRGSTARK i stolica BJURÅN neke su od ikona dizajna i proizvodi koji će se ovom kolekcijom vratiti u Ikea robne kuće.

Najveći dio predmeta u kolekciji „dopremljeni“ su iz vremena kada su prvi put predstavljeni – na njima nije mijenjano ništa od originalnog dizajna, dok je tek nekoliko proizvoda ažurirano novim imenima, bojama i funkcijama te materijalima – sukladno zahtjevima suvremene proizvodnje i modernog načina života.

Prvi dio kolekcije GRATULERA, posvećen pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća, dostupan je u robnoj kući Ikea Zagreb od početka kolovoza, dok će ostala dva dijela ove „povijesne“ kolekcije stići u prodaju u listopadu i prosincu ove godine.

E sad, vrlo važna informacija, količine su jako, jako ograničene i u Zagreb čak neće stići kompletna kolekcija, nego samo njezini dijelovi…

Za sada u Zagreb stižu ovi komadi, za koje smo saznali i cijene…

A za one koje zanima malo više o Ikei i njezinoj povijesti, evo par zanimljivih crtica:

1943. Ingvar Kamprad registrirao svoju tvrtku IKEA: I kao Ingvar, K kao Kamprad, E kao Elmtaryd (ime obiteljske farme na kojoj j odrastao), i A kao Agunnaryd (seoce u pokrajini Småland na jugu Švedske, gdje se nalazila farma).
1948. Moderno i lijepo pokućstvo uvršteno u IKEA ponudu.
1951. Distribuiran prvi IKEA katalog – potpuno besplatno, baš kao što se to čini i danas.
1956. Namještaj koji kupci sami sastavljaju postao je dio IKEA koncepta. Sklopljen u plosnate pakete, ovakav namještaj omogućio je značajno smanjenje troškova prijevoza i sveo oštećenja na minimum, što je rezultiralo i nižim cijenama za korisnike.
1958. U Älmhultu u Švedskoj otvorena prva IKEA robna kuća.
1963. U Norveškoj otvorena prva IKEA robna kuća izvan Švedske.
1973. U Spreitenbachu, u Švicarskoj, otvorena Prva IKEA robna kuća izvan
Skandinavije.
2018. 419 robnih kuća IKEA u 49 država te približno 200.000 zaposlenika.

A sad evo i galerija s divnom kolekcijom za dugo sjećanje… I nemojte reći da vas nisam upozorila da požurite, ako vam se nešto sviđa.