Ovdje bih voljela popiti kavu: ‘Nedovršen’ kafić od betona

Instagramični prostori kafića mnogima su postali gotovo jednako bitni kao i ukusna kava, a kafić Et Cetera u Seoulu nudi sasavim drukčije iskustvo. Cijeli je od betona, a iza sebe ima zanimljivu priču

Ako ste pomislili da je beton hladan i običan, interijer i priča kafića Et Cetera u Seoulu brzo će vas razuvjeriti… Korejski dizajner Jeonghwa Seo opremio je kafić i vinski bar s namještajem koji ima jednu ulogu – pokazati kako i sirovi materijali mogu fantastično izgledati.

Jeonghwa Seo

Najvažniji aspekt uređenja kafića bio je pokazati kvalitetu materijala i želio je da gosti to osjete već pri samom ulasku u kafić.

Jeonghwa Seo

Namještaj je napravljen po mjeri, a betonski je interijer upotpunjen nedovršenim komadima od lijevanog aluminija, hrasta i mjedi.

Jeonghwa Seo

Veći su komadi smješteni na temeljima od lijevanog aluminija, a rubovi se namjerno nisu varili da bi proces izrade ostao vidljiv. Dizajner Jeonghwa Seo za portal Dezeen rekao je da je aluminij upotrijebio jer je isplativ, lagan te se stopostotno može reciklirati.

Jeonghwa Seo

Stolci i sjedalice napravljeni su od hrasta, dok je mjed korištena ponajviše za rasvjetu čija je uloga naglašavanje sirovosti betonskih površina.

Jeonghwa Seo

– Zidne lampe i podne svjetiljke osmišljene su tako da naglase teksturu interijera. Da bi efekt bio maksimalan, pobrinuo sam se da svjetlo “teče” po površini materijala – rekao je Seo.

Jeonghwa Seo

Svi komadi namještaja, osim stola za osam osoba, mogu se pomicati pa se prostor lako pretvara iz kafića u vinski bar.

Jeonghwa Seo

Pozornost u kafiću krade visoki “stalak” za vino koji je izgrađen od opeke, betona i vinskih sanduka. Seo je želio da on djeluje starinski, primitivno i robusno, kao da je odavno sagrađen, a zanimljivo je da ga je izradio sam, kako bi izgledao još uvjerljivije i “robusnije”.

Jeonghwa Seo

U kafić je moguće zaviriti i s ulice jer bitnu ulogu ima staklo od kojeg su napravljeni pročelje i vrata, a Seova je namjera bila naglasiti kontinuitet prostora.

Uživajte u fotografijama koje je potpisuje dizajner namještaja, meni baš bude želju za bukiranjem zrakoplovne karte do Seoula.