Ovako bi se dalo živjeti. Barcelona. San broj 1.

Danas vas vodim u penthouse od 200 kvadrata s terasom od dodatnih 100. Lokacija? Jedna od najljepših ulica na svijetu – Passeig de Gracia, Barcelona. Stan norveškog para koji je odlučio da Barcelona postane njihov drugi dom

Zamisli da pola godine radiš, a da pola godine uživaš, putuješ po svijetu i živiš negdje drugdje. Koji grad bi bio taj tvoj drugi grad? Barcelona. Upravo tako razmišljao je jedan stariji bračni par iz Norveške s velikom familijom, djecom i unucima, koji je odlučio pola godine živjeti negdje drugdje – baš kao u mojim najluđim snovima – u Barceloni.

Roberto Ruiz

Angažirali su arhitekte iz studija CaSA – Andrea Serbolija i Mattea Colomba da im pronađu stan i transformiraju ga u po njihovim riječima – “wow flat”.

Roberto Ruiz

Nakon nekoliko tjedana potrage, naišli su na veliki uredski prostor na odličnoj lokaciji, u Paseo de Graciji, odnosno katalunski Passeig de Gracia, shopping ulici u strogom centru Barcelone u kojoj su smješteni dućani poput Cartiera, Burberryija, Prade…

Roberto Ruiz

No, stan, odnosno ured, je bio loše uređen i s velikom potpuno zapostavljenom terasom, punom klima uređaja. Prepoznali su potencijal tog prostora, predložili investitorima, a oni su pristali na kupnju i totalnu rekonstrukciju koju su vodili Matteo Colombo i Andrea Serboli.

Roberto Ruiz

Nakon rušenja postojećeg prostora, zadatak je bio napraviti atraktivan drugi dom i smjestiti 4 spavaće sobe, 4 kupaonice (po mogućnosti integrirane sa sobama), jedan veliki dnevni prostor i fantastičnu terasu.

Roberto Ruiz

Velika prepreka bio je nizak strop i masivne krovne grede nepravilnog rastera koje su komplicirale provođenje svih instalacija i raspodjelu svih novih prostorija.

Roberto Ruiz

Drugi problem je ulaz koji je predaleko od dnevnog boravka. Naime, jedna od ključnih značajki projekta je činjenica da je ulaz na suprotnoj strani od mjesta koje je najpogodnije za dnevni boravak – ugao koji gleda na Paseo de Gracia.

Roberto Ruiz

Kako bi se izbjegla stalna cirkulacija spavaćom zonom, tj. njenim internim hodnikom, odmah kod ulaza je otvoren izlaz na terasu kojom se direktno dolazi do dnevnog dijela.

Roberto Ruiz

Treći problem je jednostrana orjentiranost stana. A četvrta zaobljena fasada stana koja prati konfiguraciju zgrade na uglu s Paseo der Gracia.

Roberto Ruiz

No, naravno dobar projektant lako može riješiti sve te nedostake. Kako bi se stvorio dojam viših stropova arhitekti su ogolili strop i pustili vidljivim nosive grede koje su prije bile zagrađene spuštenim stropom.

Roberto Ruiz

Grede su postale dekorativni element i njihov raspored odredio je raspored nekih prostorija, a kako bi se dobilo što više dnevnog svjetla u prostorima koji ga do tada nije imao – napravljene su zgodne intarzije kako bi hodnik u spavaćem traktu dobio nešto dnevnog svjetla.

Roberto Ruiz

Problem jednostrane orijentiranosti riješen je tako da su ogledala postavljena u hodnik i na ormare u dnevnom goravku kako bi se stvorio dojam veće prostornosti.

Roberto Ruiz

A problem sa zaobljenošću – postao je dekorativni element stana. Naime, projektom se razotkriva zaobljeni dio pročelja i oslobađa ga se od rolo zastora koji su izvana maskirali tu zaobljenost.

Roberto Ruiz

To zaobljenje je postalo jedan od detalja na kojeg su se povezali brojni elementi u interijeru: zaobljena stepenica za izlaz na terasu iz dnevnog boravka, zavjesa koja prati liniju zaobljene fasade na tom dijelu… taj motiv se nalazi i na ulaznim vratima u spavaći trakt, u zakrivljenom dijelu pregradnog zida između spavaće sobe i hodnika kod ulaza…

Roberto Ruiz

Projektom se pokušao maksimalizirati pogled na susjedne zgrade i na bulevar Paseo de Gracia, tako da su svugdje postavljene staklene stijene u punoj visini, osim u dijelovima sa smanjenom visinom radi kosog krova, gdje su se pojavili potezi prozora koji otvaraju ciljane mikro-vizure na detalje susjedne zgrade.

Roberto Ruiz

Što se palete boja tiče, ideja je bila dovesti dominantne boje i materijale Paseo de Gracie u stan. Tako bijeli terazzo na podovima reflektira svjetlost i daje čvrstinu kao bijeli kamen dolje na bulevaru.

Roberto Ruiz

Isti zadatak ima i mramor u kupaonicama i u kuhinji. Porculanski elementi u kupaonicama i na terasi odraz su boje kamene fasade susjedne zgrade. Elementi od metala grafitne boje u kuhinji, police u dnevnom boravku i boja profila staklenih stijena i prozora, odraz su metalnih detalja i boje kupole susjedne zgrade.

Roberto Ruiz

Među najatraktivnijim dijelovima stana je dnevni boravak od 84 kvadrata…

Roberto Ruiz

Ormari i police pokrivaju cijeli zid nasuprot terase, neki dijelovi su otvoreni, neki zatvoreni, obloženi panelom od pletera ili velikim ogledalima, tako da se iz različitih dijelova dnevnog boravka otvaraju neočekivane vizure sa svih strana…

Roberto Ruiz

Zakrivljena karniša zavjese koja prati liniju pročelja djelomično je vani, a djelomično unutra… odabrane slike za ovaj prostor su akvareli od Sita Mujice, i to samo lagano postavljene na police…

Roberto Ruiz

Možda ipak, najatraktivniji je pogled i terasa od sto kvadrata koja obuhvaća cijeli stan… Izbočine na fasadi prisvajaju dio terase kao intimne zone svake sobe koje sve imaju direktan izlaz na terasu.

Roberto Ruiz

Terasa je proširena u zoni dnevnog boravka za smještaj vanjskog stola i stolica za blagovanje, ležaljke, tuš za osvježenje… Garnitura za sjedenje i ležanje te masivni mramorni stol dio su Kettalove Park Life Collection koju potpisuje slavni Jasper Morrison.

Roberto Ruiz

Puštam vas da maštate i uživate u sjajnim fotografijama Roberta Ruiza.