Opatovina ima novo umjetničko lice

Ekipa iz Art Parka ne miruje. Evo što su ovih dana napravili na zagrebačkoj Opatovini

Stiže divna vijest od Tine Kovačićek i Art Parka – Opatovina ima novo, vedro lice. Evo o čemu se točno radi – citiramo Tinu…

Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana by Smelly Feet i Erol Sjajni / foto: Ernest Mazarekić

“Ovih je dana zagrebački park Opatovina rijetkim prolaznicima pokazao svoje novo umjetničko lice. Duž istočnih zidova jedne od najljepših zelenih gradskih površina osvanuli su murali četvorice hrvatskih umjetnika –Marina Remića poznatijega kao Smelly Feet, Erola Sjajnog, Borisa Bare i Tihomira Krkleca, poznatijega kao Afrika.

Na inicijativu umjetničkog projekta Art park, koji predvodi Boris Bare, te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba četvorica su umjetnika poželjela Zagrebu i zajednici, u ova epidemijom i potresom pogođena vremena, darovati nešto lijepo.

Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana by Erol Sjajni / foto: Ernest Mazarekić

„Kako je cijela kulturna scena ugašena, a mi smo ostali bez poslova i s viškom materijala u rukama, odlučili smo s puno entuzijazama oslikati i urediti park Opatovina. Željeli smo unijeti barem malo boje i veselja u svakodnevicu našeg ranjenoga grada” – izjavio je ovim povodom Boris Bare.

Stotine metara donedavno pošaranih i zapuštenih zidova parka Opatovina oživjeli su kistovima i sprejevima umjetnici kroz nekoliko novih murala.

naj dan kada je tigar pao preko vulkana by Smelly Feet i Erol Sjajni / foto: Ernest Mazarekić

Postojećem „Guliveru” iz 2016. (Dominik Vuković i Boris Bare) tako su se pridružili radovi „I park je nekome doma”, „Zagreb Flowers of Life”i „No Pasa Nada”, koje u suradnji potpisuju Afrika i Boris Bare.

I park je nekome doma by Boris Bare i Afrika 2020. / foto: Ernest Mazarekić

Smelly Feet i Erol Sjajni u svom su prepoznatljivom stilu oslikali „Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana”.

Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana by Smelly Feet i Erol Sjajni / foto: Ernest Mazarekić

„Ideja se rodila jer smo u ovo doba karantene obavijeni porukama ‚ostani doma’, no što s onima koji nemaju dom? Istodobno, prilikom crtanja prvog murala u parku smo vidjeli nekoliko beskućnika kojima je u tom trenutku park stvarno i bio dom. Tako je nastala ideja da jedan od radova nazovemo ‚I park je nekome doma’” – objasnio je Afrika pozadinu naziva novih murala.

No Pasa Nada by Boris Bare i Afrika / foto: Ernest Mazarekić

Boris Bare se nadovezao „Mural ‘No Pasa Nada’ odnosno ‘Ništa se nije dogodilo’ se obraća situaciji koja nas je trenutno sve zatekla, a podsjeća na vrijeme prije globalne epidemije te prisilnih mjera društvene izolacije.

No Pasa Nada by Boris Bare i Afrika / foto: Ernest Mazarekić

Poruka rada je da ljudi iz ove situacije izvuku neke pouke da se sve skupa ne vrati na staro, već da bude bolje.

Guliver by Boris Bare i Dominik Vuković / foto: Ernest Mazarekić

Smelly Feet je ovom prilikom komentirao:„Bare legenda nas je okupio kako bismo uredili zidove u centru grada koji nisu ličili na ništa. Drage smo volje prekrili par kukastih križeva. Također, nemam priliku često crtati velike zidove pa je ovo bio pravi gušt.”

Onaj dan kada je tigar pao preko vulkana by Smelly Feet i Erol Sjajni / foto: Ernest Mazarekić

Projekt Art park pokrenut je u ljeto 2016. kao inicijativa revitalizacije gradskih parkova umjetnošću te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Tada je skrivena zelena oaza u Tomićevoj ulici postala centralno okupljalište ljubitelja svih vrsta umjetnosti. Nakon tri iznimno uspješne godine na spomenutoj lokaciji Art park je 2019. godine svoje djelovanje proširio uredivši parkić na Martinovki, nakon čega je svoju višemjesečnu umjetničku karavanu preselio u park Ribnjak. Upravo na toj lokaciji čeka ovogodišnje jubilarno peto izdanje, no s obzirom na izvanredne okolnosti i neizvjesnost trajanja epidemioloških mjera, točan datum početka organizatori još uvijek ne mogu potvrditi.

Guliver by Boris Bare i Dominik Vuković / foto: Ernest Mazarekić

Uređenjem Opatovine projekt Art park nastavlja ‚oživljavati’ zagrebačke zelene površine dok čeka mogućnost kada će kao ljetni projekt u potpunosti zaživjeti programom.” – stoji u Tininom tekstu.

Uživajte u fotogaleriji…

WordPress Image Gallery Plugin