Old money estetika se preselila u interijere

Lakoća življenja, elegancija, profinjenost, otmjenost, kvaliteta, osviještenost… Uopće ne čudi što se “old money” stil preselio i u interijere. Evo savjeta kako urediti dom u “old money” stilu, a ne potrošiti bogatstvo… Evo naših favorita iz Lesnine

Bijela košulja, bijele ili bež hlače, polo majica, jednobojni džemper, sako s dvostrukim kopčanjem, decentan nakit… Ne, ne opisujemo modele s Ralph Laurent reklame ili ljude u nekom od britanskih golf klubova, nego “old money” estetiku koja je zavladala modnim svijetom te čini se, ne misli tako brzo otići… Zašto?

Puno je razloga, no hajdemo od početka.

Naime, “old money” stil poznat je već desetljećima, a svoju inspiraciju vuče u tajnim životima opasno bogatih čiji su životi inspiracija za brojne filmove, serije, romane…

No, dok je nekad “old money” značio da ste se morali roditi u uglednoj i bogatoj obitelji, danas “old money” stil to više ne podrazumijeva, nego je stvar životnog odabira.

Naime, “old money” estetika u 21. stoljeću se u potpunosti reformirala. Logotipi više nisu prisutni, u fokusu je njegovan izgled, elegancija, jednostavnost, odmjerenost, kvaliteta… Danas ne morate biti bogati, da bi izgledali bogato. A slična stvar kao i u modi je i u interijerima.

Naime, nakon što se moda neprestano mijenjala i ubrzavala, došlo je do promjene svijesti. Danas je u modi potpuno novi trend – a to je kvaliteta, održivost, osviještenost.

Želimo da stvari traju, da ih volimo, da ih stalno ne bacamo. Upravo zbog toga u fokusu je kvaliteta, kvalitetni materijali, neutralnost boja, klasične linije i uzorci koji ne izlaze iz mode.

A kako to izgleda u interijerima?

Profinjeno, elegantno, klasično, tradicionalno… a opet nekako slojevito, osobno i s karakterom.

Zamislite stan u Londonu ili Parizu s visokim stropovima, štukaturama, pomno biranim umjetninama i obiteljskim vintage komadima?

“Old money” stil u interijeru odražava se kroz tradicionalnu eleganciju i podsjeća na pariške i londonske interijere koji odišu skladom i sofisticiranošću, ali i zanimljivom slojevitošću. To je stil koji spaja tradiciju i suvremenost – jednostavnost i luksuz. To su interijeri koji zadivljuju karizmatičnim „obiteljskim” komadima vintage namještaja i pomno biranim detaljima jednostavnih, svevremenskih linija, neutralnih boja i luksuznih materijala. Kvaliteta, a ne kvantiteta. Luksuz, ali bez isticanja logotipa i razmetanja.

Elementi poput raskošnih kristalnih lustera, velikih zrcala, vintage komoda, regala, dekorativnih tapeta i umjetničkih djela često se koriste kako bi prostor dobio raskošan, ali istovremeno i elegantan izgled.

Kako bi vam malo pomogli u stvaranju “old money” izgleda u domu pripremili smo vam nekoliko moodboarda sa shopping prijedlozima iz Lesnine.

No, prije nego što vam pokažemo naše favorite, evo par univerzalnih savjeta za uređenje.

  1. “Old money” ne znači klasično i dosadno. To su interijeri uvijek imaju neku zanimljivost, slojevitost, priču…

2. To su interijeri koji izgledaju kao da se desetljećima pomno njeguju. Kao da su predmeti skupljeni s raznih putovanja, naslijeđeni iz obiteljske riznice… a opet elegantno usklađeni s mentalitetom i osobnim vrijednostima.

3. Ovaj stil podrazumijeva neutralnu paletu boja, prirodne materijale bogatih tekstura te profinjenost i eleganciju. Umjesto klasične bijele, birajte off white tonove koji prostoru daju toplinu i skuplji izgled.

4. Namještaj neka je klasičnih linija i svevremenskog dizajna.

5. Ne zaboravite na antikvitete i vintage komade. Oni mogu biti i second hand ili novi, no svakako pazite na kvalitetu materijala i finoću izrade.

A za kraj, evo i našeg odabira IT komada u “old money” stilu. Svi proizvodi su iz Lesnine, a cijene, dimenzije, materijale i ostale specifikacije možete saznati na linku ispod slike.

STOLNA SVJETILJKA ORB-CLEAR, LESNINA (LINK)
LUSTER SUSSEX, LESNINA (LINK)
SVIJEĆNJAK PHÖNIX, LESNINA (LINK)
NASLONJAČ MARO, LESNINA (LINK)
STOLNA SVJETILJKA ARUM-LILY, LESNINA (LINK)
LUSTER TAULBEE, LESNINA (LINK)
FOTELJA CHALET, LESNINA (LINK)
VITRINA CARACAS, LESNINA (LINK)
STOLNA SVJETILJKA INDUS, LESNINA (LINK)
TAPETA, LESNINA (LINK)
ŠALICA  VIRTUS GALA WHITE, LESNINA (LINK)
TROSJED TOKYO, LESNINA (LINK)
KUTNA GARNITURA 8335, LESNINA (LINK)
ETAŽER FOR ME, LESNINA (LINK)
NASLONJAČ LORRIS, LESNINA (LINK)
ORIJENTALNI TEPIH ARIANA, LESNINA (LINK)
DEKA BUGATTI, LESNINA (LINK)
BOXSPRING KREVET MARACANA 6, LESNINA (LINK)
MALI VRČ ZA MLIJEKO OLD LUXEMBOURG, LESNINA (LINK)
DEKORATIVNI TANJUR LIMUN, LESNINA (LINK)
ČAJNIK MARIE LUISE, LESNINA (LINK)