Netipičan salon netipične manekenke 

Radila je s najvećim svjetskim dizajnerima, nosila revije na najvažnijim Fashion weekovima, bila je iz mojih očiju gledano, na vrhuncu, a onda je odlučila prestati. Otvorila je frizerski salon i uzela fen u ruke. Ovo je priča o sestrama Šalinović i Fenbaru

Snimamo ih, beskrajno su opuštene pred objektivom, fotogenične, profesionalne. Kristina se fotkala valjda desetak tisuća puta, a Andrea je možda čak i fotogeničnija od nje, iako je pr-ica i nikada se nije bavila manekenstvom za razliku od sestre svjetskog top modela.

Borko Vukosav

Gledam ih, totalno su drugačije, 6 godina razlike, po mojoj procjeni 15 cm visine, potpuno drugačijih karijera, obrazovanja, snova… Jedna ima 20 tetovaži, druga nema ni jednu… 2, ali doslovno 2 minute i gotove su, imamo fotku… Uff koliko bi to trajalo da se fotkamo ja i moja sestra… smijemo se.

Borko Vukosav

Sjedamo i pričamo. Andrea i ja puno više, Kristina znatno manje, ali samo u početku.

– Kristina je baš jako htjela prekinuti s manekenstvom i vratiti se u Hrvatsku. Mi smo je naravno doma svi podržavali, ali je logično pitanje bilo, ok, a što ćeš raditi.

Borko Vukosav

– Da, bilo je tisuću ideja, a onda je ona prva bila najlogičnija, bavit ću se sa svojim poslom – nadopunjuje ju Kristina Šalinović koja je prije šest mjeseci zajedno sa svojom sestrom Andreom, pr-icom i savjetnicom otvorila Fenbar. Nekonvencionalni frizerski salon u kojem nema naručivanja, nego u njega dođete kao da ste došli na kavu, od ranog jutra u sedam, do navečer u 9 prije cuge s prijateljima.

Borko Vukosav

– Kristina baš voli taj svoj posao, a znate kakvi su ljudi. Da je došla raditi u nečiji tuđi salon, znate kako bi krenule priče: pogledaj je, jadnica, propala je. I zato je ideja odmah bila otvoriti nešto svoje i iskoristiti sva znanja koja je stekla radeći sa svjetskim frizerima – priča Andrea Šalinović, inače voditeljica odjela za odnose s javnošću u Unexu.

Borko Vukosav

– Sjećam se trenutka kada sam pripremajući se za jednu reviju vidjela kako frizer s peglom radi kovrče. Totalno sam se oduševila. Uvijek mi je nadraži dio bio gledati frizere kako curama rade stajlinge, svakakve trikove sam tako naučila. Odlično je to bilo iskustvo, vidjeti i isprobati na sebi razne stilove, preparate, načine rada. Zapravo sam, jako puno naučila i to ne samo kako želim, nego i kako ne želim raditi. I sve te greške pokušavam promijeniti sada u našem salonu – priča Kristina.

Borko Vukosav

Jedna od tih stvari koje su je beskrajno nervirale su prljavi ručnici. Na revijama jedan ručnik izmijeni nekoliko cura. To je odlučila promijeniti i svi ručnici u salonu su jednokratni, papirnati, ekološki.

Borko Vukosav

– Ista stvar je sa šamponima. Svi vam peru kosu s istim šamponom, a svaka kosa je drugačija. Zato mi u salonu imamo 11 vrsta šampona – objašnjava mi Kristina ponosno pokazujući Actyva preparate. Obožava ih kaže i samo njih koristi od kada ih je otkrila.

Borko Vukosav

Andrea ju promatra s nekim ponosom, kao što to obično čine starije sestre. Ona je ujedno najstarija sestra od četiri sestri Šalinović i osoba koja je svoju 6 godina mlađu sestru nagovorila na manekenstvo te joj cijelo vrijeme bila pr podrška i savjetnica. Između nje i najmlađe sestre, 10 je godina razlike i sve, ali sve su potpuno drugačije. Srednja sestra završila je Teološko-katehetski studij, a najmlađa studira Grafički. Andrea je završila menadžment u Dubrovniku, od tu joj i taj pomalo dubrovački naglasak koji joj je ostao iz razdoblja dok je u Dubrovniku radila na radiju.

Borko Vukosav

A kako ste došle do arhitektice Marite Bonačić, dubrovačka veza ili?

– Ja znam njezinu mamu, a zato sam valjda i više pratila njezin rad. Jako mi se svidjelo što je napravila u Dubrovniku i odlična mi je slastičarnica Meet Mia. Kristina i ja smo već imale viziju kako smo htjele da izgleda prostor. Htjele smo OSB pod i bijele tzv. mesarske pločice. Htjele smo da prostor izgleda moderno, pomalo industrijski, nipošto tipično frizerski – priča mi Andrea.

Borko Vukosav

Zato i nisu nabavile gotovo ništa od klasične frizerske opreme. Umjesto brendiranog namještaja, tu je Ikea i to jako dobro uklopljena i personalizirana. A upravo ti detalji čine ovdje veliku razliku.

Personalizirana voda, šalice, kalendar, svakakve sitnice zbog kojih se čovjek osjeća baš fenbulous. Taj dio uz Maritu, odlično je odradila dizajnerica Negra Nigoević.

Borko Vukosav

– Ideja je bila da radimo samo frizure, ali klijenticama je malo nepraktično da kod nas dolaze na pranje kose i frizuru, a da negdje drugdje dolaze na bojanje i šišanje. Tako da od nedavno imamo sve usluge, pa čak i manikuru – priča Kristina Šalinović koja obično pokriva međusmjenu.

Borko Vukosav

– Nekim klijenticama je bilo čudno što ja friziram. Mislile su da sam ja samo menadžer ili da je to neki pr. Ali to mi ne bi imalo smisla. Ja volim svoj posao i školu u koju sam išla – priča mi Kristina koja me zadivila svojom osobnošću. Svojim filmom koji fura i koji je apsolutno suprotan od predrasuda o manekenkama.

Borko Vukosav

Ne sanja o nogometašu, bogatoj udaji i ladanjskom životu, a niti ne izgleda kao netko tko se boji starenja, mlađih cura, godina koje dolaze… Baš kao i sestra.

Borko Vukosav

Njihov osmjeh djeluje iskreno, nenamješteno i zato im valjda klijentice iz Dubrovnika dolaze samo radi frizure.

Borko Vukosav

Cure, vi ste baš faboulous. I ostanite takve…

A sad malo Borko…