Napokon pravi burger bar u Istri

I vodi ga cura čije maslinovo ulje je u 20 najboljih na svijetu. Ovo je priča o prevoditeljici Nicoletti Baliji, koja je osuvremenila i unaprijedila obiteljsko nasljeđe i napravila jedan od najzanimljivijih burger barova u Hrvatskoj

Gdje pojesti odličan, gurmanski burger u Istri? Gdje pojesti bezglutenski, od Black angus junetine, burger od lososa, vegetarijanski ili uživati u novoj disciplini beer yogi u kojoj vježbate s pivom? Jedno je takvo mjesto – Arboretum i nalazi se u Fažani.

Borko Vukosav

Naime, koliko god bilo nevjerojatno, ali da, ovo je prvi gurmanski burger bar u Istri i ujedno jedno od rijetkih interijera koji izgledaju malo drugačije – modernije, suvremenije, u skladu sa suvremenim tendencijama uređenja interijera.

Borko Vukosav

Svi koji poznajete Istru, znate da ne pretjerujem puno, interijeri kafića i restorana još su uvijek većinom obični, zastarjeli, rađeni po principu ukusa vlasnikove supruge, a meni je ili tipično turistički s prženim lignjama i miješanim mesom ili fuži-njoki-pljukanci i domaća kužina.

Borko Vukosav

I onda se sasvim slučajno stvori jedan Arboretum. Morala sam ići vidjeti kako izgleda. I ogromna slučajnost – vlasnica je Nicoletta Balija, moja kolegica iz pulske gimnazije.

Borko Vukosav

Mala digresija. Nicolettu pamtim iz školskih dana i to po iznimnim organizacijskim sposobnostima. Iako nismo išle zajedno u razred, i nismo se baš ni družile, zajedno smo bile u timu maturanata koji je organizirao svoju maturalnu zabavu i tada sam zapazila jednu njenu fascinantnu karakternu osobinu. Ona je jednostavno veliki pokretač, osoba koja ima ideju i želi promjene.

Borko Vukosav

Nicoletta je i danas takva i taj duh željan promjena i unaprjeđenja postojećih stvari razlog je zašto je tako i uspješna. Naime, ona je izuzetno skromna i sama bi se teško pohvalila – ali ona je najmlađa maslinarka u Hrvatskoj koja je u desetak godina uspjela napraviti maslinovo ulje koje je u 20 najboljih na svijetu.

Borko Vukosav

Ogromna je to stvar, i divan početak razgovora.

Borko Vukosav

– 2006. sam preuzela brigu o masliniku i polako iz godine u godinu, sve više učila i unaprijeđivala posao, išla po raznim sajmovima, edukacijama i uspjeli smo napraviti zaista vrhunsko maslinovo ulje koje je uvršteno u vodič ‘Flos Olei’, među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu – priča mi Nicoletta, inače konferencijska prevoditeljica za engleski i talijanski s postdiplomskim studijem iz poslovne komunikacije.

Borko Vukosav

– Tata je umro, a nama je ostao taj restoran koji je godinama vodio i uz koji smo brat i ja odrastali. Prvih godina davali smo ga u najam, a kada smo vidjeli u kojem to smjeru ide i kako zapravo propada sve što je tata stvarao, moj suprug Emanuele je došao na ideju – ajmo se preseliti u Fažanu i voditi svoj restoran. – prisjetila se Nicoletta koja je u to doba sa svojim suprugom Talijanom, živjela u Trstu.

Borko Vukosav

Napravili su strategiju, plan, uzeli talijansku arhitekticu, sve svoje stvari i preselili u Fažanu.

Borko Vukosav

– I to nam je najbolja odluka u životu. Tamo smo bili podstanari, zakopani u svoje poslove, papire, ekrane, posao od 9 do 19… a ovdje smo sretni. Koliko god ljeti bilo naporno i stresno, ovdje se ipak puno lagodnije i sporije živi. Družimo se s ljudima, kuhamo, radimo ono što volimo, organiziramo razne evente, druženja i nikada nam nije dosadno – objašnjava Nicoletta čiji je suprug, inače informatičar iz Barija, glavna osoba u Arboretumu.

Borko Vukosav

– Kada smo išli kod njegovih u Bari, nalazili smo se s njegovim prijateljima u jednom burger baru i maštali o tome kako bi bilo lijepo tako nešto imati negdje bliže. A onda smo odlučili da ćemo upravo to i napraviti, samo u Fažani, mjestu odakle ja dolazim. I tako, smo tu jednu večer pričali s prijateljima i u društvu je bila arhitektica Noemi Morea koja je uredila taj bar. Samo je rekla, “pa, ja ću vam doći u Fažanu i urediti restoran.” Bili smo potpuno oduševljeni jer je Noemi potpuno čudo. Ona je mlada cura koja je radila u Roche Boboisu i samostalno uredila desetke predivnih interijera. No, zapravo tu je tek naša “bitka” krenula – a to je značilo – kako pridobiti lokalne majstore da izađu iz svoje zone komfora i naprave nešto što prije nikada nisu.

Borko Vukosav

Ne možete ni slutiti koliko je bilo smiješnih situacija. Majstor se križao kada smo mu rekli da na šank stavi samo dio pločica, a da ostalo pusti beton i da to sve bude u istom nivou. Gledao nas kao da smo lude, ali mi nismo odustajale… Svako toliko bi nam rekao: Ma, ča to ćete tako puštit? A ma…! – prisjeća se Nicoletta i dodaje kako je bilo i situacija da su se neke stvari morale raditi iz početka jer su radnici neke stvari radili po svom, a ne po nacrtima.

Borko Vukosav

– Ista stvar je bila s menijem. Imali smo audicije za kuhare i kada bi im dali meni koji se sastojao samo od burgera, onda bi nas većina gledala kao luđake. Govorili su: “Ma ča ćete imati samo hamburgere, ča nećete malo ombolo, kobasice, fuže? Ma to bi van bilo bolje…” I tako sve do jednog, dok nismo našli jednog super dečka koji obožava kuhati i kojega smo poslali u Bari i Zagreb na edukaciju – ispričala je Nicoletta.

Borko Vukosav

Gledam interijer, ponudu, filozofiju Arboretuma i zaista sam ponosna na nju i cijeli tim ljudi koji je radio na uređenju i dizajnu.

Borko Vukosav

– Zid je oslikala Giuda (aka Graziana Carano), grafički dizajn potpisuje Erwin Rotta, a većina namještaja i dekoracija u interijeru je iz House Doctora i Cult Furniturea. Rasvjeta je iz Eltora i House Doctora, a sve ostalo domaći, lokalni majstori, stolar iz Vodnjana, tokar iz Fažane… i stari namještaj iz bakine garaže – priča Nicoletta.

Borko Vukosav

Zanima vas tko crta ilustracije na crnom zidu od školske ploče? Odgovor je Nicoletta i to svakih par mjeseci, neku novu.

Borko Vukosav

– Lijepo nam je. Kada ne prevodim i ne radim konferencije, onda sam ovdje, pričam s gostima, brišem čaše. Moj suprug Emanuele jako je ponosan na našu listu piva s više od 70 piva doslovno iz cijelog svijeta, a on je i dao malo talijanskog štiha ponudi jela kroz neke tipično talijanske zalogaje – piadine, bruschette, porchetta, n’duja pikantni namaz, salsa rosa… Da ne fali i da ne dosade samo burgeri (a i njih ima dvadesetak – od Black angus junetine, do lososa, vegetarijanskog, bezglutenskog i tako dalje). Odabrao je i neka fina alkoholna pića, rumove, ginove i whiskyje… i miksa odlične sour koktele, njegov glavni adut – priča Nicoletta.

Borko Vukosav

Meni se čini da je njihov glavni adut divan interijer, zelenilo, lijep zatvoren park prilagođen za djecu i divna energija s kojom ovaj prostor osvaja. Mjesto napravljeno s ljubavlju i pažnjom prema tradiciji, a veseljem prema novim stvarima.

Borko Vukosav

Evo još malo slika Borka Vukosava.