Montažne kuće na Muji način

Vjerujem da mnogi od vas obožavaju japanski Muji. Opet su nas oduševili s nečim jako lijepim – kućom koja je zamišljena za uživanje u prirodi i svježem zraku.

PIŠE: PETRA ŠVARC

Svaki put kada se spremam na putovanje izvan Hrvatske, pri planiranju obavezno pogledam postoji li u dotičnom gradu Muji trgovina. Jednostavno obožavam taj japanski lanac robnih kuća u kojima je moguće pronaći bezbroj ultra praktičnih sitnica za dom, prekrasnu jednostavnu odjeću i modne dodatke, namještaj te hrpu raznih drugih funkcionalnih proizvoda koji život čine jednostavnijim, ljepšim i lakšim. Sav dizajn je pročišćen i super jednostavan, filozofija je no-logo, a cijene pristupačne.

MUJI

Zato me jako razveselila vijest da je Muji nedavno lansirao novu montažnu kuću – drvenu prizemnicu s velikom otvorenom terasom kojom će svoje vlasnike poticati da dio životnih aktivnosti presele van, na zrak.

MUJI

Yō no Ie, ili Plain House, kako su u Mujiju nazvali novu kuću, ima 74 četvorna metra i nudi odgovor na rastuću potražnju za povoljnim domovima u japanskim predgrađima. Kao njezinu posebnost, proizvođač ističe mogućnost organiziranja vlastitog vrta, što je jako teško ostvarivo u takvim urbanim područjima.

MUJI

„Ova kuća može biti vaš prvi dom, možete je kupiti i kada vaša djeca odu od kuće ili vam može poslužiti kao vikendica. U svakom slučaju, ona bi trebala biti ugodno rješenje za udoban dom“, poručuju iz Mujija.

Yō no Ie je kompaktna prizemnica bez stupova ili fiksnih odjeljaka. Fleksibilna je i vlasnicima omogućava da je preslože kako bi zadovoljili svoje (promjenjive) želje i potrebe. Svojim podovima od svijetloga drveta te bijelim zidovima u potpunosti slijedi minimalističku estetiku brenda Muji. Standardna vanjska oprema uključuje japanski kesten, dok je krov napravljen od Galvalume čeličnih ploča.

MUJI

Tri para visokih vrata omeđuju jednu stranu kuće i otvaraju se prema vanjskoj terasi koja ima i udubljeni dio koji se može koristiti kao vrt ili kao mjesto za paljenje vatre. Terasa je zamišljena kao produžetak unutrašnjosti kuće, a od nje je odvojena na gotovo nevidljiv način.

MUJI

U Mujiju se nadaju da će to vlasnike potaknuti da dio svojih dnevnih aktivnosti presele van kao i da sukladno tome razmještaju namještaj kako bi kreirali vanjski životni prostor.

„Ako aktivnosti koje se izvorno odvijaju u kući, preselite van, dobit ćete priliku i za interakciju s novim vrtom“, poručuju proizvođači ove prekrasne kuće kakvu sasvim lijepo možemo zamisliti i kod nas, negdje u Lici ili u Gorskom kotaru.

MUJI

No, kuća Yō no Ie za sada je dostupna isključivo u Japanu i prodaje se po cijeni od oko milijun kuna.