Modularne kućice koje se “okreću za pogledom”

Glamping kućice s pogledom na more i Rovinj. Idila…

Nemamo običaj predstavljati projekte dok su još u fazi vizualizacije, ali ponekad možemo napraviti iznimku, posebice kada je dovršetak u niskom startu. Naime, predbilježbe su već počele za nove glamping kućice u sklopu kampa Porton Nature Hideouts u blizini Rovinja. Riječ je o luksuznim kućicama projektiranima u Hrvatskoj koje se potpuno prilagođavaju prirodnom okruženju bez narušavanja okoliša. Izgrađene su od održivih materijala i opremljene gotovo u potpunosti hrvatskim proizvodima. Smještene su u zelenilu kampa Porton, iz kojeg puca pogled na središte Rovinja udaljeno samo petnaestak minuta hoda.

Mi smo prvi kamp koji je dao izraditi vlastite unikatne i modularne kućice od održivih materijala – Porton Holiday Homes“, tvrdi Zvonimir Tudorović, direktor tvrtke Effectus Consulting koja upravlja s kampom.

Projektirao ih je arhitektonski ured SKROZ, a izgradila tvrtka Mont Trade. Ono po čemu su Porton Holiday Homes jedinstvene jest njihova modularnost, što znači da se mogu slagati u nebrojene varijacije ovisno o terenu i broju gostiju. Smještene su u prirodno okruženje, nastojeći sačuvati postojeću morfologiju, a stabla su integrirana u terase.

„Uklapanje u zatečen okoliš postigli smo koristeći lagane, montažne i prefabricirane konstrukcije, kao i „razbijanjem“ klasične kućice u dva modula, dnevni i spavaći trakt. Gotovo je svaka pozicija zahtijevala specifični postav, tako da je svaka jedinica kao sklop dvaju modula i terase zapravo unikatna. Moduli se na neki način „okreću za pogledom“ i time uvjetuju pozicioniranje na terenu“, pojašnjava Margita Grubiša iz arhitektonskog studija SKROZ.

Specifičnost lokacije, osim sjenovite šume i vizura prema Rovinju, blizina je komunalne marine i suhog veza, što ju razlikuje od tipičnih glamping pozicija koje su češće u divljini. Arhitekti su tako uporište za oblikovanje pronašli u ribarskoj tradiciji Rovinja te neposrednom okruženju umirenih, usidrenih brodica.

„Namjera nam je bila prenijeti doživljaj boravka na brodu. Oblikovanje je derivirano iz teme nautike i brodogradnje, ali u apstrahiranoj formi. Dojmu „umirovljene“ brodice pridonosi i materijal ovojnice modula – korten (cor-ten) – poseban oblik čelika koji je zaštićen prirodnim slojem hrđe, što za razliku od uobičajenog hladnog dojma čelika ima topliju zemljanu pojavnost, u skladu s istarskom crljenicom“, pojašnjava Margita Grubiša.

Svojom površinom Porton Holiday Homes su iznad standarda turističke ponude u Hrvatskoj jer jedna smještajna jedinica zauzima dvije standardne parcele, a sve kućice trenutno imaju privatni bazen, prirodnu sjenu i pogled na more. Prvi tip jedinica namijenjen je za maksimalno 2 osobe, a drugi tip su jedinice za 4+1 osobu koje se sastoje od 2 kućice. U ovoj sezoni u ponudi će biti 27 Porton Holiday Homes kućica s bazenom, što predstavlja oko 10% ukupnog smještajnog kapaciteta kampa. Taj udio planira se povećati na 100% kada investicijski ciklus bude završen, a u nekoj od idućih faza u planu je i izgradnja zajedničkog bazena, wellnessa i dječje igraonice.

Uživajte u skicama i tloctima…