Kada klinci dobiju novu školsku dvoranu. Sreća najveća.

Nova dvorana u Zlatar Bistrici velika je stvar za lokalnu zajednicu i mališane koji zaslužuju uživati u zvuku škripanja tenisica po dvorani

Odrasla sam u školi koja nije imala sportsku dvoranu. Dvoranu nam je čitavih osam godina mog osnovnoškolskog obrazovanja glumila jedna učionica blizu kabineta za fiziku i obližnji park. Da priča bude još apsurdnija, mislim da ni danas moja stara pulska škola nema dvoranu… Baš kao što ju ni moj prvašić 2022. godine nema u metropoli. Ok, oni nemaju ni svoju školu, ali to je već priča za neku drugu temu…

Uglavnom, ono što želim reći je da je klincima školska dvorana hit. Pogotovo kada je nemaju ili su je nesretnim slučajem izgubili…

Požar je progutao školsku dvoranu u Zlatar Bistrici, no na sreću nedavno je dovršena nova sportska dvorana i to još ljepša, veća, suvremenija…

Dvorana koja pokriva potrebe čitave zajednice i natjecateljskih klubova, a ne samo potrebe školskog kurikuluma.

Dvorana je mjesto druženja, susreta, sportskih natjecanja, svih mogućih stvari koje se događaju u malim mjestima.

– Dvorana je katalizator društvenog, rekreativnog i sportskog života koji na zajednicu ima učinak homogenizacije i povećanja kvalitete življenja u lokalnoj sredini – objasnio je arhitekt Ivan Galić iz Nop studija.

Pročelja su uglavnom planirana kao sustav prefabriciranih betonskih elemenata. Zidovi su projektirani kao troslojni elementi sa središnjim slojem u funkciji izolacije, dok su vanjske i unutarnje plohe završno obrađene u kontroliranim uvjetima.

– Dolomitni agregat dijabaz koji je korišten u betonu kao vanjska površina fasade, svojim karakteristikama i tamno zelenom bojom asocira na lokalne materijale, prvenstveno sljemenski kamen koji je eksploatiran i nije više dobavljiv – objasnio je arhitekt.

Kako je na parceli teren u padu od istoka prema zapadu, u interijeru je ostvaren prostorni kontinuitet od povišene galerije u nivou školskog trga do sportskih terena koji su u razini pristupa s juga.

– Interijer definiraju krovni drveni lamelirani nosači i sekundarna konstrukcija, a dosljedno su korišteni drveni elementi u svrhu akustike i opreme, kao akcenti poput klupa na tribinama ili obloge zidova oko terena – objašnjava arhitekt.

Zapadno pročelje projektirano je s karakterističnim koso postavljenim betonskim panelima koji omogućuju prodor svjetla u interijer, ali sprječavaju pretjerano osunčanje s nepovoljne zapadne strane.

LOKACIJA: Zlatar Bistrica, Krapinsko-zagorska županija

ARHITEKTURA:
Autor: Ivan Galić, dipl.ing.arh. / NOP Studio
Suradnici: Rea Vidović, mag.ing.arh. i Robert Bodiš, dipl.ing.arh.
FOTOGRAFIJE: Bosnić+Dorotić, Arhiva NOP Studio
ZRAČNE FOTOGRAFIJE: Danijel Krznarić