Mladost, živost, boje… vodim vas u Maksimir

Ovaj stan dugo godina je bio neprodan, prazan i pomalo depresivan. A onda su ga uhvatili arhitekt Joško Vudrag i dizajnerica interijera Tena Kosor i udahnuli mu život. I to kakav…

Često čujem da arhitekti rade previše sterilne stanove, da su stanovi koji se objavljuju po medijima previše bijeli, sivi, monokromatski, da fali živosti, boja… Jednako tako čujem i da je svima dosta fejk kvazi Vitrinih stolaca, Ikee, paleta, žarulja umjesto lustera… i da svi stanovi zapravo liče jedni na druge. Možda.

Borko Vukosav

Zato vam danas pokazujem jedan posve drugačiji stan – stan u kojem nema Ikee, fejkova, generičkog namještaja. Stan s karakterom, bojama, mramorom, bakrom, zlatom, trendovskim detaljima… stan s najljepšim tapetama u koje sam se odmah zaljubila.

Borko Vukosav

Ne skrivam da sam fan Wall&Deco-a i da se uvijek iznenadim koliko njihove tapete transformiraju prostor. Naime, čim sam vidjela fotografiju blagovaonice s ogromnom tirkiznom tapetom i Miniforms bakreno-zlatnim keramičkim lustrima, odmah sam dogovorila razgledavanje, iako je stan bio još uvijek gradilište i još uvijek nije bio posve dovršen. Ali sačekali smo kojih mjesec dana i ušli u njega, dok je još mirisao po novom.

Borko Vukosav

Stan je godinama bio prazan i imao je potpuno drugačiji raspored koji nije odgovarao novoj vlasnici. Za taj kompletan dio rekonstrukcije i novog idejnog rješenja zaslužan je arhitekt Joško Vudrag iz šibensko-zagrebačkog arhitektonskog studija AV Consulting i njegova asistentica arhitektica Leona Lepej. Oni su sukladno s novim zahtjevima investitorice, napravili novo idejno rješenje prostora, napravili niz arhitektonskih intervencija i srušili nekoliko ključnih zidova koji su promijenili funkcionalnost prostora. Kuhinja je tako postala dio velikog open-spacea, a dvije male spavaće sobe pretvorene su u jednu veliku – zaista veliku.

Borko Vukosav

Pravi djevojački san. Veliku sobu s garderobom i velikim ogledalom i stolićem za šminkanje. Girls dream, ukratko, bez obzira na godine.

Borko Vukosav

– Da, i ja bi htjela imati tako nešto – smije se dizajnerica interijera Tena Kosor koja je odabrala opremu i namještaj, mnoge komade namještaja sama izdizajnirala te napravila stilski koncept uređenja interijera, ali i uklopila neke stare komade namještaja unesene iz prijašnjeg doma.

Borko Vukosav

– Jako puno karaktera su unijele boje i materijali te fine teksture koje su istovremeno mladenačke poput cementnih stolića u dnevnom boravku, ali i mramora Calacatta, drva, boje starog zlata, Coriana. Dakle, igra finih i grubih materijala, s kojima se dobila izražajnost i dinamika. Veliku transformaciju napravile su spomenute Wall&Deco tapete te štukature, ali i pomno odabran dizajnerski namještaj koji je kompletno odabran u Art interijerima – rekla je dizajnerica Tena Kosor iz Art interijera.

Borko Vukosav

I zaista, tu ćete prepoznati mnoge dizajnerske komade velikih i skupih brendova poput Moltenija, Miniformsa, Cattelana, Flosa, Dedara…

Borko Vukosav

Znam, mnogi će reći, lako tako uredit stan… Nije, baš tada nije, lako je pretjerati i od stana napraviti showroom. A ovo to zaista nije.

Borko Vukosav

Ukratko, pogledajte malo stan i uživajte u fotografijama Borka Vukosava.