Lođa široka 80 centimetara. Kako na njoj uživati?

Moj balkon je mali, uzak, duguljast, neugledan, a ne ide mi ni uzgajanje cvijeća. Ipak, ja se ne predajem. Otvaram sezonu uživanja na otvorenom

Jučer sam vam spomenula kako sam otvorila sezonu uživancija na balkonu. Da, istina. Ali nisam vam ispričala priču o mojoj lođi i svemu onome što sam željela da ona bude…. Ukratko, realnost je daleka od ideala. Naime…

Borko Vukosav

Oduvijek mi je bio ideal imati stan s velikom prostranom terasom na kojem bi bio stol za ručavanje i dvije lijepe elegantne ležaljke. Suncobran, velike tegle bambusa, začinsko bilje, decking, solarne lampice, savršeni pogled na grad… Tako to nekako izgleda u mojoj glavi.

Borko Vukosav

Realnost je potpuno različita. Živimo u zgradi iz 70-ih s dvije neugledne uske, duguljaste lođe, široke jedva 80 centimetara koje su premale da na njima možemo staviti stol i stolice, a prevelike da bi potpisali kapitulaciju i na njima samo sušili odjeću.

Borko Vukosav

Kada smo projektirali stan jako sam patila za balkonom i htjeli smo ih nekako iskoristiti, ali smo racionalno znali da za sve što nam se sviđa nemamo dovoljno mjesta.

Borko Vukosav

Ležaljka otpada jer ju nemaš gdje staviti, a ni zavjesiti, sofa, fotelja, stol za ručavanje, ništa nam ne stane. I onda smo slučajno naišli na rasklopni stolić, postavili ga uz prozor, tako da imamo pogled na interijer i eksterijer, te ujedno i kada je rasklopljen k njemu možemo prilaziti s obje strane – iz dnevnog boravka i radnog kutka.

Borko Vukosav

Ubrzo je ta naša lođa i mali rasklopni stolić postao naše omiljeno mjesto u stanu.

Borko Vukosav

Mjesto gdje večeramo, opuštamo se, družimo s prijateljima, gledamo zvijezde. Ali i navečer u miru surfamo, pišemo, pričamo…

Borko Vukosav

A onda smo dobili djecu i zatvorili vrata čim su prohodali. Jednostavno nismo htjeli riskirati padove, udarce u glavu, penjanja… a ni mi nismo navečer imali snage i vremena za uživanje.

Borko Vukosav

Ovog ljeta ju planiramo ponovno maksimalno koristiti. Djeci smo napravili mali pješčanik, stavili gomilu igračaka, tepih. Nama lampice, malo cvijeća koje ne treba previše zalijevati i nešto fino za osvježenje.

Borko Vukosav

Ponovno smo počeli guštati na našoj mini lođi… Evo kako to obično izgleda u dnevnoj i večernoj varijanti…

Borko Vukosav

Fotografije Borko Vukosav.

I večernja varijanta…