Koža i smeđi tonovi ponovno u modi

Calligaris je nedavno otvorio showroom u centru grada i predstavio svoje klasike

PIŠE: MORENA NEGOVETIĆ

Pomalo smo se odvikli od odlazaka na sajmove i iskreno me baš iznenadio poziv za Milano u lipnju. Naime, najutjecajniji i najveći sajam namještaja ove godine s tradicionalnog travnja, seli na lipanj. Predstavljeni su i datumi – od 7. do 12. lipnja 2022. Definitivno planiram putovanje…

No, do tada, volim komadić Italije doživjeti i u showroomima koji imaju talijanski namještaj. Jedan od njih je nedavno otvoren showroom Calligarisa u Frankopanskoj 12 u Zagrebu.

Naime, nedavno sam vam pisala o tom showroomu i predstavljenim novitetima od Calligarisa (link), no nisam o klasicima.

Po definiciji klasik je nešto što zadržava trajnu vrijednost i što nije vezano uz trendove. Kako u umjetnosti, modi, arhitekturi, tako i u dizajnu.

Možda malo paradoksalno, ali upravo takav namještaj je danas “in”.

Svaki period ima neki svoj pojam kojeg obožava – 2000-ih je sve bilo sexy i cool, 2010.-ih organic i gluten free, a 2020-ih čini se da je nezaobilazan pojam – sustainable.

Održivost je jako u modi, a s njom i kvalitetni trajni materijali. Naime, cijela industrija mode i proizvodnje namještaja ubrzano se mijenja, tražeći nove materijale i načine proizvodnje koji troše manje energije, manje zagađuju okoliš, koriste već postojeće resurse.

Jedna od opcija koja se sve više spominje kao rješenje je kupovati manje, ali kvalitetnije. No, kako nam taj namještaj ne bi dosadio, dizajneri predlažu svevremenske klasične linije i boje koje se lako uklapaju u svaki interijer.

Upravo na tom tragu Calligaris je jedan velik dio svog showrooma posvetio upravo vječnim klasicima. Namještaju koji je inspiriran klasičnim formama i dizajnom 70-ih te koji će i u narednih 50 godina izgledati jednako bezvremenski.

Uživajte u fotografijama Sanje Bistričić.