Koliko je pandemija promijenila svijet dizajna? Što kažu Talijani?

Kako izgleda svijet dizajna bez Salone del mobilea, izložbi i partyja? Iz prvog lica ispričali su nam osnivač Wall&Decoa Christian Benini i Matteo Brioni

Svijet više nije isti. Za ovakav event još u veljači smo trebali putovati do Milana, trošiti novac na avionske karte, hotele i naravno izgubiti puno vremena na čekanju. Trudili smo se nadoknaditi to izgubljeno vrijeme i hodali svuda uokolo s laptopima i nastojali biti produktivni u tim avionima i hotelskim sobama.

Prije par dana Tanja Jović iz talijanske agencije Alba, zove me i pita da li bi željela sudjelovati na Zoom intervjuu s osnivačem Wall&Decoa Christianom Beninijem i dizajnerom Matteom Brionijem, potpunom senzacijom talijanskog dizajna koji radi predivne zidne i podne obloge od gline, kamena, opeke i ostalih prirodnih materijala.

MATTEO BRIONI

Obojica su velike dizajnerske zvijezde i oduševljeno prihvaćam poziv, pogotovo kada shvaćam da zbog sat vremena intervjua ne moram odlaziti nigdje, ne moram organizirati čuvanje djece, putovati… Život je danas za mnoge stvari postao jednostavniji.

No, kako je dizajnerima? Iz vikendice u Istri priključujem se u Milano, grad koji se potpuno promijenio nakon pandemije.

Postoji vrijeme prije pandemije i ono nakon, svima je to jasno jer u jednom trenutku dogodilo se kao da je netko ugasio svjetla lunaparka.

WALL & DECO

Točno s tim riječima objasnio je Benini trenutak kada su svi shvatili da unatoč ogromnom trudu, pripremama i utrošenim financijskim sredstvima, ove godine neće biti Salone del Mobilea, najvećeg sajma namještaja koji je ‘it’ mjesto gdje se prezentiraju nove kolekcije, uzorci, materijali i dogovaraju narudžbe, ugovaraju poslovi, upoznaju ljudi…

MATTEO BRIONI

– Puno se toga promijenilo i sada trebamo naći nove kanale kako na najbolji način prezentirati svoj rad. To je posebno izazovno nama kojima je vizualni dojam samo jedna od komponenti (i kada postoji mnoštvo kopija). Vizualni aspekt je samo dio priče i danas čovjek sve može vidjeti na webu, u editorijalima, na društvenim mrežama, no nedostaje osjećaj, dodir, miris… taktilno iskustvo. Sajmovi su pružali mogućnost da ljudi vide novitete uživo, da ih dodirnu, opipaju, isprobaju, pomirišu proizvod, osjete emociju i uoče razliku. Moramo jako raditi na tom osjećaju i u budućnosti ćemo morati organizirati puno posjeta tvornicama, showroomima, održati mnogo malih prezentacija i radionica kako bi arhitekti i agenti osjetili tu razliku – ispričali su dvojica dizajnera, složivši se da je pandemija ipak imala i mnoge pozitivne učinke na industriju.

WALL&DECO

– Shvatilo se da je mozak taj koji je bitan, a ne fizička prisutnost. Danas puno lakše i brže komuniciramo i izmjenjujemo svoje ideje te ne trošimo vrijeme i novac na sastanke koje smo mogli odraditi i iz svoje spavaće sobe. Uz to, mnogi su shvatili da im je dom utočište i da u njega trebaju ulagati, a ne u automobile, večere, odjeću, restorane… Puno novaca se troši na restorane i druženje i razne površne stvari, a zapravo puno nam je važnije kako živimo i da si poboljšamo kvalitetu stanovanja – rekao je Brioni. On će si, kaže, danas puno radije priuštiti neku dizajnersku stolicu, umjesto odijela ili trošenja na restorane i kafiće.

WALL&DECO

– Kupovat ćemo manje, ali kvalitetnije. To je moje mišljenje – rekao je Brioni s kojim se složio i glavni čovjek Wall&Deco-a, dodavši kako će se vjerojatno trendovi u stanovanju promijeniti te da će mnogi i nakon pandemije nastaviti raditi od doma jer su otkrili mnoge blagodati takvog rada.

WALL&DECO

– Ne moramo ulagati u skupe urede jer nam je danas ured stol i pozadina koja je iza naših leđa tijekom video konferencije. Od kuće možemo biti puno produktivniji i istovremeno provoditi kvalitetnije vrijeme sa svojom obitelji. No, zato od svog doma tražimo da bude ugodniji, sigurniji, topliji, s više zelenila i ugode te da nam bude prava oaza i utočište – objasnio je Benini, dodavši kako će uskoro prezentirati svoju kolekciju koju su trebali pokazati u Milanu, a da za jesen slave 15 godišnjicu brenda.

WALL&DECO / CHRISTIAN BENINI

– Wall&Deco nastao je sasvim slučajno. Ja sam kao fotograf imao zadatak da napravim kampanju za krevete za koje sam smislio podloge kako bi kreveti izgledali atraktivnije. Od tih mojih podloga-fotografija napravili smo tapete, a kada je prošlo snimanje, moji prijatelji arhitekti su me pitali da napravim tapete za interijere koje su uređivali. Tako je nastao brend, dakle vrlo spontano i prirodno, a nakon toga i suradnja s brojnim divnim dizajnerima i umjetnicima. U jesen ćemo proslaviti naših 15 godina s jednom posebnom izložbom koja će se prisjetiti svih naših bestsellera i ranih radova – objasnio je Benini s kojim se ponovno družimo na Zoomu idući tjedan.

WALL&DECO

Hvala Wall&Decu na divnoj ideji da svaki tjedan razgovaramo s nekim drugim velikanom dizajna.

A sada uživajte u kolekciji Wall&Deco-a prikazanoj na posljednjem Maison et Objetu u Parizu, početkom godine.

Wordpress Gallery Plugin Free

A sada zavirite u svijet Mattea Brionija i njegove čarobne gline…

Wordpress Gallery Plugin Free