Kako odabrati posuđe za apartman? Vodič za kupnju suđa

Što svaki apartman mora imati u svojoj kuhinji? Tanjuri, zdjele, lonci, pribor za jelo, čaše… što još? I još važnije kakvo? Evo odgovora

Kakvo posuđe volite? Mi svakakvo – u boji, u neutralnim tonovima, šareno, rustikalno, moderno, minimalističko, elegantno… zapravo, najljepše je upariti vrstu jela s izgledom posuđa. No, kakvo posuđe odabrati za apartman?

Odgovor – ono koje je izdržljivo, može se prati u perilici i koje nije preskupo.

SANJA BISTRIČIĆ

Naime, praktičnost i mogućnost brzog i kvalitetnog čišćenja je kod apartmana često najvažnija stvar, a danas pričamo o posuđu i stvarima koje mora sadržavati vaša kuhinja.

Kakve lonce i tave odabrati?

Najbolje je odabrati setove sa 3 ili 4 lonca prikladnih za većinu uobičajenih jela koje gosti spremaju. Lonac u kojem se može skuhati tjestenina, lonac za umak, juhu, manji lončić za mlijeko za doručak…

SANJA BISTRIČIĆ

Osim lonaca, ne zaboravite na tavu. Najbolje je odabrati univerzalni model u kojem se mogu sfrigati jaja, ali i meso, riba…

Dimenzije lonaca i tave prilagodite broju osoba koje imate u apartmanu. Za kuće za odmor uvijek treba nabaviti više lonaca i tava jer gosti često kuhaju i uglavnom se hrane u kućama, a ne po restoranima.

SANJA BISTRIČIĆ

Ako imate indukcijsku ploču, onda svakako provjerite jesu li ti lonci predviđeni za kuhanje na indukciji. Danas takvo posuđe nije više skupo i praktički je iste cijene kao i obično posuđe, što indukciju čini izvrsnim odabirom za apartmanske kuhinje, ali to je već neka druga priča (link na tekst o odabiru kuhinjskih aparata).

Kakve tanjure odabrati?

Jednostavne, izdržljive, po mogućnosti one koji se mogu prati u perilici posuđa i da mogu u mikrovalnu.

SANJA BISTRIČIĆ

Nemojte se zamarati s dizajnom tanjura jer su oni, kao i čaše, u apartmanima vrlo potrošna roba.

Zato je naša preporuka da birate jednostavnije modele koje ćete lako zamijeniti i dopuniti kada se razbiju.

Zato je uvijek najsigurnije kupovati basic modele kojih uvijek ima u dućanu.

SANJA BISTRIČIĆ

Postoji i druga logika korištenja posuđa. Neki vlasnici apartmana pomno biraju posuđe te ga uklapaju s izgledom kuhinje i ugođajem kojeg žele postići.

Ako odabirete taj “personaliziraniji” pristup, onda svakako kupite malo više posuđa i neku rezervu koja će vam poslužiti ako se neki komad razbije.

SANJA BISTRIČIĆ

Upravo taj personaliziraniji pristup smo i mi imali u O’liveu, gdje smo izabrali posuđe koje se stilom uklapa u kuhinju. S obzirom da O’live ima 6 apartmana, posuđe u svim apartmanima je isto i nabavljeno je nekoliko setova viška koji će poslužiti kao rezerva ako se neki komad razbije da se lakše može zamijeniti.

Kada se ta rezerva potroši, uvijek se posuđe može presložiti između apartmana i dokupiti nešto slično.

SANJA BISTRIČIĆ

Svo posuđe i svi asesoari u O’liveu su iz Emmezete, a prije no što vam damo detaljan popis svih stvari koje treba imati dobroopremljena kuhinja u apartmanu od 4 zvijezdice, reći ćemo vam nešto o čašama.

SANJA BISTRIČIĆ

Ljudi su došli na odmor. Bit će žedni, htjet će nazdraviti, piti različita pića… i zato nemojte štedjeti na čašama i šalicama.

SANJA BISTRIČIĆ

Omogućite im uživanje i male znakove luksuza. Opremite apartman s čašama za različite namjene: svakodnevne za vodu, čaše za vino, šampanjac, gin tonic, šalice za kavu, zdjelice za sladoled…

SANJA BISTRIČIĆ

Da ne duljimo, evo popisa za jedan tipičan apartman za 4 gosta:

artikal opis količ.
set lonaca 5L + 3L + 1,5L 1
posuda za mlijeko 14 cm 1
tava Ø28 1
set tanjura 3 u 1 – 6 kom/set 1
zdjelice duboke, male 6
zdjelice za sladoled 6
zdjela za salatu Ø26 1
čaše za vodu visoke, 6 kom/set 1
niske, 6 kom/set 1
čaše za gin/tonic 6 kom/set 1
čaše za vino 4 kom/set 2
čaše za pjenušac 4 kom/set 2
set šalica za kavu šalica, tanjurić – više uzoraka 6
šalica za čaj više uzoraka 6
više boja 6
vrč za vodu 1l 1
pribor za jelo noževi, vilice, žlice – 24 kom/set 1
kuhače set 1
kuhinjski nož 20 cm 1
9 cm 1
guljač set nož+guljač 1
nož za kruh komplet nož s daskom 1
škare 1
daska za rezanje 55X15 1
35X15 1
pladanj za posluživanje 2
košara za voće/kruh Ø28 1
Ø26 1
cjedilo Ø20 1
kuhinjske krpe 4 kom/set 2

Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta.

Ondje možete pratiti sva događanja oko kuće O’live Residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja je prolazila obitelj Kero postanu javna.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILA VAM JE: