Kako hakirati Ikeu? Evo radova 9 finalista

Ravnopravnost je bolja za sve – tema je ovogodišnjeg Hacking Ikea natjecanja koji se održao tijekom vikenda u sklopu Design Districta Zagreb. Evo radova koji su oduševili stručni žiri… a neki su i prilično provokativni

Vjerujem da mnogi od nas vole individualnost, kreativnost, originalnost… Voli ju i potiče i Ikea koja sada već redovito, jedanput godišnje organizira natječaj Hacking Ikea kojim potiče ljude na hakiranje njihovih proizvoda, odnosno prenamjenu i istraživanje novih mogućnosti…

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Recept je sljedeći – Design Distrikt Zagreb raspiše natječaj, izabere sudionike, a u suradnji s Ikeom i mentoricama izabere temu. Ove godine tema je bila Ravnopravnost je bolja za sve.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Evo kako je 9 finalista hakiralo Ikeu i što je stručni žiri u sastavu Petra Puž–Novoselec, Ivana Fabrio i Nina Bačun odabrao.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Započnimo s pobjedničkim radom… Ovo je rad „TET—“, studenta Tekstilno-tehnološkog fakulteta Lucije Mandekić i Marka Miškovića koji je osvojio prvu nagradu i stručno putovanje u Švedsku.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Lucija Mandekić i Marko Mišković
Naziv rada: Tèt—

Opis: Seks i seksualne prakse područja su ljudske interakcije u kojima možemo zamijetiti nijanse rodne (ne)ravnopravnosti. Intervencijom na Ikeine proizvode naglašen je njihov potencijal korištenja u seksualne svrhe s ciljem osvješćivanja autonomije unutar odnosa.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Drugu nagradu osvojio je rad Tamare Tamara Runtić, kriminalistica iz Zagreba, a zbog izuzetne kreativnosti žiri je odlučio i nju nagraditi putovanjem u Švedsku.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Tamara Runtić
Naziv rada: Tangled up in you

Opis: Rad prikazuje isprepletenost muško-ženskog odnosa, njegovu dinamiku i proces traganja za ravnotežom.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Treća je nagrada pripala Borisu Šantošiju, koji se uz stalni administrativni posao entuzijastički bavi produkt dizajnom i dizajnom interijera, a za njegov rad nazvan „Teeter-Totter“

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Boris Šantoši
Naziv rada: Teeter-Totter

Opis: Teeter je igračka namjenjena djeci kako bi ih od najranije dobi učila i poticala na ravnopravnost, solidarnost, jednakost i međusobnu suradnju. Kroz igru učiti davanju sebe i ravnopravnom sudjelovanju.

Goran Petrović
Naziv rada: Girl in the Cave

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Opis: Rad je odgovor na situaciju u kojoj prostor uređen kao mancave, iz faze samostalnog života muškarca, pruža mogućnost ravnopravnog sudjelovanja žene u uređenju kako bi se osjećala kao kod svoje kuće, dok naizgled izvana sve ostaje kao i prije.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Antonija Balić i Elvira Tabaković
Naziv rada: Šlapih

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Opis: Predsoblje je prijelaz iz vanjskog prostora u unutrašnjost doma.  Postavom Šlapiha (šlape+tepih), na pragu doma uvodimo zonu definiranja uloga. Različiti vizualni i taktilni uzorci tepiha generiraju šlape kao nositeljice različitih uloga. Izbor šlapa je ravnopravan između svih članova kućanstva.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Anja Kepert i Erika Filipan
Naziv rada: Samband

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Opis: Serija proizvoda koja tematizira odnos i dinamiku roditelja i djeteta tokom porodiljnog dopusta. U suvremenom društvu čiji ritam učestalo ne dozvoljava mogućnost potpune odvojenosti roditelja od posla, serija Samband sastoji se od tri proizvoda koji imaju u cilju kućni ured pretvoriti u mjesto prikladno kako za roditelja, tako i za dijete.

Samband stolac: Uredski stolac nadograđen zibalicom za dijete, osmišljen tako da roditelju omogući uspavljivanje djeteta tokom rada u kućnom uredu.

Samband lampa-mobil: Objekt koji objedinjuje funkcionalnosti potrebne i roditelju i djetetu: osvjetljava radnu površinu i smiruje ili animira dijete.

Samband alatni pojas
Kao svojevrsna šala na račun standardnog “muškog” pojasa s alatima, ovaj proizvod čekić, bušilicu i druge očekivane komponente zamjenjuje bočicom i ostalim stvarima potrebnim ocu na porodiljnom dopustu.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Leonard Borovičkić i Matea Brkić
Naziv rada: o + tvori

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Opis: Temelji ravnopravnosti grade se početkom zajedničkog života, stoga se koncept razvio iz problema karakterističnog za sve oblike suživota – pregovaranje  i određivanje granica zajedničkog prostora. Sobna pregrada hackirana užetima i tekstilima, koji služe kao vješalice i police – postaje zidni sustav za odlaganje koji se otvaranjem multiplicira i stvara nove prostore koji će ispuniti potrebe svih ukućana. Gestom otvaranja vlastitog prostora drugome, tvori se dom uzajamne brige i ravnopravnosti.

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Adriana Pavelić i Ines Borovac
Naziv rada: Karakata

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Opis: Karakata je čudnovati stol čiji su korisnici ujedno i odrasli i djeca. Ploha stola predviđena je za neometan rad roditelja dok ih taktilni krakovi ispod stola izazivaju na spontanu zaigranost i opuštanje nogama prilikom rada, a za djecu stvara taktilno i vizualno podražajni prostor za igru i odmaranje. Dodavanjem mjesta na igru razbija se uloga ozbiljnog roditelja i zabranjenog prostora tvoreći svaki prostor stanovanja ravnopravnim za korištenje bez obzira na dob sa ciljem razvoja tolerancije, razumijevanja i međusobnog poštivanja ukućana.

Mauro Polondak i Jan Marin
Naziv rada: Fördom

HACKING IKEA / DOMAGOJ KUNIĆ

Opis: Fördom ormarić svojim načinom korištenja potiče korisnika na propitivanje vlastitih vjerovanja i predrasuda. Otvaranje ormarića trenutak je u funkciji iznenađenja koje utječe na propitivanje osobnih očekivanja jer drvo, inače krut materijal, postaje fleksibilan i kao takav suprotstavlja se očekivanom.