Kako fotografirati i snimiti apartman za bolji booking

Turistička sezona u punom je jeku. Daleko je od onih zlatnih godina, no ipak bolja od prošle godine. Kako se izdvojiti iz mase apartmana, kuća, vila koje se iznajmljuju? Za početak, najvažnije su dobre i kvalitetne fotografije

Kažu da dobra fotografija prodaje interijer. Istina, ali tek djelomična. Dobra fotografija nesumnjivo privlači poglede, ali i dalje je važna lokacija, cijena, ocjene drugih gostiju, posebice po pitanju čistoće i vrijednosti za novac.

Puno je tu parametara koji utječu na uspješnost bookinga, no danas ćemo se pozabaviti temom pripreme apartmana za fotografiranje.

SANJA BISTRIČIĆ

Prvo važno pravilo je: za fotografije obavezno angažirajte profesionalnog fotografa čiji vam se rad sviđa. Mnogi fotografi imaju različite stilove fotografiranja i rade s različitom foto opremom. Neki vole raditi s umjetnom rasvjetom, neki jako obrađuju fotografije, neki fotografiraju sve sa širokokutnim objektivom… Nekima slike izgledaju poput 3D-ova, a kod nekih je sve to prirodnije… Prije no što se odlučite angažirati nekog fotografa pogledajte način na koji slika interijere i vidite da li vam taj način prikazivanja odgovara. Ulaganje u kvalitetnog fotografa i atraktivne fotografije uvijek će se isplatiti.

Drugo pravilo je: nema laganja. Fotografije moraju biti uljepšana stvarnost, ali i dalje stvarnost. Naime, vjerojatno ste čuli za takozvani staging i styling nekretnina. Što je to? Property styling i home staging su sinonimi za dekoriranje prostora za bolju prodaju ili najam. U inozemstvu gotovo sve nekretnine se stagaju prije prodaje kako bi postigle bolju cijenu te se brže i lakše prodale… Uskoro ćemo jedan tekst posvetiti upravo stagingu nekretnina, no vrlo važna stvar kod stylinga ili staganja apartmana je da se ne laže. Dakle, nemojte za slikanje dovlačiti namještaj i dekoracije koji nisu sastavni dio apartmana. Sve mora biti uživo onako kako je bilo na fotografijama.

SANJA BISTRIČIĆ

A kakve fotografije trebaju biti?

Svijetle i raščišćene od svih stvari koje smetaju i ne izgledaju fotogenično.

Naime, naše oko i fotoaparat različito vide. Puno šarenih stvari i sitnica na slikama izgleda jako natrpano. Zamolite fotografa da vam pokaže kako izgleda vaš interijer na fotografijama i maknite sve suvišne detalje koji odvlače pažnju.

Očistite prostor, savršeno ispeglajte posteljinu i namjestite sve onako kako mislite dočekivati goste.

SANJA BISTRIČIĆ

Maknite kante za smeće, daske za peglanje, metle, sušila za robu.. Naravno da svaki apartman mora imati i takve stvari, ali radije napišite što sve imate u apartmanu od opreme nego da to stavljate na slike i stvarate nefotogeničan i pretrpan prostor.

Važno je da apartman izgleda prozračno, čisto, svijetlo.

SANJA BISTRIČIĆ

Dakle, u potpunosti raščistite kuhinjsku ploču, kupaonicu, hodnik… Ne zaboravite ukloniti manje tepihe, osobito u objektima manje kvadrature jer na fotografijama oni vizualno mogu umanjiti prostor.

Ako u prostorijama postoji neki element ili komad namještaja koji se rijetko koristi, primjerice pomoćni krevet, bilo bi dobro da se ukloni, da ne ostane u kutu sklopljen i tako vizualno umanjuje prostor.

Potrudite se da su kreveti, jastuci, ručnici namješteni uvijek na isti način kao na fotografijama.

SANJA BISTRIČIĆ

Ako na stol stavljate vaze s cvijećem i vino, onda ih takva scena treba i dočekati.

Naime, vrlo je važno da gost zna što može očekivati i cijenit će tu iskrenost i autentičnost s fotografijama.

Naravno, to ne znači da sve mora biti pusto, golo i sterilno, dapače. Zamislite savršen dan u vašem apartmanu i prikažite ga fotografijama.

Dakle, dekorirajte scenu savršenog doručka u krevetu, uživanje u zalasku sunca na vašoj terasi, savršenu kupku u kadi…

Složite scenu idealnog odmora…

SANJA BISTRIČIĆ

Naravno, takve fotografije ne smiju biti jedine koje ćete napraviti. Napravite par slika totala na kojima se sve jasno vidi te par lifestyle fotografija koje će prikazati vaš apartman kao mjesto za idealan odmor.

SANJA BISTRIČIĆ

Kako bi vam pojasnili na što točno mislimo evo primjera:

Fotogalerija slika koje dobro prikazuju prostor (za otvaranje galerije kliknite na sliku ispod)

Wordpress Gallery Plugin Free

Fotografije koje pokazuju ugođaj idealnog odmora (za otvaranje galerije kliknite na sliku ispod)

Wordpress Gallery Plugin Free

Sve dekoracije, tekstili i kompletan namještaj i uređaji je iz Emmezete.

I naša mala škola o apartmanima bliži se kraju. Nadamo se da ste mnoštvo korisnih stvari naučili, a na ovom linku možete uvijek ponoviti i utvrditi gradivo – O’live house by Emmezeta.

Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja je prolazila obitelj Kero postanu javna te da na Dblogu trajno imate 18 tekstova koji vam mogu pomoći u planiranju, projektiranju i opremanju apartmana.

I za kraj ovog serijala – bonus. Video koji vam u 138 sekundi pokazuje jedan dan u O’live apartmanu Dblog tima.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILA VAM JE: