Kad bazen postane kuća ili kuća bazen

Zasitili ste se malo copy paste projekata? Evo nečeg zaista drugačijeg. Casa Xólotl arhitektonskog studija Punto Arquitectónico

Najbolje stvari događaju se slučajno. Ali to ne znači da trebamo sjediti i čekati da se stvari  dogode. Naime, vrlo je važno prepoznati trenutak, izaći iz zone komfora, odvažiti se, poslušati sugestiju, ne forsirati… napraviti nešto što je izašlo iz plana. Svaka adaptacija u sebi ima taj trenutak.

Ovaj projekt koji vam danas pokazujem ima u sebi baš tu priču.

Casa Xólotl – kuća je bila stara, trošna i vlasnici su od nje htjeli napraviti kuću za najam. Ima svega 100 kvadrata, vrlo malu parcelu od 65 kvadrata i nekoliko dogradnji iz različitih faza.

Tipično komercijalno bilo bi razmišljanje “ajmo maksimalizirati broj kreveta i napraviti kuću za odmor za 6 do 8 ljudi”. Dakle, 3 spavaće sobe i dnevni boravak s kaučem na razvlačenje.

No, to se nije dogodilo u Casi Xólotl  koju vam danas pokazujem. Naime, kuća je adaptirana za boravak svega četiri osobe. U trenutku kada su arhitekti iz studija Punto Arquitectonico došli, shvatili su da kući za odmor treba puno više vanjskog prostora za uživanje i odmor. Uz to, odmah su primijetili da je pod kuće u jako lošem stanju i mrvi se. Najgore je bilo u središnjem dijelu kuće gdje je pod praktički pao, no nasreću nije utjecao na zidove…

Umjesto da restauriraju pod, oni su ga odlučili “ogoliti i produbiti” te od njega napraviti bazen. Taj dio kuće je tako postala “potopljena soba” a zadržani su svi stari originalni zidovi. Isto je napravljeno i sa starom cisternom u dvorištu te je s vanjskim dijelom bazena sve skupa povezano u jedan veliki bazen koji cijelom prostoru daje nevjerojatan ugođaj.

Dugo me nešto nije toliko oduševilo kao ovaj vanjski prostor.

Toliko smjelo, zanimljivo, tradicionalno, suvremeno… jednostavno fantastično.

Neću puno duljiti nego ću vam dati link na izvorni tekst u kojem arhitekti objašnjavaju sve detalje oko ovog projekta i link na Airbnb na kojem se kuća može iznajmiti.

Btw trenutno je slobodna i vrlo povoljna za takav oblik smještaja. Jedva čekam otići u Mexico u Meridu.

Evo fotogalerije s interijerom i eksterijerom kuće (kliknite na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free

Evo kako je izgledala kuće prije obnove (za više slika kliknite na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free

A evo i tlocrta i presjeka (za više slika kliknite na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free