Kad arhitektice i arhitekti biraju… 

Ako ste zavirili u novu Gruntovnicu u Zagrebu, pomislit ćete kako je Hrvatska cool zemlja. Divna suvremena arhitektura koja vješto spaja staro i novo. Kuća u kući, kuća pored kuće, stara kuća, nova kuća… a još je u njoj službena ruka države ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu (OGSZG).

fotografije: Bosnić+Dorotić

Nova Gruntovnica nažalost nije prosjek gradnje u Hrvatskoj, nego biser. Naime, bivša Jašionica, a današnja Gruntovnica, potpuno zasluženo dobila je nagradu ‘Viktor Kovačić’ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2022. godini. Čestitamo arhitektu Davoru Bušnji i njegovom timu.

fotografije: Bosnić+Dorotić

Nagradu Bernardo Bernardi Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2022. godini dodijeljena je Emilu Jurcanu za Rekonstrukciju rimskog kazališta u Puli.

fotografije: Bosnić+Dorotić

Kao Puležanka znam koliko je Malo rimsko kazalište važno za grad i sretna sam što je Grad dobio prostor koji je postao novi atraktor i poprište brojnih događanja. Sumnje i skeptičnost većinom su se zaboravile čim se objekt završio do kraja… Čestitamo arhitektu Emilu Jurcanu i njegovom timu.

fotografije: Bosnić+Dorotić

Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata uvijek u sebi imaju stav. S odabirom nagrada Udruženje hrvatskih arhitekata kao da uvijek kažu kakvu Hrvatsku želimo.

I zato gotovo redovito ne pobjeđuju najskuplje, najraskošnije kuće i zgrade, nego one koje u zadanim ograničenjima te limitiranim budžetima uspiju napraviti pomak.

I zato je u nagradu ‘Drago Galić’ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2022. godini dobio je Nikola Fabijanić za malu Kuću na Pećini.

Nagradu ‘Neven Šegvić’ za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2022. godini dodijeljena je Ani Dani Beroš, Tamari Bjažić Klarin, Vedranu Duplančiću, Sabini Sabljić i Nikoli Škariću za dokumentarni serijal Čovjek i prostor.

A kao što smo već pisali Nagrada ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo dodijeljena je arhitektu Nikoli Bašiću.

Evo i nekoliko slika s otvorenja izložbe. Fotografije Marko Ercegović.