Jesmo li spremni ljetu reći – vidimo se iduće godine?

Vodim vas na Pelješac u kuću Floreat projekt čitateljice Tine Bikić, magistre komparativne književnosti i stilistice interijera. Tina nam je ispričala sve o rekonstrukciji stare obiteljske kuće iz 1965. u Orebiću

Primila sam jako puno fotografija vaših divnih kuća i vikendica za odmor. U mnogima me pozivate da dođem, pogledam, provedem kod vas vikend… Nažalost, ljeto nam prebrzo odlazi i jasno je da sve ne stižem obići.

Tonči Plazibat/Floreat

Danas vam pokazujem jednu od tih kuća u kojoj bi sigurno bilo lijepo provesti i jesen… Pa, evo romantičnog prijedloga ako netko ima još malo godišnjeg na raspolaganju…

Tonči Plazibat/Floreat

– Ovo je kuća mog brata, a pripadala je mojoj baki i djedu koji su je sagradili sredinom 60-ih. Kada smo krenuli u obnovu, znali smo da je treba temeljito adaptirati – promijeniti sve instalacije, podove, zidove, poboljšati izolaciju, promijeniti zapravo sve osim osnovnih gabarita – priča Tina Bikić, magistra komparativne književnosti, direktorica u kulturi i stilistica interijera koja je vodila radove obnove i stajlinga.

Tonči Plazibat/Floreat

– Prvobitna namjena kuće je odredila smjer, tj. sam koncept uređenja. Htjela sam
da se gosti u svakoj prostoriji osjećaju kao da su u nekom drugom vremenu, ali da
su ipak na neki način, nekim motivom sve te prostorije povezane u jedno. Svaka
prostorija svjedoči nekoj davno zaboravljenoj priči, te podsjeća kako je dio povijesti, ali da istovremeno nudi i odmak od te povijesti. Možemo li to nazvati svojevrsnim odmorom od povijesti? – pita se Tina, komparatistica, inače velika ljubiteljica antikviteta, za razliku od njezinog brata, vlasnika kuće.

Tonči Plazibat/Floreat

– Moj brat nikada nije sanjao o kući za odmor koja će biti uređena antiknim predmetima, ali se naposlijetku oduševio krajnjom izvedbom. Predmeti su birani pomno, pratila sam svoju viziju, novo je izrađivano po mjeri, restaurirano je staro, kupovano novo, u potrazi za predmetima sam nailazila na antikvitete – ispričala je Tina, objašnjavajući kako se kuća sviđa i posjetiteljima te da prima 7 osoba u 3 spavaće sobe.

Tonči Plazibat/Floreat

– Kuća je smještena na križanju dviju ulica, ulaz je omogućen s dvije strane. Ulazi se s parkinga na otvoreni prostor s bazenom i pritom dolazi na terasu kuće, dok je drugi ulaz taj koji vodi na kućna vrata. Kada uđemo u kuću s desne strane nalaze se dvije spavaće sobe, dok su s lijeve strane dnevna soba i blagavaonica. Ove dvije prostorije su otvorenog tipa, gledaju jedna u drugu, iz kuhinje izlazimo na malu ljetnu terasu (zimski vrt) te nas ona vodi u saunu.

Tonči Plazibat/Floreat

Iz saune dolazimo do treće sobe koja također vodi na bazen. Ta dva ulaza su jako zanimljiv koncept ove kuće i ruše tu nevidljivu granicu eksterijera i interijera. Prohodnost u obliku slova L čini šetnju kućom vrlo zanimljivom kao i povezanost unutarnjeg i vanjskog prostora te zimski vrt. – objasnila je Tina.

Tonči Plazibat/Floreat

Zapravo po prirodi, cvijeću i zelenilu kuća je i dobila naziv Floreat, što je latinski izraz za cvijetati, trajati, napredovati…

Evo još par slika Tončija Plazibata…