Jedan dan u kuriji Hamor u Samoboru

Vodimo vas u jednu od najočuvanijih kurija u okolici Zagreba. Idemo u kuriju Hamor

Koja čarolija. Ne mogu prestati to ponavljati. Uistinu je potpuno nestvarno da u svom dvorištu imaš stoljetna stabla, potok, ostatke bakrane… a da u kući jedeš iz obiteljskog posuđa sa srebrninom za koju bi se otimali kolekcionari.

Dobrodošli u Hamor. Kuriju čija nam vrata sa širokim osmjehom otvara vlasnica, gospođa Irena Borovečki.

Naime, kurija Hamor jedna je od rijetkih očuvanih baroknih kurija u kojoj se živi gotovo identično kao nekada. Obitelj svoje goste prima u salonu s klavirom, renesansnim pisaćim stolom, balkonom koji gleda na uređeni perivoj. Sjeda se u barokne foteljice, pije se čaj iz finih porculanskih šalica, voda iz kristalnih čaša koje su stotinama godina u obitelji. Na zidu su obiteljski portreti predaka i pejzaži koje su naslikali brojni poznati slikari iz te obitelji.

Sve me zanima o ovoj kući i obitelji…

– Kurija se nalazi u perivoju uz potok Gradnu, a na ovom imanju nekoć davno nalazila se bakrana, odnosno pogon za preradu bakra koji se sastojao od talionice i kovačnice. Od tuda i naziv Hamor, od njemačke riječi Hammer, što znači kovački čekić. Proizvodnja bakra ovdje se odvijala već u 16. stoljeću i smatra se jednom od prvih industrijskih pogona u Hrvatskoj. Ona je zajedno s rudnikom bakra u Rudama pripadala vlasnicima samoborskog Starog grada. Potkraj 18. stoljeća Franjo Ksaver Reiser kupio je Rude i Hamor, a ranobarokna kurija u kojoj mi živimo datira iz 1762. godine – objašnjava gospođa Borovečki, dajući mi u ruke gomilu dokumenata koja govore o bogatoj povijesti ovog imanja.

Ono što mi posebno privlači pažnju je stari ručnooslikan arhitektonski projekt po kojem je građen Hamor i obiteljsko stablo.

Franjo Reiser, Milan Reizer, Vladimir Reiser, Nikola Reiser, Milivoj Reiser, Vjera Reiser… Von Habsburg, Knifer, Prica… samo su neka od imena i prezimena koja se pojavljuju u širokom i detaljnom obiteljskom stablu.

U tom obiteljskom stablu su primjerice i akademski slikari Zlatko Prica i Nikola Reizer te slikarica Vjera Nikolić koja je (kako stoji u obiteljskom stablu uz njezino ime) 1967. prodala Josipu Brozu Titu grunt na Pantovčaku na kojoj su i danas predsjednički dvori i vila Zagorje.

Povijest je zanimljivija od bilo koje sapunice.

– Istina, malo tko bi mogao smisliti takav scenarij kao što čini povijest. Naša baka bila je vrlo kratko udana Reiser jer je vrlo mlada ostala udovica… – priča mi gospođa Irena Borovečki koja 40-ak godina živi u kuriji Hamor, zajedno sa svojim suprugom, današnjim vlasnikom kurije.

– Moj suprug u Kuriji Hamor živi čitav svoj život i kaže da ne bi mogao zamisliti da živi u novogradnji, kao ni ja. Falilo bi nam prostora, visine, te romantike koju nosi život u ovakvom zdanju… – kaže.

No, pretpostavljam postoji i druga strana medalje…

– O da. Ovdje stalno nešto morate obnavljati i popravljati. Čim nešto završite, morate krenuti s obnovom nečeg drugog. A nemojte me ni pitati koliko traje čišćenje… Evo recimo samo na čišćenje lustera i svih njegovih kuglica ode vam dva dana… – kaže gospođa Borovečki koja se već baca za pripreme za Božić.

– Božić nam je omiljeni blagdan i uvijek pripremimo druženje s prijateljima. Uvijek imamo veliki prirodni bor. To nam je velika radost – kaže Borovečki vodeći nas kroz kuriju.

Na katu su spavaće sobe, radna soba, dnevni boravak, kupaonica te hodnici koji sve to međusobno spajaju. Na donjoj etaži je kuhinja, konoba za druženje te razni servisni prostori te izlaz u čarobni vrt.

A što je u onoj kući pored?

– To će biti divota. Arhitektica Helena Noršić Patrčević nam radi projekt za multifunkcionalni prostor za evente, teambuildinge i manja vjenčanja. Na katu će biti dvorana, u prizemlju je multifunkcionalan prostor s kuhinjom koji će biti pogodan za razne radionice, a u planu je uređenje vinoteke te nekoliko soba za goste. Sada smo već krenuli s iznajmljivanjem vrta za mala vjenčanja do 50 ljudi i posebne prigode. Mladence i njihove goste, po želji, vodimo u razgledavanje kurije i dozvoljavamo posebni mini event u salonu te fotografiranje. Općenito otvoreni smo za razne suradnje te snimanja editorijala, filmova, serija… puno je mogućnosti – kaže nam gospođa Irena.

Meni osobno najčarobniji je vrt s perivojem. Evo linka na vrt koji je također nedavno obnovljen. Čak je i bazen ondje gotovo stoljetan, no obnovljen i to prateći autentičnost i tradiciju.

I za kraj, dajem vam i kontakt od gospođe Irene za dogovor oko evenata i vjenčanja. Mail je irena.borovecki@gmail.com a uskoro stiže i web stranica.

Evo još par slika Martine Pašić raznih divota na imanju…