IKEA s novom vintage kolekcijom slavi svoj 80. rođendan

Kako bi podigla svijest o održivoj potrošnji, IKEA tijekom kolovoza otkupljuje svoj stari namještaj i zauzvrat daje vrijednosnu karticu s dvostrukim iznosom od procijenjene vrijednosti namještaja koji se vraća

Ovaj mjesec IKEA slavi svojih okruglih 80 godina. Znate li uopće kako je počela ta tvrtka koja danas ima 231.000 djelatnika u 460 trgovina diljem 62 zemalja? Odgovor je: na biciklu.

Naime, njezin vlasnik Ingvar Kamprad osnovao ju je prije 80 godina i to još kao tinejdžer. Tadašnji 17-godišnjak na svom biciklu u gradiću Älmhultu u Švedskoj, razvozio je narudžbe koje su pristizale poštom. Želio je svojim kupcima pružiti kvalitetan, a povoljan namještaj direktno od proizvodača. Za par godina posao je narastao toliko da je otvorio prvi dućan s namještajem kojega su kupci sami odvozili kod kuće, a vrlo brzo u njemu je otvorio i restoran i kafić. Odlazak u IKEA-u postalo je više od kupnje… i tako nekako je krenula priča koja traje već 80 godina.

Slaveći svoju 80-godišnjicu IKEA se prisjetila svojih klasika i lansirala novu kolekcije koja odaje počast kultnim dizajnima koji su tijekom godina za nju radili.

Kolekcija Nytillverkad sadrži namještaj, posteljinu i dodatke sa svježim, odvažnim i radosnim pogledom na klasične komade. Prvi dio proizvoda već je dostupan u robnoj kući IKEA Zagreb, a daljnja lansiranja planirana su tijekom sljedećih nekoliko godina.

Među najpoznatijim predmetima su LÖBBACKEN stolić za kavu, ponovno osmišljena verzija kultnog LÖVET stolića; BONDSKÄRET stalak za kapute – novi odvažni izgled SMED stalka za kapute koju je izvorno dizajnirao Rutger Andersson; te DOMSTEN stolac, nova interpretacija JERRY stolca koji je dizajnirala Karin Mobring 1970-ih.

Kolekcija također uključuje uzorke švedskog dizajnera tekstila Svena Fristedta, koji zrače odvažnom i živopisnom estetikom osamdesetih.

No, IKEA je pripremila još jednu novost. Kako bi podigla svijest o održivoj potrošnji te potaknula kupce na povrat starog namještaja, IKEA Hrvatska za sve članove Family kluba vjernosti tijekom kolovoza osigurala je dodatnu pogodnost. Naime, svi članovi Family kluba za povrat starog IKEA namještaja zauzvrat će dobiti vrijednosnu karticu s dvostrukim iznosom od procijenjene vrijednosti IKEA namještaja koji vraćaju. Ova pogodnost traje od 1. do 31. kolovoza 2023. godine.