Idemo u Prištinu. U fast food restoran.

Vodimo vas u HEB’s – mjesto gdje se susreću fast food i slow dizajn. Arhitekturu potpisuje Maden Group

Piše: PETRA ŠVARC

Vjerujemo da vam, kad pomislite na fast food restorane, prva asocijacija sasvim sigurno nije dizajn interijera. Lokale globalnih lanaca brze prehrane uglavnom krase jarke boje iz njihovih logotipa – dakle, puno crvene i žute (kao ketchup i pommes frites?), prostori su organizirani jednostavno, pregledni su i prostrani, a neki, čini nam se, žele prizvati i ugođaj američkih dinera. Namještaj je jednostavan i izdržljiv, s površinama koje se lako održavaju. Neki od domaćih fast food restorana, bilo da je riječ o lancima ili jedinstvenim lokalima, idu korak dalje prema određenoj individualnosti i originalnosti, ali o nekom zaista upečatljivom dizajnu nažalost nema govora.

No, da je i u ovoj gastro niši moguće biti drugačiji i posve svoj te da je osim hrane za tijelo tu moguće pronaći i poneku poslasticu za oči i dušu, svjedoči fast food restoran Heb’s koji je nedavno otvoren u Prištini. Njegov interijer potpisuje prištinski arhitektonski studio Maden Group koji je u 524 kvadrata uspio stvoriti prostor u kojemu je, osim blagovanja, užitak boraviti i družiti se.

„Ljubav prema kafićima, restoranima, barovima te običaju da mnogo vremena provodimo na našim omiljenim mjestima, jedna je od karakteristika ljudi s ovih područja“, kažu nam i dodaju kako bi u ovom slučaju bilo primjerenije riječ fast zamijeniti riječju slow. Ističu kako su posebnu pažnju posvetili jedinstvenom osjećaju ugode i udobnosti, posebnom – drugačijem izgledu i tome da se gosti osjećaju „kao doma“.

Prostorom dominiraju veliki, pastelno zeleni zid od staklenih blokova te ružičasta neonska slova s nazivom restorana. Tako je postignuta vesela i pozitivna atmosfera koja podsjeća na proljeće. A dojam proljeća svakako pojačava i bujno zelenilo koje stvara poveznicu između unutarnjeg i vanjskog prostora, ali i samu unutrašnjost čini udobnom i prirodnom. Posebno su atraktivna dva stabla masline koja zauzimaju središnje mjesto u prostoru i oko kojih je koncipiran čitav postav restorana. Naročito je zanimljivo osvjetljenje koje je postignuto perforiranim slojevima stropa koji stvaraju igru svjetla i sjene te prostoru daju poseban šarm, kako tijekom dana, tako i navečer.

U Heb’su su izložena djela koja potpisuje lokalni umjetnik Fitore Berisha koji prostoru daju snažan i prepoznatljiv pečat. Dodatnu toplinu prostoru daju sepija podne obloge te stolice u pastelnim bojama.

Rezultat je suvremen, urban, ugodan i prostran prostor koji i u ovom našem vremenu socijalne distance može primiti dovoljno gostiju za sjajan party.

„Za nas je bilo jako važno ovom novom gastronomskom brendu dati sjajan identitet koji će ga u startu odvojiti od konkurencije. Danas su barovi i restorani puno više od običnih mjesta gdje odlazimo na ručak ili večeru. To su sada kreativna i lijepa mjesta gdje posjetitelje privlači i dizajn, a oni, osim ukusne hrane, često traže i dobru scenografiju za svoje fotografije“.

A ako pitate nas, selfie potencijal Heb’sa je neupitan! Pogledajte fotografije i uvjerite se sami!

Wordpress Gallery Plugin Free