Ekologija i moda vole se javno. Dva projekta koja su nas oduševila

DGreen news. Prva vijest – Miret, hrvatski sustainable brend prirodnih tenisica osvaja svijet. Druga – City Center One osmislio je divne ekološke torbe čija prodaja ide za pomoć žrtvama nasilja

Kupuj manje, osvještenije i kvalitetnije, pazeći na materijale, podrijetlo i općenito održivost proizvoda, nešto je što nam se mnogima stalno vrti po glavi. Iako smo u posljednje vrijeme nekako zapostavili green priče na Dblogu koje nas inspiriraju i potiču na male, ali važne promjene u našim životima, to je i dalje tema koja nas jako zanima.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

Možda sam baš zbog toga jako sretna što čujem da MIRET-ice osvajaju svijet, dobijaju svjetske dizajnerske nagrade i imaju novu kolekciju.

Naime, prošle godine, dok je sve još bilo koliko toliko normalno, pisala sam vam o Miret tenisicama te njegovim osnivačima braći Domagoju i Hrvoju Boljar. Njih dvojca odlučili su napraviti posve ekološke tenisice koristeći prirodne materijale – kaučuk, konoplju, vunu, kenaf, pluto, drvo, kukuruz, jutu, eukaliptus…

Miret tenisice proizvode se od 97 posto prirodnih materijala i među najekološkijim su tenisicama na svijetu, a to je prepoznato i izvan naših granica, tako da su MIRET-ice postale hit u svijetu.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

U ovih godinu dana Miret tenisice osvojile su zlatnu medalju na IDA International Design Awards i to zlato u kategoriji Recycle/Sustainable Fashion, a ovih dana predstavili su i novu SS21 kolekciju “Poems for the Island”, koja je inspirirana sinergijskim odnosom čovjeka i prirode.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

– Kampanja proljetne MIRET kolekcije snimljena je na visoravnima iznad Bašćanske drage na otoku Krku, gdje pastiri skupa sa svojim stadima stvaraju balans s prirodom. Surovo okruženje s oskudnim resursima stvorilo je specifičan mentalitet otočana gdje svaku odluku vodi neizbježan i zajednički cilj: postizanje ravnoteže u korištenju prirodnih resursa.

Specifičnost otoka jest njegova apsolutna granica, njegova zavisnost i samostalnost, izolacija i povezanost, ranjivost i sposobnost da pruži utočište i zaklon, njegova utopija i distopija. Otok ne prašta naše djelovanje, od njega ne možemo pobjeći. Na otoku ne možemo sakriti svoj negativni utjecaj na okoliš. Upravo misao da je naša planeta jedan mali otok, bila je inspiracija za svojevrsno odavanje počasti “otočkom pogledu na svijet” – objašnjavaju u MIRET-u, dodajući kako je u novoj kolekciji postignuto značajno smanjenje utrošenog materijala.

DOMAGOJ BLAŽEVIĆ

– U novoj kolekciji unaprijeđena je tehnika izrade tenisica čime je postignuto značajno smanjenje utrošenog materijala – čak 20% manje materijala za gornji dio, te 50% manje ljepila. Samim time MIRET je sve bliže ostvarenju da napravi 100% prirodnu tenisicu – kažu Domagoj i Hrvoje Boljar.

Btw ovo je moja javna pohvala Domagoju i Hrvoju te ekipi iz MIRET-a – tenisice su zakon i ja svoje obožavam. I nakon godinu dana nošenja i jako puno outdoor izazova praktički su kao nove – udobne i divne.

TIMY ŠAREC

A vratimo se sada na drugu green vijest koja me također oduševila. City Center One pokrenuo je akciju s ciljem osvještavanja ljudi za tri vrlo važna problema u društvu.

Prvi je promocija korištenja višekratnih i višenamjenskih vrećica kako bi se smanjila potrošnja plastičnih vrećica, drugo je osvještavanje problema nasilja i pomoć žrtvama nasilja, a treći je psihološka pomoć ljudima oboljelih od raka.

SLAVICA JOSIPOVIĆ

Naime, u City Centerima One diljem Hrvatske možete po simboličnoj cijeni od 50 kuna kupiti limitiranu seriju torbi koje potpisuje dizajnerski dvojac koji stoji iza brenda BORŠA by Mala Radnja Dizajna. Sav prihod od prodaje torbi u Splitu bit će doniran udruzi Domine kako bi se podržao projekt otvaranja prvog kriznog centra za žene žrtve nasilja i obiteljskog nasilja, dok će se svi prihodi od prodaje torbi u Zagrebu donirati udruzi Sve za nju za pružanje stručne psihološke pomoći, psihoterapije i psihoedukacije za žene oboljele od raka.

SLAVICA JOSIPOVIĆ

Akcija u Splitu ovih dana nažalost je već završila, ali zato možete požuriti u Zagrebačke City Center One East, gdje traje od 7. do 14. travnja, odnosno u City Center one West, gdje traje od 16. do 25. travnja.

Evo i videa