Drugo ime za hipsteraj. I to najjači.

Ugledni švedski modni fotograf Johan Hellström pretvorio je stari kamenolom i šljunčaru u eco-friendly design hotel Fabriken Furillen. Bili smo ondje i provjerili kako to izgleda uživo

Ovo što vam danas pokazujem uistinu izgleda nestvarno. Riječ je naime o eco-friendly design hotelu od svega 18 soba u starom napuštenom kamenolomu na švedskom otoku Gotland. Lokacija je teško pristupačna, do nje se dolazi trajektom ili avionom te zatim vožnjom od 45 minuta usred zapravo ničega.

Design hotels / Fabriken Furillen

Okruženje? Stjenovite vapnenačke formacije, puste plaže, ostaci starih postrojenja za vađenje šljunka i sve tako kilometrima po sjeveroistočnom dijelu otoka Gotland gdje se smjestio hotel Fabriken Furillen, nastao prema snu fotografa Johana Hellströma koji je znao da će izrazito vizualnim tipovima, kao što je on, ovo biti nadrealno iskustvo… nešto što će dugo pamtiti.

Design hotels / Fabriken Furillen

Ali jednako tako, znao je da mora ponuditi puno više od same apokaliptične prirode – interijer mora biti asketski, ali i istovremeno bogat i komforan, sobe udobne i luksuzne, hrana iznimna, stajling dojmljiv, a usluga besprijekorna.

Design hotels / Fabriken Furillen

Okupio je tim arhitekata i dizajnera – Andreas Forsberg, Mattias Ljunggren, Mats Theselius i Orrefors glassworks i zajedničkim snagama napravili su udoban, a opet minimalistički hotel koji je zadržao svoju izvornost, brutalnost, iznimnost.

Design hotels / Fabriken Furillen

Hotel je smješten u nekoliko zgrada kompleksa, glavni dio nalazi se u obnovljenoj zgradi u kojoj je bila radnička kantina. Ondje je danas hotelski restoran i većina soba. Sobe imaju u prosjeku 24 kvadrata i opremljene sum Hästens krevetima Bang & Olufsen televizorima i ostalom multimedijska oprema, Byredo kupaonskom opremom, jakim wi-fijem…

Design hotels / Fabriken Furillen

Ukratko, sve čari civilizacije, ma da su za one koji to ne žele napravili i dvije iznimno asketske sobe bez struje i vode samo s malim štednjakom, krevetom, stolom i stolicama koje se nalaze 20 minuta biciklom od glavnog hotela.

Design hotels / Fabriken Furillen

No, i one su mjesecima unaprijed bookirne kao i cijeli Fabika Fulliren hotel. I da, vlasnik fotograf Johan Hellström bio je uistinu u pravu kada je rekao da će ljudima ovo biti iznimno iskustvo.

Design hotels / Fabriken Furillen

Naš D gost Vanja s bloga Bravo tango hotel, nedavno je bio ondje… Pogledajte što je zapisao i snimio…

Bravo Tango Hotel

Ukratko, čista gastro dekadencija i raj za okorjele hipstere…

Bravo Tango Hotel

“Sviđa mi se engleska riječ “reclaimed land”. Potpuno odgovara ovom mjestu na otoku Gotland. Čovjek je najprije devastirao i opustošio jedan zeleni i šumoviti zaljev i pretvorio ga u prašnjavu pustaru (zvuči poznato!).

Bravo Tango Hotel

Kamenolom, cementara… možda nešto treće ali izgleda jednako tako surovo i apokaliptično.

Bravo Tango Hotel

A onda je jednog dana fotograf Johan Hellström otkupio kamenolom i odlučio vratiti mu život.

Bravo Tango Hotel

Tako je nastao Fabriken Furillen, hotel i restoran. Furillen je sada postao umjetnost.

Bravo Tango Hotel

Da se razumijemo: nakon sustavnog devastiranja, šuma nikada više neće biti začarana šuma sa papratima i borovnicama. To je valjda svima jasno.

Bravo Tango Hotel

Ovo je zapravo malo Kieferovska vizija života u pustinji. Snažno i odsutno sa švedskim osjećajem za jednostavno i lijepo.

Bravo Tango Hotel

A ovako izgleda večera:

Bravo Tango Hotel

Tko je rekao da je sve već viđeno i napravljeno?!”

Bravo tango hotel

Evo još fotografija…