Dom žene zaljubljene u detalje

Danas vas vodimo u dom redateljice i umjetnice Mirele Sakoman, suradnice u emisiji Kod nas doma

Boba, razmišljam da ipak prodam stan. Daj mi pliz pošalji one slike koje smo snimali kod mene doma. Piše mi redateljica, scenaristica i umjetnica Mirela Sakoman, inače jedna od autorica TV priloga koje možete gledati u HRT-ovoj emisiji Kod nas Doma.

U trenu me oblio znoj. Pa kako je moguće da sam zaboravila objaviti njezin stan… a toliko puta smo se u međuvremenu čule i pričale o nekim drugim stanovima, s obzirom da nam je objema posao i strast ulazak u tuđe domove?

SANJA BISTRIČIĆ

Prekopavam po folderima i ne mogu ga naći. Sjećam se bilo je ljeto, ja sam odlazila na more, a valjda kada je more u pitanju, mene obuzme opći zaborav… Uglavnom, pronalazim folder neobjavljeno, ali tamo nema slika… Kopam po kompjuteru, po raznim folderima, ali ništa… Zadnji spas mi je fotografkinja Sanja Bistričić. Zovem je objašnjvam da sam najsmotanija osoba na svijetu i molim ju da prekopa svoju arhivu kako bi pronašli Mirelin stan.

SANJA BISTRIČIĆ

Sanja je puno pedantnija od mene i odmah ga pronalazi…

SANJA BISTRIČIĆ

Gledam ga i sjećam se apsolutno svega – nikada u životu nisam bila u stanu koji ima toliko detalja. Svaki od tih detalja Mireli nešto znače i za svaki zna gdje ga je pronašla, kada je to bilo, s kim je bila, što je imala na sebi… Savršena memorija.

SANJA BISTRIČIĆ

Fascinantno je i koliko je sve uredno s tolikom količinom detalja. Mirela kaže da ima posebne rituale čišćenja kada sve svoje ukućane istjera van i u miru očisti svaki detalj u stanu…

A to nije nimalo lako. Naime, ovaj stan jedan je od vrlo osebujnih stanova koji skriva razne zanimljive kuteve i perspektive, a stan ima i veliku visinu, tako da su ljestve i metla Mirelini asesoari koje je uklopila u stalni postav slika na zidu.

SANJA BISTRIČIĆ

Na donjoj etaži je dnevni boravak i blagovaonica, u hodniku je radni kutak, a u niši je kuhinja koja se vrlo lako može sakriti iza ugradbenog ormara.

SANJA BISTRIČIĆ

Do Mireline sobe i ateljea koji je na katu vode najčudnije stepenice koje sam ikada vidjela. Stepenice do kojih moraš kročiti s pravom nogom. Ako fulaš ne možeš se popeti… Pogledajte, skužit ćete zašto…

SANJA BISTRIČIĆ

U Mirelinom ateljeu nastaje stotinu stvari koje ona radi – od odjeće, nakita, slika, figurica… svašta padne na pamet toj svestranoj umjetnici, kojoj su šetnje po šumi i moru vječna inspiracija za njezin umjetnički izričaj kojeg udomljava u svom domu.

SANJA BISTRIČIĆ

Djeca su, kaže, u “danger, keep out” fazi, tako da smo samo nakratko provirili u njihovo dvoetažno carstvo.

SANJA BISTRIČIĆ

Hvala ti Mirela što si nas pustila kod tebe doma. Obećajem da ću kad prođe ovo ludilo i ja pustiti vas kod mene doma.

Wordpress Gallery Plugin Free