Kuća nastala na temelju neobične skice – dječjeg crteža

Zamislite kuću nastalu prema dječjem crtežu. Sigurno zamišljate neki kaos… Ipak, portugalski arhitekt Filipe Saraiva pokazao je da rezultat takvog idejnog rješenja možete biti stvarno neobičan i nimalo kičast

Nakon krugova, pokušaja crtanja sebe, mame, tate, brata, sestre, bake… dolazi na red obično i kuća. Dvostrešni krov, prozori, vrata… znamo svi kako to obično izgleda. Roditelji te crteže ponosno pokazuju, uokvire ih ili zalijepe na hladnjak. No, jedan se tata arhitekt dosjetio malo drukčijeg projekta. On je, naime, odlučio kuću projektirati na temelju – dječjeg crteža. I to za sebe i svoju obitelj.

Joao Morgado

Naime, portugalskom arhitektu Filipeu Saraivi dječji je crtež bilo idejno polazište koje je odlučio koristiti za gradnju doma. Kuća se nalazi u Ourému, mirnom dijelu Portugala, a karakteristična je po svom presjeku u obliku arhetipske kuće s dvostrešnim krovom.

Joao Morgado

Ono što je kod projekta posebno zanimljivo je činjenica da, bez obzira na kulturu, postoje neke karakteristike domova koje su svojstvene svima, odnosno svi na kuću gledaju kao na sklonište koje nas štiti od svijeta oko nas.

Joao Morgado

Dokaz da svi imamo istu viziju kuće, odnosno doma je i projekt u kojem su od djece širom svijeta zatražili da nacrtaju kuću, a svi su klinci imali istu ideju: pet linija unutar kojih se nalaze dva kvadrata kao prozori te pravokutnik kao vrata.

Joao Morgado

No, vratimo se priči o ovoj konkretnoj kući. Arhitekt Filipe Saraiva pazio je da se ne odmakne od originalne verzije dječjeg crteža i nju je “preslikao” u realnost, uz poštivanje niza arhitektonskih pravila, znanja, tehnologija te naravno, prilagodivši je svojim potrebama i mogućnostima.

Joao Morgado

Kuća ima 450 kvadrata i u specifična je što dnevni prostori – dnevni boravak i lođa sa zonom za sjedenje – imaju punu visinu od 4,50 metara. U ostatku kuće su sobe, kupaonice, radni kutak, te jedna posebna poslastica – garaža.

Joao Morgado

Vjerujem da mnogi ne bi imali ništa protiv toga da njihov ljubimac ima ovakav tretman…

Joao Morgado

I nakon svega idući put kad budete pogledali dječji crtež, vjerujem da ćete ga gledati drugim očima… Uživajte u fotogaleriji te slikama Joaoa Morgada.