Dar za arhitekte i ljubitelje ptica

Što kupiti nekome tko ima sve? Što pokloniti nekome tko ne želi ništa iz masovne proizvodnje, nekome kome je dosta bombonjera, skupih vina, gadgeta, whiskeyja… Možda imam rješenje. Ali samo ako taj netko voli životinje

Kućni ljubimci i arhitektura tema su za sebe. Znam nekoliko arhitekata koji su projektirali posebne kućice za svoje pse, mačke, ptice… i tom poslu pristupili vrlo odgovorno, ozbiljno. Kao da rade pravu veliku kuću za ljude.

Neki od njih su i poznati hrvatski arhitekti, poput Andrije Rusana koji je na vikendici u Zagorju svom psu napravio pravu veliku kućicu usklađenu s arhitekturom vikendice, kao i Hrvoje Njirić koji je u svom dvorištu pticama napravimo pravu arhitektonsku minijaturu izlivenu iz betona.

Njima bi se sigurno svidjele ove kućice za ptice koje ću vam danas predstaviti, a svidjet će se vjerojatno i svi onima koji vole arhitekturu, dizajn, kreativnost…

Riječ je, naime, o kućama Amerikanca Douglasa Barnharda, vlasnika tvrtke Sourgrassbuilt koja se prvenstveno bavi dekoriranjem i izradom namještaja, ali i modeliranjem kućice za ptice. Sve njegove kuće inspirirane su modernom arhitekturom, pretežno iz razdoblja Bauhausa, moderne, američke arhitektonske baštine i ostavštine velikana poput Franka Loyda Wrighta, Eamesa, Gropiusa, Eichlera, ali ima i onih koje su inspirirane japanskom ili havajskom tradicionalnom arhitekturom, japanskim Tea gardenom u San Franciscu i brojnim drugim projektima.

Sve kućice su ručni radovi, od tikovine, mahagonija, oraha, bambusa i aluminija. Neke na svojim pročeljima imaju posađene i razne biljke, a neke imaju smiješne asesoare poput minijaturne daske za surfanje u dvorištu.

Sve su uistinu posebne, divne i prilično skupe, od 200 do otprilike 400 dolara, a možete ih kupiti i preko etsya.

Da ne duljim, evo raznih kućica i njihovim velikih “dvojnika”. Uživajte.

Evo još fotkica…