Božićna večera na arhitektonski način

Sjećate li se one kuće od prošlog tjedna u kojoj žive i rade dvije sestre arhitektice? Ovako ona izgleda u svom Christmas edition izdanju…

Prvo su htjeli napraviti božićni party za svoje prijatelje i suradnike u svom domu gdje bi se jela zdrava, fina hrana, pijuckalo, družilo. A onda su u nekom razgovoru došli na ideju da bi cijeli taj božićni party trebalo posnimiti i da će fotografije sigurno biti bolje od onih tipično arhitektonskih gdje se slika goli prostor, eventualno s nekim prolaznikom u bluru. A kada su došli do menija, osmjehnuli su se i pala im je na pamet super ideja.

Maja Danica Pečanić

Spojit će svoje dvije strasti – arhitekturu i kuhanje i istovremeno napraviti arhitektonsko-fotografski preformance u kojem će pokazati kako se živi, kuha, druži, uživa u mjestu gdje se sto posto živi i radi arhitektura.

Maja Danica Pečanić

Arhitektura kuhanja ili kuhanje arhitekture, zvat će se taj projekt, a u njega su odmah uključili svoje prijatelje i suradnike.

Maja Danica Pečanić

S obzirom da Andrea jako voli zdravu hranu i godinama ide kod Maje Brekalo na radionice zdravog kuhanja, odmah su se odlučili da će Maji prepustiti kuhinju i da će tih dva-tri sata druženja iskoristiti za nešto korisno.

Maja Danica Pečanić

Maja će uzvanike podučiti jednom zdravom blagdanskom meniju, a Maja Danica Pečanić će sve to snimiti i pokazati kako arhitektura živi i zašto smo svi toliko zaljubljeni u kuhinje i kuhanje.

Maja Danica Pečanić

I stigla sam. Interijer mi je dobro poznat, kao i strmovit put do te kuće u podsljemenu s obzirom da smo je nekoliko puta snimali. I kad misliš da te malo što više može iznenaditi – vidiš stablo šljive kako visi sa stropa.

Maja Danica Pečanić

– Nikada nismo imale normalan bor ni kao male, i sada uvijek tražimo neku alternativu tom klasičnom dekoriranju, a najljepša inspiracija je priroda – objasnile su sestre arhitektice, koje su “bor” pronašle u obližnjoj šumi te ga dekorirale, za moj ukus perfektno.

Maja Danica Pečanić

Grane stare šljive vise poput oblaka zakačene na strop, a simbolički tepih od lišća ukazuje na prolaznost, promjene, zimu…

Maja Danica Pečanić

Uz njega par je panjeva, lijepe poruke umjesto ukrasa, lampice, par sitnih božićnih dekoracija i pokloni za uzvanike koje je dizajnirao njihov prijatelj Lazo.

Maja Danica Pečanić

Sve je tako savršeno jednostavno, arhitektonski profinjeno i mirisno.

Naime, u drugom dijelu stana, Maja Brekalo iz Delicious and healthy by Maya naveliko kuha. Meni su juha od buče, odnosno zdrave deliciije zahvaljujući kojima ova 42-godišnja stjuardesa izgleda i živi 700 na sat. Doslovno.

Maja Danica Pečanić

Da, Maja Brekalo je ona Maya iz Delicious & Healty koja iza sebe ima preko 150.000 followera na Instagramu. To je ona Maja koja već godinama drži dva-tri puta mjesečno radionice zdravog kuhanja u Zagrebu i Hvaru, i istovremeno žena koja iza sebe ima obitelj, već veliku djecu i radi i posao stjuardese u Croatia Airlinesu.

Maja Danica Pečanić

Na njenim radionicama nećete saznati samo kako kuhati i kako neko jelo pravilo pripremiti, nego o nutricionizmu, utjecaju hrane na zdravlje, raspoloženje, gdje nabaviti zdravu hranu…

Maja Danica Pečanić

Ja sam tako naučila kako pravilno kuhati rižu, proso, quinoju i mahunarke, kad treba soliti, zašto oprezno s mesom…

Maja Danica Pečanić

Ali naravno ostalo je dosta vremena i za druženje s dragim ljudima…

Maja Danica Pečanić

…I onda, dan nakon, kada je već peta-šesta perilica suđa završila s pranjem, Jakov je rekao: “a da mi to sve ponovimo i da ovo postane tradicija?”

Maja Danica Pečanić

Ja se već prijavljujem, samo da se zna. :)

No, da ne duljim… Uživajte u Majinim slikama i kulinarsko-arhitektonskom eventu Arhitektura kuhanja…