Back to school pripreme. Kako oživjeti dječje sobe? Koje boje potiču sretno odrastanje?

Plava, žuta, roza, zelena, siva, pastelna? U kakvoj sobi se lakše uči, odmara i spava?

Bliži nam se školska godina. D godina. Godina kada će vjerojatno mnogi klinci umjesto u školskim klupama dane provoditi u svojoj dječjoj sobi.

Baš zbog toga čini nam se da nikada kao sada nije bilo važno urediti klincima dječju sobu koja će ih poticati, razvijati, stimulirati njihovu želju za znanjem, te poticati dobro raspoloženje, organizaciju… Naravno da soba ne može zamijeniti školu, ali ono što mi kao roditelji sigurno možemo (i moramo) je osigurati klincima dobre uvijete za učenje kod kuće.

MAB MYA / MEBLO TRADE

I zato ovaj tjedan posvećujemo uređenju dječjih soba i brojnim idejama i shopping prijedlozima kako dječju sobu možete učiniti funkcionalnom, poticajnom i atraktivnom, bez obzira na veličinu i budžet.

I zato serijal tekstova počinjemo s bojama.

MAB MYA / MEBLO TRADE

Naime, veliki trend na Instagramu su crno-bijele, sive i pastelne dječje sobe. Koliko god to izgledalo fotogenično i instagramično, akromatske boje nisu dobre za dječje sobe. Za sivu boju psiholozi i teoretičari boja kažu da potiče depresiju, crna boja tugu i strah, a bijela djeluju pomalo sterilno i nepoticajno.

Jednako nestimulativno djeluje i tamno ljubičasta boja koja može izazvati osjećaj tuge, a prema nekim istraživanjima potiče čak i ružne snove.

Koju boju odabrati? Pastelne? Jarke?

MAB MYA / MEBLO TRADE

Pastelne, nježne boje izvrstan su izbor za bebe, ali nikako ne za školarce. Pastelne boje djeluju umirujuće, a ako želite da vaše dijete malo živne i razbudi se, onda birajte življe boje.

Crvena?

Nikako. Naime, teoretičari boja kažu da crvena boja ubrzava rad srca i disanje te da može poticati agresivnost i hiperaktivnost kod djece, stoga definitivno nije dobar odabir za dječju sobu?

MAB MYA / MEBLO TRADE

Narančasta? Narančasta boja potiče socijalnu interakciju, komunikaciju i razgovor, ali baš zbog toga nije dobra za sobe tinejdžera, nego mlađu djecu.

U sobi s narančastim detaljima dijete će se osjećati ugodnije i komunikativnije, a odlično funkcionira i za dječake i djevojčice te posebno u kombinaciji sa sivom i bež.

MAB MYA / MEBLO TRADE

Iako narančasta ima pozitivan utjecaj na raspoloženje, ako je prekomjerno koristite, uništit će dobru energiju u sobi, zato s njom oprezno, uostalom kao i s ostalim jarkim bojama.

Dobar izbor unisex boja za dječju sobu je i žuta koja također stimulira, daje toplinu, veselje, budi optimizam.

MAB MYA / MEBLO TRADE

Upotrebom žute boje, sobe izgledaju veće, dok njene nijanse stvaraju potrebnu toplinu. Kako je riječ o boji sunca, žuta boja u sobi ne smije biti jarka jer će povećati intelektualnu i mišićnu aktivnost što je možda poželjno u jutarnjim, ali ne i večernjim satima.

Dobre boje za dječje sobe školaraca su zelena, tirkizna i plava.

MAB MYA / MEBLO TRADE

Naime, zelena boja jača samopouzdanje, opušta i smiruje. To je boja prirode te simbolizira rast, harmoniju, svježinu i prirodnost. To je boja koja najviše odmara ljudsko oko te je stoga i među primjerenijim bojama za spavaću sobu.

MAB MYA / MEBLO TRADE

Plava boja daje mir, sklad i dubinu. Ako njome obojite zidove, usporit ćete rad živčanog sustava i stvoriti smirujući efekt koji priprema tijelo za san. Isto tako pospješuje koncentraciju, odnosno sposobnost pamćenja i učenja.

Plava je također izvrsna za dječje sobe, ali ne i sivo-plava. Naime, ta boja može napraviti suprotan efekt te izgledati tugaljivo, hladno i stvoriti osjećaj tjeskobe.

MAB MYA / MEBLO TRADE

Roza soba?

Nismo baš fanovi roze sobe, a ako vi jeste treba znati da roza boja djeluje opuštajuće, smirujuće, nježno, ženstveno tek na prvi dojam. Naime, istraživači psihologije boja otkrili su da se taj učinak pojavljuje samo tijekom početnog izlaganja boji, a poznat je jedan eksperiment proveden u zatvorima u kojima su u ženskim i muškim ćelijama zidove obojali u rozu boju. Zatvorenici su se u početku ponašali smirenije, no kako su se navikli na boju postali su uznemireniji. Naravno, ne svi. Neke je roza boja vratila u sretno djetinjstvo…

MAB MYA / MEBLO TRADE

I sad ključno pitanje. Kako kombinirati te boje? Obojati zidove, kupiti namještaj u toj boji, posteljinu, tepihe?

Može, ali ne sve to istovremeno.

Kao i uvijek bijela, crna i siva te prirodni uzorak drva izvrsna su baza i one bi zapravo trebale biti nosioc kompozicije uz upotrebu još jedne do dvije boje.

Dakle, nikada nećete pogriješiti ako samo jedan zid sobe obojite u jednu boju i od njega napravite feature wall, a ostale zidove u bijelu ili nježno sivu.

Nećete pogriješiti ni s bijelim namještajem, a razigrati ga možete s pojedinom frontom u boji ili s šarenim košarama, kukicama, posteljinom, jastucima, rasvjetom…

MAB MYA / MEBLO TRADE

Izvrstan način da dodate malo boje u sobu je ako odaberete primjerice zeleni tepih, žute zavjese, žutu fotelju, plavu stolicu na kotačiće ili neku veselu tapetu…

Ako pak birate namještaj u boji, onda svakako pazite da ne pretjerate te da boje međusobno uskladite i smirite s bijelim, crnim, sivim ili natur frontama. Ako tražite namještaj ili pak madrac za svog školarca dobra vijest je da Meblo Trade ima akciju na divne talijanske Mab Mya dječje sobe, ali i ostale dječje sobe iz svoje ponude.

MAB MYA / MEBLO TRADE

Akcija na Mab Mya, Alples i sobe Mali princ iznosi 22 posto, dok je na dječje i mladenačke madrace popust i do 50 posto. Akcija traje do 7. rujna, a detalje možete provjeriti na ovom linku.

Evo mog izbora top 10 dječjih soba iz Meblo Trade (za otvaranje fotogalerije, klikni na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free