Neobična kuća u kojoj bi djeca uživala

U dogovoru s vlasnicima, arhitekti iz ureda Atelier D+Y osmislili su kuću koja svakim svojim kutkom može postati i igraonica za djecu, zahvaljujući neobičnim rješenjima u kojima djeca uživaju

Zamislite život u obiteljskoj kući koja je ujedno i igraonica. Da, na prvu zvuči pomalo kaotično, no arhitekti iz arhitektonskog ureda Atelier D+Y napravili su nešto uistinu izvrsno – kuću u kojoj uživaju djeca i, vjerujem, većina odraslih.

Envaner

Zadatak arhitekata bio je kreirati zanimljiv životni prostor, namijenjen obitelji s dvoje djece. Kuću koja je poligon za igranje i poticajni razvoj.

Envaner

Sve kreće od dnevne sobe u kojoj se nasuprot kauča nalazi neobična multifunkcionalna instalacija – klinci mogu uživati u igri na toboganu i spužvastom separeu koji je namijenjen za mini-odmor.

Envaner/Atelier D+Y

Zanimljiva polifunkcionalna instalacija napravljena je s otvorima kako bi djeca, dok uživaju u igri, mogla komunicirati i s ostalim članovima obitelji.

Envaner/Atelier D+Y

Igraća instalacija nije jedina stvar koja krade pozornost u dnevnom boravku. Pogledajte stepenice…

Envaner/Atelier D+Y

Kuhinja i blagovaonica, kažu arhitekti, prvotno su bile smještene na drugom katu, ali su kasnije premještene u prizemlje kako bi cirkulacija bila bolja te se omogućila neometana komunikacija.

Envaner

Kuhinjske ploče, pećnica i hladnjak raspoređeni su uzduž “šetnice“ koja vodi do sjevernog ulaza, a iz blagovaonice se pruža pogled na dvorište i prostor oko ulaza u kuću.

Envaner/Atelier D+Y

I na drugom katu cilj je bio poboljšati interaktivnost u zajedničkom prostoru.

Tu se nalazi obiteljska soba, dizajnirana tako da djeca u njoj mogu svirati klavir, crtati i igrati različite igre, dok se i odrasli istovremeno zabavljaju, primjerice, gledajući filmove.

Na drugom je katu smještena i spavaća soba za djecu koja je u sredini pregrađena zidom. Na sjevernoj je strani roditeljska soba u kojoj je posebna pozornost stavljena na drvenu rešetku na sredini sobe, unutar koje se nalazi televizor.

Envaner/Atelier D+Y
Envaner/Atelier D+Y

Na trećem se katu prethodno nalazila spavaća soba, no vlasnici su je odlučili pretvoriti u apartman za goste. Uklonili su izvorni strop te ga povezali s tavanskim prostorom i time stvorili visok i prostran spavaći prostor.

Envaner

U potkrovlju se nalazi i loft koji služi kao prostor za odlaganje odjeće, šešira, cipela, torbi…

Envaner/Atelier D+Y

I kupaonica ima posebnu priču. Pod balkona podignut je kako bi se napravila kada sa samostalnom tuš kabinom, a povezana je sa spavaćom sobom, wc-om i garderobom… Da, baš poput labininta i to sve u svrhu što bolje komunikacije i igre…

Envaner/Atelier D+Y

Posljednje, ali ne i manje važno je dvorište. I ono je opuštajuće i zabavno, bez obzira na veličinu…

Envaner/Atelier D+Y

Uživajte još malo u fotkicama… a uskoro vam pokazujem jednu divnu kućicu za troje djece, ali u Samoboru.