Adaptacija starog stana u Martićevoj. Vedrana Likan – 1. dio

Ova zgrada poznata je u Zagrebu kao Mali Vatikan, odnosno najveći stambeni sklop u gradu, prije izgradnje preko Save. Zgrada je iz 1930-ih, vlasnica je ugledna stručnjakina za nekretnine Vedrana Likan koja će nam na svom primjeru ispričati ima li smisla ulagati novac u adaptaciju starih stanova

Uzeli su parizer, bijeli kruh, jogurt i pivo te napravili party. Party početka adaptacije, i to točno dan prije početka radova, dok se još smije šarati po zidovima, crtati s kredom po podu, hodati u blatnjavim tenisicama…

Od tada do danas prošlo je više od godinu dana… Neko divno nevino vrijeme kada se nije razmišljalo o potresima, betonskim serklažima, pandemijama i kada se smjelo družiti i slaviti… Čudno je to koliko se život promijeni u godinu dana.

Sanja Bistričić

Zašto ovo pričam? Zato što je ovo teaser onog što ću vam pokazati sutra. Ovo je stan Vedrane Likan, jedne od najvećih stručnjakinja u Hrvatskoj za tržište nekretnina i direktorice Colliers International i osnivačice Savjeta za Zelenu gradnju, a ovo je priča o njezinoj adaptaciji.

Sanja Bistričić

Dobro pogledajte slike. Pogledajte kako to izgleda kada je u stanu mijenja apsolutno sve… (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod)

Wordpress Gallery Plugin Free

A sada se vraćamo na onaj trenutak kada su Vedranini prijatelji i obitelj došli na party i počeli minglati po stanu.

Sanja Bistričić

Stan je bio potpuno prazan i u njemu je bio jedan stol na kojem je bila hrana. Svi su instinktivno krenuli prema kuhinji (jer uvijek su najbolji partiji u kuhinji), a završili u prostoriji koja je po projektu bila zamišljena kao soba Vedranine kćeri…

Hm. Negdje smo fulali, govori Vedrana i ugovara hitan sastanak s arhitekticom.

Sanja Bistričić

– Ako je svima bilo prirodno da iz kuhinje krenu prema sobi moje kćeri i da se tu druže, a ne prema sobi koja je trebala biti naš dnevni boravak, znači da je raspored nelogičan – prisjetila se Vedrana tog trenutka kada je dan prije početka radova sve stopirala.

Arhitektici Olji Ivanović iz studija MINT i arhitektura pada mrak na oči.

Sanja Bistričić

Upravo su trebali krenuti radovi i to s ekipom iz firme Šel Invest koja je stvarno brza i kod koje adaptacije obično traju par tjedana tečnih radova.

Promijeniti razmještaj i mjesto dnevnog boravka zvuči jako jednostavno, ali zapravo za sobom vuče niz drugih odluka… Rušenje i premiještanje zida, zidanje, premještanje vrata, preprojektiranje dnevnog boravka, tlocrta sobe, drugačiji plan struje, podova…
I sve to u dva dana. Dok su radovi demontaža i rušenja već počeli…

Sanja Bistričić

– U stanu smo za Božić, rekla je tada Vedrana.

I skoro joj nitko joj nije vjerovao…

Sutra pročitajte što se sve izdogađalo u malo više od godinu dana i kako je stan izdržao potres. Ima li smisla ojačavati i temeljito obnavljati stare zgrade ili bi radije da se sve ovo nije dogodilo?

Sanja Bistričić

Sutra vam pokazujem ostatak stana, a evo malog previewa s ulaza (To be continued)

Sanja Bistričić