17 trendova za 2017.

Završio je pariški Maison et Objet. Gotova su prva dva najvažnija sajma koja pokazuju tendencije u 2017. Upoznajte boje, materijale, dekoracije, komade namještaja koje stižu u proljeće u trgovine. Iskreno, nisam sa svime oduševljena

Arhitekti ne vole trendove. I mnogima će se dići kosa na glavi zbog ovakvog naslova. Ali ipak, htjeli mi to priznati ili ne, postoje trendovi… i u interijerima i dizajnu.

A kakvi materijali, boje, teksture, dekori će prevladavati u interijerima ove godine, najbolje se može vidjeti proučavajući novitete na velikim svjetskim sajmovima, a pariški Maison et Objet možda je po tome i najbolji pokazatelj zato što se na njemu većinom izlažu dekoracije i manji komadi namještaja koji su uvijek podloženiji trendovima nego veliki.

Sigurno neće čovjek svake dvije godine mijenjati kupaonicu, kuhinju, kupovati ormare i krevete, ali će zato poželjeti svako toliko kupiti neku vazu, jastuk, lampu, stolac, neku novu fotelju…

I zato obožavam Maison et Objet jer se na njemu izlažu ta mala čuda svakodnevice zbog kojih je život nekako ljepši. On je specifičan i po tome što je to svojevrstan boutique sajam na kojem izlažu inovativne, zanimljive mlade tvrtke, gotovo manufakture koje bi se na velikim sajmovima poput Milana gotovo pogubile.

Od hrvatskih brendova na Maisonu et Objetu bila je samo Prostoria sa svojim prozračnim, bijelim, nježnim postavom kojega su osmislile dizajnerice iz Studija Bilić_Müller. Novi stolac Dobra, Monk s metalnim nogama, Match s novim modulima, poboljšane verzije Polygona i Obliquea… savršeno su se uklopile u nove trendove za 2017. godinu.

A koji su to trendovi, upoznajte ih…

1. Zelenilo – Fikusi, filadendroni, palme… totalno je “in” imati neku veliku mesnatu biljku u dnevnom boravku. Za potpuni retro moment, lišće možete baš kao nekad, mazati s pivom da se još više sjaji. No, bez zafrkancije, zelena u interijeru je jako “in” i tu pravu klorofilnu zelenu, službenog naziva “greenery”, Pantone je proglasio bojom 2017. godine.

2. Flora i fauna art – Ne samo da su žive, osušene ili čak i umjetne biljke “in”, nego su u trendu i ilustracije na biljni i životinjski svijet…

3. Geometrijski retro – Spomenula sam 80-te kao temu. Ali zapravo u trendu su i 60-te, pa i 70-te, a posebice geometrijske forme inspirirane novim (sada već jako starim) tendencijama.

4. Natur drvo – To je vječiti klasik. Ne treba ništa posebno objašnjavati.

5. Tamno drvo – Veliki comeback. Pougljenjeno drvo ponovno postaje hit, kao i tamni drveni namještaj.

6. Crni metal – Noge stolova, sofa, stolići, dekoracije, lampe… Metal rulez.

7. Bakar i mesing – Krenulo je prošle godine. Nastavlja se ove… Ne znam. Ja i dalje nisam fan.

8. Mramor – Još manje sam fan mramora. I dalje mi je to kič.

9. Graniti i ostali kameni – Očito se mnogima jako svidio povratak mramora, pa su odlučili ove godine na scenu vratiti i granit, žad, akvamarin i ostale vrste poludragih kamenja i kristala te razne imitacije.

10. Roza i pasteli tonovi – Rozkasto i pastelno i dalje je u modi. Ove godine najpopularnija je tzv. “pale dogwood” roza.

11. Serenity i rose quartz – Prošle godine ove dvije boje su bile dobitna kombinacija po Pantoneu. Čini se da se trend nastavlja.

12.  Terakota tonovi – Ja stvarno nisam fan narančastih, bordo i “ciglastih” terakota tonova, ali da, to je i dalje “in”.

13. Lapis blue – Ova boja je također na Pantoneovoj listi najpopularnijih u 2017. godini.

14. Plavo-zelena, svijetla – Ove godine jako su “in” plava i zelena, i to u svojoj svijetloj varijanati, ali…

15. Plavo-zelena, tamna – Da, pogodili ste. I u tamnoj varijanti.

16. Žuta – Vječni bestseller za prizivanje proljeća i vedrine.

17. Oker – zagastita varijanta žute. Za one kojima je žuta preagresivna, prevesela, a smeđa previše dosadna.

 


 

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom Prostoriom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Media Grupe.