Cure iz Laboratorija zabave za velike i male napravile su jedan zabavan i koristan prijedlog – DIY plastenik

Iako već godinama slušamo o alarmantnim upozorenjima o sve lošijoj kvaliteti hrane, o uzgoju voća i povrća uz obilato korištenje pesticida i svakojakih drugih kemikalija, o  mesnoj industriji koja i najstrastvenije ljubitelje tatarskog bifteka, pršuta i tripica tjera da preispitaju svoje prehrambene afinitete, o GMO hrani, o antibioticima, o kukuruznom sirupu kao jeftinijoj zamjeni za visoko štetan bijeli šećer, tek su nas događaji i okolnosti koje su nas zadesile u posljednjih mjesec-dva, natjerale da se ozbiljno zamislimo nad tom temom.

Moj devetogodišnji sin ovih je dana pisao zadaću o temi „Kako je došlo do snijega u proljeće?“ i u prvoj rečenici konstatirao: „Priroda se naljutila na ljude“. Nije mogao bolje sažeti moje misli ovih dana. Najprije super-virus s kojim se bori čitav svijet, zatim razorni potres u Zagrebu koji je doslovno pomeo gradsku jezgru, ostavivši brojne obitelji bez doma, a potom i pravi pravcati snijeg nakon zaista blage zime i to nakon perioda s temperaturama koje su prelazile 20 stupnjeva. Nisam jednom čula kako ljudi oko mene, s manje ili više cinizma, sve pokušavaju „okrenuti na valcer“ rečenicom – još samo fale skakavci i žabe ili pak onom kako se ne bi začudili da sutra nakon buđenja ugledaju Godzilu ili zombije.

Složit ćete se da grad (u mom slučaju Zagreb, ali slika nije bitno drugačija ni u drugim gradovima Hrvatske pa i svijeta) izgleda sablasno, onako prazan, bez ljudi, s porušenim centrom, automobilima parkiranim oko Umjetničkog paviljona i na Džamiji…
No, s druge strane, to što je tako apokaliptično prazan ipak svjedoči o tome da smo ozbiljno shvatili upute Nacionalnog stožera za borbu protiv COVID-a 19 i konačno OSTALI DOMA!

A kad smo već po cijele dane doma, iako nas većina radi od kuće i djeci pomaže oko škole na daljinu, ipak nam svima ostaje dosta vremena viška pa stoga i više kuhamo, čitamo sve one divne knjige koje su čekale svoj trenutak, razgledavamo muzeje online, gledamo kazališne predstave također online, neki se odlučuju početi učiti novi strani jezik, a online se nude i treninzi, škole šivanja, poznati chefovi nesebično dijele svoje recepte i tako dalje.

Ako ste u ova dva tjedna skoro pa prave karantene iscrpili sve navedeno, mi vam, u suradnji s našim prijateljicama iz Laboratorija zabave, donosimo super prijedlog kojim ćete pokriti i višak slobodnog vremena, zabaviti djecu i s njima porazgovarati o važnosti zdrave hrane i biološkog uzgoja, a tko zna, možda to bude i početak vašeg vlastitog mini OPG-a?

Dakle, danas izrađujemo mini plastenik! Od materijala će vam trebati: karton, vruće ljepilo, boja, kist, ravnalo, olovka, žica, plastična folija, 2 drvena štapića i boja po izboru.

  1. Najprije od kartona izrežite i pomoću vrućeg ljepila napravite kutiju. Možete koristiti i neku gotovu kutiju ako je imate doma, npr. kutiju od cipela.

2. Gotovu kutiju obojite u boji po izboru. Mi smo našu obojali u zeleno!

3. Vrućim ljepilom žicu pričvrstite za kutiju. Ako nemate vruće ljepilo, odlično će poslužiti izolir-traka ili neki drugi duck tape koji dobro drži.

4. Na postavljenu žicu zalijepite foliju i dodajte drvene štapiće da konstrukcija bolje drži.

5. U kutiju stavite zemlju i zasadite sjeme po želji.

6. Zemlju lagano poprskajte vodom – nemojte zalijevati jer ćete namočiti karton.

7. Uživajte prateći svoje biljčice i njihov rast, a ako želite, fotografirajte ih i pošaljite nam da vidimo kako napreduju!