Trend report za uređenje doma za 2018.

Veliki svjetski sajmovi pokazuju novitete, trendove, nove pravce, neka nova imena… Nakon Pariza, evo i Londona. Evo po čemu ćemo ga pamtiti? Tekst napisala insajderica Ivona Martinčić

Ne mogu sutra, idem na London Design Festival. Kaže mi dizajnerica interijera Ivona Martinčić čiji sam vam stan nedavno pokazala te kojoj je festival idealna prilika da posjeti i prijatelje s kojima je studirala interior design u Londonu. Odmah su mi se zacaklile oči i dogovorile smo se da nam napravi reportažu s Festivala.

100% Design, Ivona Martinčić

Pogledajte što nam je sve Ivona pripremila… Doslovno je pogledala apsolutno sve i napravila, najzanimljiviji izbor. Uživajte…

100% Design, Ivona Martinčić

London Design Festival se na prvi pogled čini puno manjim od ostalih sličnih sajmova u europskim gradovima. On definitivno i je puno manji u smislu predstavljanja velikih brendova i njihovih novih kolekcija, u smislu klasičnog poimanja sajma namještaja smještenog u kompleksu izložbenih hala kao fokusom događanja.

100% Design, Ivona Martinčić

Ali to je upravo ono što mu daje čar, toplinu i ljudsku dimenziju; niti jedna izložba vas neće zamoriti, u kojem god dijelu grada da se nalazite, spontano ćete naići na neku instalaciju, radionicu, party ili design shop kao dio festivala.

Ivona Martinčić

O, da, i nećete ostati gladni, kvalitetna hrana se podrazumijeva kao sastavni dio obilaska, bilo da se radi o food truck-ovima ispred izložbenih prostora ili pop up food cornerima unutar samih izložbi, uvijek možete pojesti toplu juhicu, salatu, vegetarian bowl ili pak nešto konkretnije poput svježe pripremljenog toplog beef sandwicha.

Ivona Martinčić

A ako pametno planirate, na London Design Fair otići ćete u nedjelju jer se iza ugla nalazi poznati Brick Lane Market.

Ivona Martinčić

Osim uobičajenih destinacija (100% Design, London Design Fair i Designjunction i Decorex), ove godine se festival proširio na čak 9 različitih design districta. To je nekako i prirodno za London kao grad bez klasičnog “centra”, grad koji se nije razvio iz jedne jezgre, nego je nastao spajenjem povijesnih naselja ili tzv. “villages”.

INSTALACIJE

Brojne instalacije po gradu već tradicionalno propituju budućnost življenja u velikim gradovima.

Ivona Martinčić

MINI Living dolazi s konceptom Urban Cabin. Usred hiper-urbanizacije i nedostatku prostora u velikim gradovima, gdje mlađe generacije gube pojam o privatnom ili osobnom prostoru, MINI Living predlaže tlocrtno mikro rješenje za moderne digitalne nomade i kreativce.

MINI Living, Ivona Martinčić

Instalacija je dizajnirana poštujući lokalnu kulturnu i arhitektonsku tradiciju a s naglaskom na zajedničkom, na dijeljenju i interakciji.

MINI Living, Ivona Martinčić

Dok fasada reflektira urbano okruženje, interijerom dominira knjižnica u kojoj se nalaze knjige o Londonu. Posjetitelji se pozivaju da donesu jednu pročitanu knjigu, i uzmu drugu s police. Ta mikro knjižnica želi podsjetiti na polagano izumiranje knjižnica i knjižara u gradovima te želi potaknuti svima potreban staromodni kontakt među ljudima.

MINI Living, Ivona Martinčić

Drugi dio interijera je zajednička kuhinja koja pak podsjeća na važnost gradske tržnice.

MINI Living, Ivona Martinčić

Instalacija je smještena na lokaciji Oxo Tower Wharf Courtyard.

MINI Living, Ivona Martinčić

Villa Walala

Dizajnerica tekstila Camille Walala osmislila je napuhani dvorac primarnih boja nalik na dječje igraonice koji je smješten unutar kompleksa Broadgate, na granici između kreativnog Shoreditcha i poslovnog Cityja.

Villa Walala, Ivona Martinčić

Prvobitna ideja joj je bila da napravi ogromnu anti-stres loptu, jer to je lokacija gdje poslovni ljudi dolaze na pauzu za ručak. Htjela je napraviti nešto taktilno, razigrano i djetinjasto kao kontrast strogom poslovnom okruženju.

Villa Walala, Ivona Martinčić

Inspiracija za instalaciju je postmoderna estetika Memphis grupe uz koju je odrastala uz oca arhitekta u 80-im godinama.

Villa Walala, Ivona Martinčić

Transmission – Ross Lovegrove

U zgradi V&A ove godine je jedna od instalacija 21 m dugačka valovita struktura inspirirana tapiserijama iz 15. stoljeća izloženim u muzeju. Točnije naborom na haljini aristokratkinje s prikaza.

Ross Lovegrove – Transmission, Ivona Martinčić

Predimenzioniran nabor na haljini približava prošlost posjetitelju i u prenesenom i u fizičkom smislu jer poziva na taktilni doživljaj. Transmission je već druga suradnja Rossa Lovegrovea i tvrtke Alcantara.

Ross Lovegrove – Transmission, Ivona Martinčić

SAJAM – 100% Design

Ono što je specifično sa London Design Festival je naglasak na lokalnom proizvodu i tradicionalnoj izradi. Vještine poput tradicionalnih stolarskih tehnika, obrade vune i tkanja, izrada predmeta od kože, cijenjene su i jako dobro plaćene.

100% Design, Ivona Martinčić

Škole i sveučilišta puno ulažu u razvoj ovakve vrste vještina i prilagođavanje istih modernoj estetici i novim tehnologijama proizvodnje. Nerijetko će se na sajmu naći predmet koji je moderna interpretacija tradicionalnog.

100% Design, Ivona Martinčić

Primjerice, Steuart Padwick (dizajner poznatih komada za Made.com) ove godine izlazi s novom kolekcijom inspiriranom stripom Tintin, gdje tradicionalne tokarske elemente interpretira kao dvodimenzionalne oblike.

100% Design, Ivona Martinčić

Tema ovogodišnjeg 100% Designa je bila “Elements”, ili detalji koji su možda na prvu nevidljivi ali čine dizajn uspješnim, bilo da se radi o ergonomskom rješenju, inovativnoj tehnologiji ili kompleksnosti izrade. Jedan od odabranih primjera je Stay Bench koji je Nika Zupanc dizajnirala za Sé. Tehnikom svijanja čelika postignut je dojam skice, jednog poteza olovke, odnosno kao da je cijeli okvir napravljen iz jednog komada.

I opet je naglasak na procesu. Uvidom u proces proizvodnje kupac postaje svjestan koliko je vremena i znanja uloženo u izradu jednog predmeta.

Svake godine se tu može pronaći nekoliko pokaznih primjera ili radionica gdje posjetitelji sami mogu isprobati neku tradicionalnu tehniku.

Tom Raffield – No. 1 pendant, 100% Design, Ivona Martinčić

Ove godine se moglo promatrati kompliciran proces tkanja tekstila na tkalačkom stanu, tokarenja drveta, te isprobati šiti ručno rađene kožne navlake za kvake i ručkice Turnstyle Designa. Craft revival globalni je trend u zadnje vrijeme, ali ovdje kao da nikada nije ni prestao.

100% Design, Ivona Martinčić

Što se tiče trendova u dekoru, i dalje je zelenilo hit, biljke se prodaju po design shopovima, vješaju po zidovima i stropovima.

100% Design, Ivona Martinčić

Od boja je tu i dalje popularna kombinacija tamno zelene i puder roze, te pastelni tonovi (mada Pantone najavljuje žarke boje za 2018.).

100% Design, Ivona Martinčić

Materijali su metal, baršun i terazzo. I nezaobilazno drvo.

100% Design, Ivona Martinčić

Kreativni uredski prostori definitivno su trend. Finski Framery nudi pametna rješenja za moderni open plan ured. Akustično izolirane kabine mogu se isprobati u centralno postavljenoj atraktivnoj konstrukciji.

100% Design, Ivona Martinčić

Dan nakon London Design Festivala započeo je Restaurant Design Show. U 11. mjesecu tu je Sleep – Hotel Design Show. U neku ruku design festival u ovom gradu nikad ne prestaje. I nipošto nije ograničen zidovima izložbenih paviljona. Kreativna energija ovog multikulturalnog grada dio je njegovog identiteta.

Turkish ceramic, Ivona Martinčić

I za kraj nekoliko fotografije iz robne kuće Liberty. Raj za dizajn-sladokusce.

Liberty, Ivona Martinčić

Ako se slučajno nađete u Londonu između sajmova dizajna, ovdje ćete pronaći pomno probrane komade od namještaja i accessoriesa, do odjeće, parfema i knjiga. I najbolju pozamanteriju u gradu! U kojoj i goblen izgleda cool.

Liberty, Ivona Martinčić

Pogledajte još malo Ivonine slike i uživajte u tom 100% londonskom sajmu.