Palača koja nas vraća u zlatno doba dubrovačke renesanse

Vodimo vas u pomno restaurirani i obnovljeni ljetnikovac Natali u Dubrovniku

Proučavajući stariju hrvatsku književnost oduvijek me fascinirao neobičan i pomalo dekadentan život dubrovačke vlastele, književnika, umjetnika… Zamišljala sam njihove raskošne ljetnikovce, vrtove, lijena popodneva, večeri i beskonačne slijedove jela…

Jedno od mjesta koje taj hedonizam vraća u život je dubrovački renesansni ljetnikovac Natali kojega su prije nekoliko godina maestralno restaurirali poznati dubrovački arhitekt Stjepo Butijer i Ana Pančić te arhitektonski ured Alfaplan.

Marina Buklijaš Čaleta, dizajnerica iz studija Sapun i Marina Brletić, arhitektica iz studija Brikoler pobrinule su se za jedinstveni izgled interijera kako bi ljetnikovac ostao svojevrsnim spomenikom povijesti, istaknuo ljepotu starine, ali i privlačnost modernosti.

Ljetnikovac se sastoji od ukupno 20 soba i suiteova, a ono što je zanimljivo je i restoran Natali u prekrasnom vrtu dubrovačkog renesansnog ljetnikovca u kojem tiho i nenametljivo raste nova gastronomska priča. Restoran Natali, sve češće spominjan među upućenima, ove je sezone dobio novo lice – i novi potpis na tanjuru.

U okruženju opojnih mirisa mediteranskog bilja i impresivne arhitekture ljetnikovca, očekuje vas prije svega autentično gastronomsko iskustvo, na nenametljiv profinjen način. I kao da takav ambijent nije dovoljan sam po sebi, restoran Natali i ove sezone iznenadio je novim kulinarskim smjerom pod vodstvom chefa Duje Smaje. Chef koji je svoju vještinu do savršenstva izbrusio u prestižnim Michelinovim restoranima poput zagrebačkog Noela, jorkširskog The Angela at Hetton i londonskog Petersham Nurseriesa, u Natali donosi filozofiju intimnog hedonizma, spajajući mediteransku tradiciju i suvremene kulinarske tehnike. Poštujući podneblje, naglasak novog menija je na lokalnim namirnicama, ribi i povrću. No, chef Smajo ne boji se u svom gastronomskom izričaju koristiti i azijskim tehnikama i formatima kao što su bunsi, gunkan zalogaji ili fermentacije.

Od noviteta, u jesen je najavljena posebna večera u sklopu Good Food Festivala – “Večer s poznatim chefom” s Mariom Mandarićem, koja će se održati 18. listopada.

A evo i interijera Ljetnikovca Natali. Fotografije Katija Živković i Veronica Arevalo Allende.