Artemide i BIG imaju lampu budućnosti koja pomaže prirodi

Iza danske arhitektonske tvrtke toliko je divnih projekta, a popisu su nedavno dodali još jedan – Gople lampu. No, zapravo to je dobar povod da malo bolje upoznate Bjarke Ingelsa i njegov BIG – trenutno najpoželjnijeg arhitekta na svijetu

Lampe oblikovane poput pilule koje pomažu biljkama u njihovom rastu? Pritom izgledaju odlično, mijenaju boje i divno se uklapaju u prostor? Upravo je navedeno rezultat suradnje uglednog talijanskog brenda Artemide i danske arhitektonske tvrtke Bjarke Ingels Group.

Artemide

Bjarke Ingles Group, odnosno BIG, poznati su što prkose običnosti a drže se načela održivog razvoja. Po takvim principima je nastala i lampa Gople koja koristi patentirani sustav osvjetljenja te se rasvjeta može prilagoditi različitim temperaturama.

Artemide/BIG

Pritom i mijenja boje – crveni, plavi i bijeli tonovi stvaraju ugodan ambijent, a istodobno biljkama pomažu u procesu fotosinteze. Naime, svaka boja ima ulogu. Plava boja valne duline 425-450 nm koristi se za stimulaciju biljke u vegetativnoj fazi, dok je crvena valne duljine 575-624 nm i potiče cvjetanje.

Artemide

Lampa je dio većeg projekta, Area 2071, čija je svrha stvaranje pozitivnog globalnog utjecaja. U Dubaiju okuplja poduzetnike, start-up projekte, male i srednje tvrtke te vladine programe, odnosno najveće umove kako bi se razvila zdrava kultura življenja.

BIG je, naime, prepoznao potrebu za svestranom svjetiljkom. S jedne strane, ona podržava rast biljaka i pomaže okolišu, dok s druge strane, ostvaruje svoju primarnu ulogu: osigurava ambijentalnu i funkcionalnu rasvjetu kad je to potrebno.

– To nije samo povezivanje različitih vrsta pristupa, nego i otvorena razmjena znanja koja je omogućila postizanje željenog rezultata – objasnila je Carlotta de Bevilacqua, arhitektica, dizajnerica i dopredsjednica Artemide.

Dodala je kako je BIG u jednom projektu uspio spojiti inovativnu tehnologiju i majstorstvo puhanja stakla, a rezultat je toliko impresivan i zanimljiv da ga je brend Artemide odlučio uvrstiti u svoju ponudu.

Lampe su izrađene ručno i to drevnom venecijanskom tehnikom puhanja stakla koja postupno pretvara bijelo staklo u kristalno. Model Gople dostupan je u nekoliko varijanti: s bijelim, srebrnim ili brončanim “finišem”.

Ovo nije prva suradnja Artemide i BIG-a. Naime, na Milanskom tjednu dizajna 2016. godine predstavljena je Abeceda svjetlosti, modularni sustav osvjetljenja sastavljen od savijenih i ravnih LED svjetiljki, pričvršćenih magnetom kako bi se pojednostavilo korištenje.

Dizajneri kažu da svaki korisnik može u samo nekoliko minuta prilagoditi rasvjetu svakom prostoru, a ljudi imaju slobodu oblikovanja vlastitih fontova.

Alphabet of lights, dizajn: BIG Architects, Artemide

Iza ureda BIG stoji Bjarke Ingels, 44-godišnji danski arhitekt koji iza sebe ima nevjerojatna postignuća. Opisuju ga kao jednog od najinspirativnijih arhitekata današnjice, a to dokazuju brojna priznanja i nagrade.

Instagram

Zanimljivo, nikad nije težio tome da postane arhitekt, već je studij upisao kako bi poboljšao svoje crtačke vještine, u želji da postane crtač stripova. Ipak, u arhitekturu se zaljubio, a 2001. godine je s Julien de Smedtom osnovao tvrtko PLOT, a četiri godine kasnije Bjarke Ingels Group sa sjedištem u Kopenhagenu i New Yorku.

Amazon

Jedan od zanimljivijih projekata mu je i knjiga – manifest “Yes is more” koju je izdao 2009., a u njemu u obliku stripa predstavlja 30 projekata iz svoje prakse. Oni, naime, prema konceptu “hedonističke održivosti” pokazuju kako se održivost može integrirati u arhikteturu da bi se poboljšao životni standard.

Iwan Baan / Denmark Pavilion, EXPO 2010

Neki od njegovih značajnijih projekata su danski paviljon na Expu 2010. u Shanghaiju, VM i “mountain” stambene zgrade u Kopenhagenu, dovršene s bivšim partnerom Julienom de Smedtom…

archilovers / VM & Mountain dwellings, Copenhagen, Denmark, 2005-2008

…pa Danski nacionalni pomorski muzej… itd, itd…

Rasmus Hjortshoj / Danski narodni pomorski muzej, 2013.

U SAD-u svoju je popularnost utvrdio projektom VIΛ 57 West na Manhattanu, završenom 2016. godine.

Nic Lehoux / VIΛ 57 West, 2016.

No, nedavno je BIG doživio još jedan ogroman uspjeh. Umjesto već odabranog projekta Foster & Partnersa, BIG će projektirati jedan od tornjeva novog World Trade Centera u New Yorku. Evo kako će izgledati…

Uživajte u fotogaleriji nekih BIG-ovih projekata…