Zid koji stvara iluziju o višem i širem prostoru

Dvobojni zidovi vraćaju se u modu i čini se da će zavladati interijerima. Evo inspiracija i savjeta kako da uz pomoć kantice boje stvorite ugodniji i prostraniji dom

Sjećate se kako su nekada škole, bolnice te razni hodnici bili obojeni u dvije boje? Obično je donja bila tamnija i masnija, a gornja svjetlija i mat. Razlog tomu bio je što su se masne uljane boje lakše čistile ako se zid isprlja.

Dvobojni zidovi ponovno su u modi, a popularnost današnjeg trenda nema baš nikakve veze s time.

PINTEREST

Dvobojni zid nastaje kombinacijom svjetlije i tamnije boje, vodoravno ili okomito. Dvobojni zidovi su jednostavan i pristupačan način za stvaranje zanimljivog akcentnog zida, zoniranje prostora, a stvaraju i optičku iluziju pa nam se prostor može činiti višim, većim, prostranijim ili pak ugodnijim, više cozy.

PINTEREST

Najčešći primjer dvobojnog zida je horizontalni dvobojni zid, također poznat kao poluoslikani zid. Njegova glavna značajka je što takvi prostori izgledaju veći i prostraniji. Ako želite da vaš prostor ujedno izgleda i viši, onda ga treba oslikati na način da je donja boja tamnija, a gornja svjetlija.

Svjetlija boja na vrhu, prostoru će dati dojam visine i prostranosti, a dodavanjem tamnijeg tona na gornju polovicu, prostor će izgledati udobnije.

Često pitanje je kako podijeliti zid? Na polovice, trećine, četvrtine?

Tu nema pravila. Većina dizajnera savjetuje da se donjih 120 centimetara oboji u tamniju boju poput sive, antracit, tamnoplave ili tamnozelene, a da se gornji dio zida oboji u svjetliji ton iste ili slične boje. Takav pristup je najuniverzalniji, no postoje mnoge druge kombinacije koje mogu izgledati atraktivno i zanimljivo. Elegantno izgleda i kada linija dvobojnog zida prati visinu uzglavlja, visećih elemenata, police te se produžava do vratiju (i obuhvaća ih).

PINTEREST

Druga varijanta dvobojnog zida je vertikalno bojanje. S vertikalnim dvobojnim zidom stvarate podjelu bojom od stropa do poda. Na ovaj način također ćete dobiti efekt višeg prostora, ali i još jedan efekt. Ovakvo bojanje izvrsno je ako želite višenamjenski prostor zonirati po funkcijama.

PINTEREST

Primjerice, ako imate duguljastu i usku dnevnu sobu i želite odvojiti blagovaonicu od ostatka prostora, efektno će izgledati ako samo taj dio obojite u drugu boju.

PINTEREST

Efektno će izgledati i ako zonirate samo dio prostora, pa ga pretvorite u kutak za čitanje, biblioteku, kutak za opuštanje…

Evo nekoliko ispiracija s Pinteresta. Nevjerojatno je kako kantica boje može promijeniti dojam prostora.