U potrazi za potkrovljem… vodič za početak

Ima nas puno koji smo zaljubljeni u potkrovlja, zato i ovaj specijal u kojem ćete dobiti razne savjete i ideje… Ali krenimo od i prvog koraka – kako uopće otkriti i prepoznati potencijale i “mine” potkrovlja

Vjerujem da svatko od nas ima neki svoj dream home. Ja ih imam nekoliko, a uz malu kućicu s ogromnom okućnicom negdje u Istri, drugi moj veliki san je ogromno potkrovlje u centru grada. Sto kvadrata dnevnog boravka, bijele drvene grede, zid s autentičnom starom ciglom prebojan u bijelo, galerija s udobnim krevetom iz kojeg gledam zvijezde i kišu kako rominja. Točno znam kako bi izgledala dječja soba, kako moj radni kutak, kako kuhinja… ali nemam lokaciju. A da imam kakva bi trebala biti?

Naime, nisu sva potkrovlja ista, a niti su sva pogodna za život? Ako izuzmemo cijenu i stanje krova kao vrlo važan faktor pri kalkulaciji da li krenuti u taj izazov adaptacije potkrovlja ili ne, na što još treba paziti?

Pročitala sam desetke tekstova i pričala s velikim brojem stručnjaka od arhitekata da građevinara – evo što sam naučila.

VELUX

1. Prvi korak je detekcija da li je prostor prikladan za stanovanje, ali naravno objektivno, bez emocija. U prvom redu to znači izmjeriti visine prostora – ako je nagib krova preblag i ako imate svega par kvadrata prostora u kojem bez problema možete stajati s ispruženim rukama, onda je možda pametnije da preskočite ovo potkrovlje. Ako ima dovoljno prostora koji je viši od 2 metra, onda polako možete planirati razmještaj koji će sve te mane pretvoriti u prednosti.

VELUX

U pravilu, u prostoru višem od 2 metra treba planirati blagovaonicu, kuhinju ili barem jedan njezin dio u kojem se postavlja hladnjak i radni trokut za neometani rad, dio kupaonice s umivaonikom i tuš-kadom, veći dio garderobe te sve koridore koji povezuju prostore kako bi se ugodno osjećali, bez straha od niskog stropa.

Površine niže od 2 m pogodne su za smještaj garniture za sjedenje u dnevnom boravku, police, komode, ormara i spremišta, radnog stola, ležeće kade, perilice, wc-a.

Visine niže od metra također se mogu iskoristiti za niske ormariće i ugrađena spremišta u jednom dijelu prostora, ali preniski rubni dijelovi krovišta predstavljaju problem za održavanje i čišćenje pa je bolje rješenje zatvoriti taj dio prostora vertikalnom oblogom.

VELUX

I da, u tu kalkulaciju i uračunajte i dodatnih 10-20 centimetara dodatne izolacije krova, s obzirom da većina krovišta nema izolaciju primjerenu današnjim standardima. Ako uopće ima… A i stručnjaci kažu, krov izolirajte što bolje i radi vrućine i hladnoće.

2. Važna tema koju sam naučila je da nisu svi nagibi krova idealni za život. Najpogodniji su mansardni krovovi, iako i tradicionalni i kod nas najčešći nagibi krova od 30°-40° također ostavljaju dosta prostora i mogućnosti uređenja. Jako zanimljivo se mogu iskoristiti strmiji krovovi i to na način da se visina iskoristi kao dodatna etaža, pluetaža ili galerija, a najteže ćete iskoristiti krov s blagim nagibom. Najgora varijanta je ako usput taj prostor uz blagi nagib krova ima malu ukupnu visinu i ni jedan prozor na fasadi.

VELUX

3. Nakon visine i nagiba klrova vrlo je važno uz pomoć stručnjaka temeljito pregledati krovište, stanje greda i podova. Naravno, da se svaki krov može promijeniti, kao što se svaka greda može zamijeniti s novom, čeličnom, puno lakšom… Ali uvijek, sve je pitanje ukupne cijene i kalkulacije troška…

4. Četvrta vrlo važna stvar je što god radili izabrerite kvalitetne, pouzdane građevinare i kvalitetne materijale provjerenih proizvođača. Nemojte štedjeti na krovnim prozorima, na majstoru koji će ih ugrađivati, na izolaciji, na stvarima koje se ugrađuju i koje se moraju promijeniti.

VELUX

Svaki fuš košta. To svi znamo. Ipak je to krov i ako se sve dobro ne napravi, imat ćete vlagu, prokišnjavanje ili ljeti saunu.

5. Ima li koja pozitivna stvar – naravno da ima… Uskoro i tekst o tome, ali možda najznačajnija stvar je što potkrovlja omogućavaju slobodu. Naime, to su većinom prostori bez nosivih zidova što znači fleksibilnost pri organizaciji prostora i postavljanju pregradnih zidova. Jedina ograničenja mogu biti grede ili smještaj glavnog odvoda koji diktira poziciju kupaonice, wc-a i kuhinje.

VELUX

U prijevodu to znači da tamo gdje se nalazi odvod za wc u donjim stanovima, morat će se nalaziti i u vašem potkrovlju. No, to je ujedno i jedino važno ograničenje. Sve ostale instalacije – vodu, struju, grijanje provest ćete po prostoru kako vam bude odgovaralo – dakle nema onog groznog nosivog zida kojeg bi baš voljeli srušiti… Taj problem ovdje najčešće nemate.

6. Ako se bojite da u potkrovlju nećete imati dovoljno svjetlosti, možete biti bez brige. Krovni prozori dat će vam više svjetlosti od klasičnih i puno ljepšu svjetlost jer svjetlo ulazi direktnije u prostor… A stvarno se ne trebate bojati prokišnjavanja, orošavanja, vlage… danas je tehnologija toliko uznapredovala da postoje i krovni prozori koji se sami zatvaraju čim osjete prvu kap kiše. Evo i teksta o tome, kako izabrati pravu količinu i vrstu krovnih prozora.

VELUX

7. I za kraj, da ne bi bilo… živimo u zemlji s hrpom propisa. U nekim zgradama potkrovlja se tretiraju kao nestambeni prostori, pa ih morate prenamijeniti u stambene prostore, dobiti suglasnost stanara, nove priključke, suglasnost o prenamjeni, platiti komunalni doprinos, ponegdje i parking… U nekim zgradama gdje je provedeno etažiranje stanari jako žele dobiti nekog novog stanara u tom “zajedničkom” prostoru u potkrovlju te se s njim dogovaraju o otkupnoj cijeni ili u novcu ili u vidu kompenzacije za cijenu popravka nove fasade, lifta, krovišta ili što se već dogovore. S druge strane, u obiteljskim kućama te su prenamjene puno češće jer su jednostavnije i bez birokratskih zapreka… U svakom slučaju za što god se odlučili, sretno i šaljite slike :)


 

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom velux.hr i potkrovlje.hr i po najvišim uredničkim standardima Telegram Media Grupe.