Kako da nam cvijeće u vazi traje dulje?

Svaki tjedan donosimo vam neki savjet, trik, hack. Ovaj tjedan sve je u znaku cvijeća… Evo par savjeta kako da nam cvijeće traje dulje

Cvijeće u vazi jedno je od mojih dražih malih veselja i kućnih rituala, no moram priznati da zbog poskupljenja u zadnje vrijeme puno rjeđe kupujem rezano cvijeće. Buket od 30 tulipana 140 eura?? Meni je još uvijek u glavi da jedan tulipan stoji oko 5 kuna i da cijeli paketić tulipana u supermarketu stoji 4 – 5 eura.

No, bez obzira da li cvijeće kupovali u fensi cvjećarnicama, supermarketima, placevima ili na zelenoj tržnici, cvijeće je ogromno veselje koje u prostor donosi radost i optimizam.

No, kako u njemu što duže uživati? Postoje li neki trikovi, hackovi kako da cvijeće u vazi traje dulje?

HM HOME

Najvažnije je da su voda i vaza potpuno čiste. Naime, čista i svježa voda ključ je dugovječnosti cvijeća. Redovita i svakodnevna promjena vode i pranje vaza sprječava nakupljanje bakterija.

Prije nego što smjestimo cvijeće u vazu, potrebno je pažljivo pripremiti stabljike. Rezanje pod kutom od 45 stupnjeva omogućuje bolju apsorpciju vode, dok uklanjanje lišća koje bi bilo uronjeno sprječava razvoj bakterija. Već ova mala pažnja može značajno produljiti svježinu buketa.

Postoje i razni prirodni i umjetni konzervansi koji hrane biljke i pospješuju njihovu ljepotu.

Aspirin će spriječiti da se u vodi razmnožavaju štetni mikroorganizmi. Prije stavljanja cvijeća u vodu, rastopite u vazi tabletu aspirina, poštujući omjer 1:1, odnosno 1 tableta na 1 litru vode.

Važno je da pri svakoj promjeni vode ponovo rastopite aspirin u istom omjeru, tako da cvijeće uvijek dobiva isti sastav vode. Mnogi cvjećari dodaju u vodu šećer i ocat.

Ocat i šećer ne daju cvijeću samo hranjive sastojke koji su im potrebni, već su i konzervansi. Recept je sljedeći: u vodu dodajte 1,5 žličicu šećera i 1 žličicu octa na 1 litru vode. Istu mješavinu dodajte svakog puta kada mijenjate cvijeću vodu.

Ruže jako vole mješavinu s glicerinom. Prije nego što stavite buket u vodu, u njoj treba otopiti nekoliko kapi glicerina. Na taj način ruže mogu trajati puno dulje, no važno je da se svaki put pri promjeni vode napravi ista mješavina.

Neki cvjećari koriste aktivni ugljen, limunsku kiselinu, mangan… a neki u vodu dodaju bakrenu kovanicu i kockicu šećera. Bakar iz kovanica spriječit će razvoj bakterija, a šećer djeluje kao hrana.

Neki pak u vodu za rezano cvijeće dodaju tonik, sprite, 7Up i slična pića i to u omjeru 2 dl prozirnog gaziranog pića na litru vode.

HM HOME

No, osim tekućine, važno je i mjesto gdje postavljamo vazu. Izbjegavajte izravno sunčevo svjetlo i izvore topline jer oni mogu ubrzati proces venuća.

Generalno pravilo je da cvijeću odgovara voda sobne temperature i hladniji zrak. Rezano cvijeće bolje upija toplu vodu, nego hladnu vodu, a to pravilo ne vrijedi za lukovice. Tulipani, zumbuli, narcisi, kale, irisi, božuri, amarilisi, frezije i ostale lukovice vole hladnu vodu, a trebalo bi ih stavljati daleko od izvora topline.

Tijekom noći, premještanje cvijeća na hladnije mjesto može usporiti metabolizam biljaka i produljiti njihovu ljepotu.

A produžiti ga može i adekvatna vaza. Uvijek birajte vaze koje su adekvatne širine i visine kako se cvijeće ne bi savijalo i padalo… Danas na sreću ima toliko divnih i povoljnih vaza da uopće nije teško pronaći neku koja će cvijeću dati novu dimenziju.

Evo mojih favorita iz H&M Homea.