Zavirite u Nevenin Hleb i lale svijet.

Po mnogima najzanimljivija foodblogerica u regiji Nevena Cvijetić Zelunka s bloga Hleb i lale, dolazi u Zagreb, na food&lifestyle radionicu. Iskoristili smo priliku, popričali o svemu i svačemu i razgledali njezin dom i studio u kojem nastaju svi ti divni recepti

Nevenu obožavam, ali znam nisam jedina. Vole je manje više svi koji vole ljepotu, jednostavnost, kuhanje, uživati u malim stvarima koje čine život onako posebnim. Njezini recepti su jednostavni, brzi, ukusni, životni, a fotografije autentične, žive, ukusne, a priče tako atmosferične, sanjarske, tople…

Nevena Zelunka Cvijetić

Dugo već planiram ugostiti Nevenu s bloga Hleb i lale na Dblogu, a sada imam jedan poseban povod. Nevena je, naime, idući tjedan dolazi u Zagreb i vodit će food&lifestyle radionicu u O’snovi na kojoj će otkriti tajne pripremanja zdrave, osvježavajuće, ljetne party hrane i pića.

Popričale smo o svemu i svačemu, Nevena nam je pokazala njen dom, ured, studio… Zavirite u njezin svijet… a započetak pogledajte video koji su vam ona i njezin Miljan pripremili…

 

Boba: Koja je tvoja priča u pet rečenica?

Nevena: Hrana me inspirira da stvaram. Ukusi i mirisi mi daju ideje za priče, fotografije, druženja. Prizemljuje me, pomaže da usporim i osvijestim trenutak. Kod mene sve počinje njome.

Boba: Kako si odlučila postati blogerica?

Nevena: Sve je počelo vješanjem fotografija hrane isječka iz novina na zid još dok sam bila student. Nastavilo se kuhanjem. Onda sam jednog dana otkrila svijet food blogginga i shvatila da je to savršena forma za mene – fotografije hrane i recepti na jednom mjestu.

Boba: Koji je bio prijeloman trenutak kada si shvatila da to više nije samo hobi?

Nevena: Kada me je vrlo poznata firma koja se bavi proizvodnjom zdrave hrane angažiravala da osmislim, fotografiram i stiliziziram petnaest recepata za njih.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Živite u malom mjestu pored Novog Sada. Kako ste se odlučli za taj korak?

Nevena: Htjeli smo da živimo u kući i da vodimo jednostavniji život. To je bilo nemoguće za izvesti u gradu pa nam se ideja života na selu nametnula kao logično rešenje.

Boba: Kako izgledaju tvoja, odnosno vaša jutra?

Nevena: Miljan i ja radimo zajedno. Budimo se u isto vrijeme, on ide u firmu, a ja ustajem, meditiram petnaest minuta, popijem kombuhu, napravim doručak za ponijeti i krećem na posao. Vikendom smo opušteniji, pripremim neki bogatiji doručak pa poslije pijemo kavu i celo prijepodne smo usporeni i tek poslije krećemo sa aktivnostima.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba:  A tipičan radni dan?

Nevena: Prijepodne sam ili u firmi ili u studiju koji se nalazi odmah iznad firme :) Poslije posla obično idem kući i kemijam nešto ili u kuhinji ili u dvorištu (trenutno farbam kotlarnicu :D), čitam ili surfujem po netu i obavezno popijem kavu. Predvečer idem na trening ili se nalazim s prijateljima u gradu. Volim da imam “sto kade” što bi rekli mi u Vojvodini, u prijevodu da usporim maksimalno, ali često mi se događa da poslije podne provedem pripremajući jela koja trebam fotografirati sljedeći dan. Baš zbog toga su mi još dragocijeniji ti dani kada imam slobodna popodneva.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Što ti je veća ljubav – fotografiranje, pisanje, kuhanje…?

Nevena: Jedenje, hahahaha. Ipak najviše volim da kuham, ali fotografija je odmah iza. Priznajem da uopće ne volim da pisati. Uz recepte na blogu uvijek pišem neku priču jer za mene recept nikad nije samo recept. Uvijek postoji neka emocija iza njega. Pa samo to prenesem. Nekad to bude uspješno, a nekad ne :)

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Miljan se bavi videom, ti si imala svoje televizijske emisije… Jesi li probala biti i iza kamere, kakvo ti je to iskustvo?

Nevena: Miljan i ja zajedno smišljamo priču za video snimke koju radimo i uživam biti dio toga. Čak mi se i više sviđa biti iza kamere :)

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Što si htjela biti kada si bila curica?

Nevena: Mesar. Dok nisam shvatila što još čika mesar radi osim što sjecka. U stvari, mene je fasciniralo to sjeckanje. Očigledno sam već tada počela da se nesvijesno interesiram za namirnice i hranu. Voljela sam da gledam kako baka pravi sir i maslac, kako mijesi tijesto, kako se prave kobasice… Iako, interes za samo kuhanje je došlo u dvadesetima, a tek u tridesetima sam osvijestila da sam u stvari fotograf hrane i sada sve to funkcionira kao cjelina.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba:  I misliš li da bi danas bila sretnija ili?

Nevena: Možda i bih. Hm, ne znam. Ja sam sada sretna pa mi se čini to da budem sretnija kao kada bih htjela ‘leba preko pogače. (veliki sam fan narodnih poslovica :D) Tako da ću reći da mislim da ne bih bila sretnija. Razmišljam, da sam 2002. u Toskani kada sam bila na tečaju talijanskog, tada imala foto aparat i ovo sada znanje o fotografiranju hrane… Bilo bi to ludo :) Ali svakako je bilo ludo i ja sam sada toliko u hrani i fotografiji baš zahvaljujući tom ljetu, svim novim ukusima, mirisima i ludim Talijanima i njihovom uživanju u životu kroz hranu.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Tko u tvojoj obitelji najbolje kuha?

Nevena: Svi kuhamo drugačije, pa nas je teško porediti. Recimo da je tata idealan za dekadenciju, mama za kolače, a ja za ovo modernije kuhanje. Miljan i moj brat su najbolji u tome da sve potamane :)

Boba: Koji ti je omiljeni obrok? Kako izgleda?

Nevena: Doručak. I bit ću kontradiktorna. Obožavam prženice i sa istom strašću volim dobar chia puding.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Što najviše voliš kuhati?

Nevena: Brza i hranjiva jela. Npr. kinoa sa brzo prženim povrćem i pečeno jaje na oko.

Boba: Po tvom blogu vidim, da imaš zavidnu zbirku tanjura. Kakvo posuđe najviše voliš?

Nevena: Ručno rađeno, jednobojno, minimalističkog dizajna. Ali volim i jednostavne bakine tanjure.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Ima li neki komad, brend, kolekcija koju si jako želis?

Nevena: Voljela bih da imam porcelanski set iz LUDC shop-a.

Boba: Kakvo posuđe je najfotogenicnije, a koje (kakvo) dobro izgleda na fotografijama, ali ne uživo..

Nevena: Grozna, hrđava tacna koju se bojiš pipnuti izgleda fenomenalno na fotografiji:)

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: A dobro izgleda uživo, a loše na slikama?

Nevena: Neka lijepa, čista i sjajna tacna.

Boba: Kakve stajlinge ti najviše voliš?

Nevena: Volim jednostavnost i naginjem ka minimalizmu. Također više volim svijetle i prozračne fotografije u odnosu na moody stil.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Baviš se i prop staylingom…. Što je teže snimiti prazan ili pun tanjur?

Nevena: Prazan. Jer onda ta fotografija mora da ima baš dobru kompoziciju i koja u stvari govori sve. Hrana je sama za sebe priča. Mi propsima omogućavamo posmatraču da je razumije.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Što bi ti savjetovala našim čitateljima – kakvo dekorirati stol za nedjeljni ručak?

Nevena: Volim jednostavnost i ne volim kada se stol pretrpava ukrasima. Laneni, svijetao, jednobojni stoljnjak, jednostavno cvijeće kupljeno na pijaci kod neke bakice, u manjim vazicama, lijepe čaše i beli escajg. Na tanjirima lanena salveta i grančica ružmarina ili neke travke koja imaju veze s ručkom. Kada stignu posude s hranom sve će izgledati savršeno.

Boba: A kako napraviti dobru fotku za Instagram?

Nevena: Sve to isto, samo da u tanjuru bude hrane. Važno je da tanjur ne bude veliki već desertni i da je blizu prirodnog izvora svjetlosti.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Kako kod vas izgleda nedjeljni ručak?

Nevena: Skoro nikad ne radim nedjeljni ručak :)

Boba: A večera za dvoje?

Nevena: Ako je romatična, onda kao moj savjet za nedeljni ručak plus svijeće. Ako je svakodnevna, bijeli tanjuri, neki super podmetači i to je to.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Ti i Miljan imate divnu kuću s okućnicom… Jel to bio san?

Nevena: Nisam nikad razmišljala o kući na selu. Samo se desila i sada mi izgleda kao drugačije ne bi ni moglo.

Boba: Koji kutak u kući ti je najdraži?

Nevena: Nije teško za pogoditi – kuhinja.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Kako izgleda tvoja kuhinja?

Nevena: Vrlo je jednostavna, ima puno svjetlosti i zauzima centralnu poziciju. Drugim riječima ništa ne može da mi promakne :D I da, to je najveća prostorija u našoj kući. Redovno primjenjujem Marie Kondo princip u njoj jer me puno sitnica dekoncentira i stalno nešto mijenjam. Imam osjećaj da je to prostorija koja najbolje oslikava stanje moje duše. Najdraže kod nje mi je jer ju je osmislio i izveo moj suprug.

Boba: Najdraži začin?

Nevena: Češnjak i kao namirnica i kao začin.

Boba: A najdraži projekt koji si radila?

Nevena: Gozba.

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Koja ti je bila najdraža Gozba?

Nevena: Prva Gozba kod nas u dvorištu ispod višnje i Gozba u Zagrebu kod Foozdarija su mi najomiljenije.

Boba: Znaš, ne možemo ju prežaliti… Ima li šanse da se dogodi neka nova Gozba.

Nevena: Pretpostavljam da ima. Gozba i dalje postoji samo joj je malo izmijenjen sastav :)

Nevena Zelunka Cvijetić

Boba: Jako sam sretna, dolaziš nam u Zagreb i vodit ćeš O’cool radionicu u O’snovi. Što nam sve pripremaš?

Nevena: Nešto osvježavajuće, iznenađujuće jednostavno i vrlo efektno :D

Boba: Koji ti je omiljen način kako se ti rashlađujueš?

Nevena Zelunka Cvijetić

Nevena: Nice cream!

Boba: Dat ćeš mi recept na radionici.