Rovinjski dizajneri ponovno u svjetskom vrhu

Dizajn ambalaže biodinamičkih vina Šuran Studija Tumpić/Prenc u užem je izboru za prestižnu nagradu Art Directors Club New York

Nakon Red dota, Ideje X i European Design Award, divna vijest ponovno stiže u Rovinj u studio Tumpić/Prenc. Već nagrađivani dizajn ambalaže biodinamičkih vina Šuran, sada se ponovno nalazi u užem izboru za svjetsku, stoljetnu nagradu Art Directors Club New York, jedno od najpoželjnijih priznanja u kreativaca.

Ova kultna nagrada Art Directors Cluba slavi ideje koje mijenjaju svijet, te odaje počast najboljim kreativcima, njihovom talentu i inovativnom radu, baš kao što to čini od samog osnutka ovog kolektiva 1920. godine u New Yorku.

Na ovogodišnjoj, 101. ediciji ADC New York natjecanja, Studio Tumpić/Prenc zaslužio je svoje mjesto u užem izboru za dizajn ambalaže svojom unikatnom idejom za dizajn etikete i pakiranja Vina Šuran, čija se proizvodnja temelji na biodinamičkom uzgoju.

Navedeno podrazumijeva stvaranje balansiranog ekosistema u svrhu samoodrživosti, što znači kako je vino dobiveno od grožđa tretiranog samo prirodnim pripravcima koji povećavaju mikrobiološku aktivnost tla.

Upravo se iza ove zanimljive, ali i najbitnije karakteristike krije temelj idejnog rješenja. Naime, ta je aktivnost prikazana kroz slojeve tla, a mikroorganizmi u obliku slova iz citata talijanskog znanstvenika i aktivista Carla Petrinija koji kritizira masovnu proizvodnju hrane i poziva na ekološku svijest.

Također, tekst etikete maksimalno je smanjen kako bi bio nevidljiv golom oku, ali čitljiv pomoću povećala integriranog u poklopac pažljivo dizajnirane ambalaže ove boce vina.