Počinje festival filmova o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti

Save the date. U zagrebačkoj Uraniji od 25. do 29. listopada održat će se četvrto izdanje DA2 festivala s 9 inspirativnih filmova o umjetnicima, dizajnu, arhitekturi…

Obožavam priče o inspirativnim ljudima, njihovim počecima, uspjesima, nadahnućima, životu. Obožavam vidjeti njihove domove, urede, ateljee, dnevnu rutinu… Obožavam priče o zanimljivim projektima, trenucima i odlukama koje su promijenile neke smjerove u umjetnosti, dizajnu, arhitekturi…

Da, jako volim DA2 festival. Riječ je o međunarodnom festivalu koji objedinjuje filmove o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti koji će se održati od 25. do 29. listopada u zagrebačkoj Uraniji te na online platformi.

Festival je natjecateljskog karaktera, a glavna selektorica i umjetnička direktorica je Tina Hajon koja će nas kroz devet odabranih naslova odvesti na putovanje od Australije i Amerike, Francuske, Italije do Skandinavije.

Imat ćemo prilike vidjeti priču o vizionaru arhitektu i dizajneru Arne Jacobsenu, približiti se životnoj filozofiji Richarda Leplastriera, jednog od najpoznatijih australskih arhitekata. Nadahnut će nas priča književnika Davida Grossmana, a s Britankom Mary Quant, prošetat ćemo svjetskim modnim pistama te vidjeti kako je dizajnirala mini aute i mini suknje te koje su poveznice među njima.

Imat ćemo priliku tako vidjeti intrigantan dokumentarac  „Majstorica boje i oblika“ o nesvakidašnjem životu poznate finske dizajnerice Maije Isole, koja stoji iza brenda Marimmeko. Očekuje nas i iznenađujući dokumentarac o Leonardu da Vinciju, koji preispituje autentičnost njegovog djela i beskrupuloznost tržišta umjetnina, a pravu dokumentarističku napetost, uz malo političke intrige, osjetit ćemo u dinamičnom filmu o gradnji pariške opere Bastille.

Viziju budućnosti i važnosti djelovanja arhitekata u svijetu podijelit će s nama Antonio Citterio i Patricia Viel, iz jednog od najpoznatijih milanskih arhitektonskih studija u filmu “Važno je zvati se arhitektom”. Posebno značenje ima film „Umijeće šutnje” o životu Marcela Marceaua, umjetnika mime koji bi vam možda sve napisano o ovim zaista posebnim dugometražnim ostvarenjima znao prenijeti bez riječi, u tišini, govorom tijela, gestama, izrazom lica.

Dugometražni dokumentarni filmovi u glavnom programu natječu se za nagradu ISKRA koju međunarodni interdisciplinarni žiri dodjeljuje onom najinspirativnijem.

Uz filmski program stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u razgovorima “Šta DA?” u sklopu kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela. Kao i svake godine, na razgovorima će sudjelovati i mnogi uvaženi gosti, a ove nas godine očekuju arhitekt i zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, kazališni umjetnik Dražen Šivak, modna dizajnerica Nataša Mihaljčišin, arhitekti Ana Martina Bakić i Andrija Rusan, povjesničarka umjetnosti Petra Vugrinec, urednica Vesna Blašković i Adi Arbel višestruko nagrađivana izraelska redateljica.

Razgovore “Šta DA?” moći ćete pratiti i na facebook stranici festivala od 29.10.2022.: https://www.facebook.com/DA2FilmFestival a, osam filmova s programa DA2 Film Festivala bit će dostupno na online platformi diljem Hrvatske u razdoblju od 26.10.2022. – 6.11.2022. na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Ovdje vam je link koji će biti aktivan od 26. listopada ondemand.kinomeetingpoint.ba, a ulaznice za projekcije u Uraniji potražite na www.eventim.hr.