Ovo je nešto zaista divno. Bravo Martina Granić i Denf

Dugo nisam vidjela nešto ovako lijepo, lirično, stilski dorađeno… vjerujem da će tako divna biti i predstava koja će se održati 21. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru

Ufff kako je ovo lijepo. Gledam fotke, video i stalno to ponavljam… Nevjerojatno mi je kako je sve tako stilski ujednačeno, dorađeno…

A onda shvaćam da je scenografija, kostimografija i scenografija sve plod jedne kreativne osobe – Martine Granić, autorice predstave High spirits koja će hrvatsku premijeru doživjeti 21. prosinca u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Karla Jurić

– Predstava “High spirits” temelji se na kretanju kroz liričan pokret potenciran plesnim skokovima koji dosežu “uzvišenu energiju”. Inspirirana je radom Mercea Cunninghama, ekspresionizmom i apstraktnom narativnosti. Evocira i preispituje slobodu pod kolektivnom supresijom, čistu prisutnost, lirski kaos, paralelne svemire, organski pokret, skorove i formacije, folklorne i spiritualne plesove, životne promjene i snažnu žensku energiju transformacije. Sloboda se očitava u nepostojanju dubljeg značenja i govora o ičemu specifičnom, a gradnja plesnih narativa ne podilazi niti jednoj dominantnoj umjetničkoj, filozofskoj i estetskoj struji, osim sustavu koji je bio intuitivno izgrađen tijekom procesa rada na predstavi – objašnjava Martina Granić koja potpisuje koreografiju, kostimografiju i scenografiju, a predstavu izvode Mia Zalukar, Filipa Bavčević, Josipa Štulić iz DENF kolektiva.

– Projekt je ujedno plesna predstava i serija filmova koja dokumentira “denfesite” kroz njihove tri međunarodne rezidencije pod okriljem Be SpectACTive! projekta. Tri desetominutna dokumentarna filma bilježe proces rada na predstavi “High Spirits” premijerno izvedene u York Theatre Royalu 30. listopada 2018. te radionicama DENF kolektiva s lokalnim zajednicama koje su se odvijale u Bakelit Multi Art Centru u Budimpešti i tijekom Kilovatt festivala u Sansepolcru – objasnila je Martina, dodajući kako je za glazbu  bio zadužen Aldo Orlić Zolium, za dizajn plakata: Maša Poljanec, dizajn rasvijete: Marino Frankola, snimanje filmova i trejlera: Hrvoje Zalukar i Dario Matić, a montaža filmova i trejlera: Eva Milković.

Uživajte u divnim slikama Karle Jurić.