Ovaj tjedan gledamo dokumentarce – Aalto, Abramović, Ingels, Bernini…

Počinje drugi DA2 Film Festival koji će se ove godine održati online. Iz svog doma možete gledati inspirativne dokumentarne filmove o arhitektima, fotografima, umjetnicima i slušati zanimljive razgovore koji približavaju umjetnost široj publici

Znam što ću raditi ovaj tjedan. Svaku večer gledat ću dokumentarce i razgovore na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Na jednom od tih razgovora čak ću i sudjelovati. O čemu se točno radi?

Naime, od 20. do 27. listopada 2020. počinje drugi DA2 Film Festival koji ovogodišnje izdanje otvara s projekcijom filma Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca. Osim Abramović, ove godine na festivalu moći ćete gledati i filmove o brojnim drugim umjetnicima – od Alvara Aalta, Bjarke Ingelsa, Gian Lorenza Berninija, pa sve do osebujnog španjolskog street art umjetnika i kipara Okude San Miguela (Ekvilibrij Okude San Miguela, r. Batista Miguel), ratnog fotografa Jana Grarupa (Ratni fotograf, r. Boris Bertram) i Benedette Barzini (Nestanak moje majke, r. Beniamino Barrese), danas žestoke kritičarke modne industrije koja je 1960-ih krasila naslovnicu Voguea, ili pak niza anonimnih ljudi koji daju odgovor na pitanje što je zapravo dom (Ljudska utočišta, r. Boris Bertram).

Svi filmovi bit će dostupni od 21. do 27. listopada na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, a osim filmova DA2 u suradnji s online platformom R+ donosi i seriju moderiranih razgovora s pod nazivom Šta DA?, u kojem ću i ja sudjelovati te razgovarati s umjetnicom Gaellom Gottwald.

Gaella i ja razgovarat ćemo Bjarke Ingelsu i filmu Kako izgraditi planinu (Rikke Selin Fokdal i Kaspar Astrup Schröder) koji pokazuje behind the scenes projekta spalionice u Kopenhagenu Bjarke Ingels Groupa.

O čemu smo sve pričale moći ćete pogledati u četvrtak u 20 sati, a već večeras možete pratiti prvi od razgovora u kojem će sudjelovati redatelj Boris Miljković i novinar te dokumentarist Robert Tomić Zuber, koji će razgovarati o filmu Povratak kući, Marina Abramović i njena djeca.

Raspored emisija Šta DA? možete pratiti na platformi R+, i to prema rasporedu: Povratak kući, Marina Abramović i njena djeca: redatelj Boris Miljković i Robert Tomić Zuber (ponedjeljak, 19/10.); Ljudska utočišta: arhitekt Marko Brajović (utorak, 20/10); Aalto: kustosica MUO Koraljka Vlajo, arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš (srijeda, 21/10); Nestanak moje majke: manekenka Zvončica Vučković i modni kritičar Nenad Korkut (četvrtak, 22/10); Kako izgraditi planinu: novinarka i blogerica (Dblog) Boba Blašković i umjetnica Gaella Gottwald (petak, 23/10); Ekvilibrij Okude San Miguela: street art umjetnik Slaven Kosanović – Lunar i Gaella Gotwald (subota, 24/10); Bernini o Berniniju: profesorica povijesti umjetnosti (FFZG) Sanja Cvetnić i dizajnerica, umjetnica Sanja Bachrach Krištofić (nedjelja, 25/10); Ratni fotograf: fotografkinja Sandra Vitaljić i Robert Tomić Zuber (ponedjeljak, 26/10).

– Iako je bit filmskih festivala zajedničko gledanje filmova i druženje, prihvatili smo izazov da budemo prvi hrvatski filmski festival koji se u potpunosti održava online, sa željom da, s obzirom na okolonosti, pružimo gledateljima diljem Hrvatske mogućnost da u sigurnosti
svoga doma  uz male i velike ekrane uživaju u našem programu DA2 Film festivala.
Virtualnog druženja se ipak nismo odrekli pa ćemo u emisiji Šta DA? na platformi R+ uoči i za vrijeme festivala slušati zanimljive razgovore domaćih kreativaca i stručnjaka o temama koje pokriva naš filmski program. S velikim veseljem predstavljamo osam hrvatskih premijera, filmskih priča o o slavnim kreativcima i njihovim djelima koji nas svojim idejama i djelima pokreću, inspiriraju i bude iz sivila svakodnevice, što nam je danas i te kako potrebno – izjavila je direktorica DA2 Film Festivala Tina Hajon.

DA2 Film Festival prvi je festival u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti. Dio je platforme Secret Arts Cinema, programa tematskih filmskih projekcija koje slave kreativnost u organizaciji udruge Pari Pikule.