Napokon Žive slike u Muzeju grada Zagreba. Save the date

Rezervirajte si idući vikend 18. i 19. veljače od 11 do 14 sati za posjet Muzeju grada Zagreba… Evo zašto

Zamislite da vam ban Josip Jelačić, Dora Krupićeva, Kralj Bela IV ili Slavoljub Penkala pričaju o svom životu, vremenu u kojem su živjeli i o Zagrebu u njihovo vrijeme… Vjerojatno bi nakon svega zaključili, kako mi živimo obične, jednostavne i dosadne živote…

I zato – save the date. Žive slike ponovno su u Muzeju grada Zagreba.

Carica Marija Terezija / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN

Naime, Muzej grada Zagreba nakon tri godine pauze priređuje edukativnu manifestaciju Žive slike. Riječ je o programu koji Muzej organizira od 2000. godine u zadnjem vikendu fašnika, po uzoru na slična događanja koja su u gradu priređivana krajem 19. stoljeća.

Marija Magdalena Drašković i zagrebački biskup Benedikt Vinković

Program se temelji na konceptu „oživljene povijesti“ (eng. living history). Djelatnici Muzeja, vanjski suradnici i prijatelji Muzeja u prostoru stalnog postava u prvom licu tumače prošlost Zagreba, odjeveni u vjerodostojne povijesne kostime izrađene prema predlošcima s portreta i fotografija iz muzejskog fundusa.

Ban Josip Jelačić / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN

Među ostalima, u stalnom postavu Muzeja s posjetiteljima razgovaraju i povijesne događaje tumače kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, Crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, barunica Ana Marija Rauch, izumitelj Slavoljub Penkala, subreta u kabareu Micika Žličar, krojačica Žuži Jelinek i brojni drugi likovi.

Dora Krupićeva / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN

Povodom stote obljetnice rođenja našeg poznatog glazbenog izvođača, ove godine posjetiteljima će se “obratiti” Ivo Robić. Tu su i likovi iz animiranih filmova, profesor Baltazar i Crvenkapica (prvi domaći animirani film u boji).

Sokolašica / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN

Uz stalne likove na Živim slikama, svake godine Muzej uvodi nove likove i povijesne događaje. Ove godine prvi put u stalnom postavu s posjetiteljima će komunicirati vođa seljačke bune Matija Gubec, velikaš Franjo Tahy, Crni Džek iz kultne serije TV Zagreba Smogovci, dizajnerica i umjetnica Otti Berger te prva vozačica automobila Alma pl. Balley.

Barunica Olga Vranyczany Dobrinović / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN

Kroz godine održavanja Žive slike su se u profilirale u specifično stručno vodstvo kroz stalni postav i aktualnu muzejsku izložbu. U prostoru aktualne izložbe Ivan Standl – zagrebački fotograf posjetitelji će upoznati Ivana i Klementinu Standl te majstora koji je pomagao u obnovi grada nakon potresa 1880. godine.

Zvonoljevač Henrik Degen / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN

Tijekom Živih slika najavljujemo i planirane muzejske izložbe. Ove godine pripremamo izložbu Sljeme – prva tvornica kofera i kožne galanterije. Stoga će na Živim slikama biti Samuel Gati, osnivač i vlasnik tvornice.

Kralj Bela IV. / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN

Svake godine u suradnji sa stručnim osobljem i tumačem za znakovni jezik program Muzeja prilagođava se i posjetiteljima s posebnim potrebama.

Žive slike bit će održane u subotu i nedjelju, 18. i 19. veljače 2023. godine. Navedene dane Muzej grada Zagreba bit će otvoren od 11 do 14 sati.

Vlasnica gostionice K mirnoj kolibi / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN

Cijena ulaznice je 1 euro po osobi, a za djecu do 7 godina ulaz se ne naplaćuje.

Marija Magdalena Drašković / FOTOGRAFIJE: MARE MILIN