Mogu li se čestitke opet vratiti u modu?

Jedna mlada kreativna cura pokrenula je biznis s čestitkama i upravo predstavila božićnu liniju. Moram priznati da me to razveselilo i potaklo da idem malo istraživati i kopati po povijesti… Za početak našla sam najstariju čestitku…

Sjećate li se vremena kada su ljudi slali čestitke za Božić? Sjećate li se da su se tada kupovale čestitke, pomno se sve to biralo, pisao tekst, tražile adrese po imenicima, a onda se cijela obitelj skupljala kako bi sve to potpisala, da se može poslati poštom… i onda čekati tjedan dana…

unicef-cestitke
UNICEF

Roditelji jedne moje prijateljice u to doba imali su biznis s kuvertama. Ne možete ni zamisliti kako je tada biznis cvjetao… A dobiti ovakvu UNICEF-ovu čestitku za Božić bila je velika sreća i vrlo moguće znak da si poseban prijatelj jer je većina čestitki tada bilo domaće proizvodnje i puno jednostavnijeg dizajna.

A onda se polako počelo sve to osipati i danas malo tko šalje klasične čestitke.

think-ink-bozicna-edicija-5
THINK INK

I zato me jako razveselila vijest da je jedna mlada vrijedna cura, Dora Toljan pokrenula biznis upravo s čestitkama.
Njezine čestitke totalno su hipsterske i sigurno je to dobra publika za njezin Think Ink brend koji se može kupiti u BIPA drogerijama. Trenutno je aktualna božićna edicija čestitki, a u galeriji pogledajte i ostale čestitke za razne prigode – rođendane, partije ili neke (ne)obične dane u mjesecu.

lois-prang-cestitke
LOUIS PRANG

No, kopka me skroz. Odakle je ta tradicija slanja čestitki i tko ju je i kada pokrenuo?

henry-cole-victorai-and-albert-museum-prva-bozicna-cestitka
HENRY COLE

Ovo je prva komercijalna čestitka i 1843. izdao ju je Henry Cole, osnivač Victoria and Albert Museuma. Rukom nacrtana, jednostrana, sadržavala je jasnu poruku – Sretan vam Božić i Nova godina. Na vrhu je bilo moguće upisati ime primatelja, a na dnu ime pošiljatelja.

stare-cestitke
LOUIS PRANG

Popularnost čestitki je rasla, a običaj se iz Engleske seli u druge dijelove svijeta te čestitke postepeno dobijaju još jednu stranicu na koju je moguće napisati personaliziranu poruku.
Motivi? Čipka, puran, puding… Stvarno se ne šalim. A malo ljepše i raznovrsnije božićne čestitke tek 1875. izdaje bostonski izdavač Louis Prang koji sa kolekcijom s Djedom mrazom postiže ogroman uspjeh.

cestitka

No, vratimo se Think Inku i kolekciji čestitki za Božić, rođendan, vjenčanje, svaki dan…